Klop znaki borelioze
Pred slabim mesecem sem odkrila klopa, ki sem ga zelo težko odstranila. Mesto ugriza je bilo rahlo zatečeno, ker je delček klopa ostal v koži in srbelo me je, dokler po nekaj dneh ostanka klopa nisem odstranila. Še vedno je na mestu ugriza majcena bunkica. Značilnega kroga, ki naj bi bil znak borelioze, nisem imela.
Pravkar pa sem v Wikipediji za zgodnje obdobje borelioze prebrala: Najprej se po piku klopa pojavi majhna rdeča lisa (makula) ali drobna bunčica (papula), ki po nekaj dnevih izgine. Je možno, da je ta bunkica v premeru 1-2 mm znak borelije?
Bejž k zdravniku takoj. Poznam eno žensko,ki je kdo ve pred kolikimi desetletji dobila klopa z boreliozo. Ženska se že nekaj let komaj premika. Trese se tako,da ji roke skačejo deset centimetrov sem pa tja. Ko to vidim me prime groza. Res priporočam magari cepivo ,če nisi sigurna. Borelioza je res ena najhujših bolezni.
Moja izkušnja.
Imela nekaj klopov. Za tam kjer sem imela flek, pa se sploh ne spomnim da bi ga imela. V glavnem imela en tak čuden mozoljček, ki se nekako ni celil. Potem je iz tega zrasla večja rdečkasta lisa, brez značilnega obroča. Pa se potem zmanjšala in nato spet zrasla… Zdravnica je gledala prvič, pa drugič, pa je, pa ni.. pa ne vem kaj bi to bilo ipd… Potem sem sama zaprosila za test. Od prvega znaka je minilo 2 meseca. Test pozitiven, antibiotiki… Posledic zaenkrat ne čutim.
Je pa tako, da je to bakterija in najprej se razširi po tkivu, mestu pika. V tem času ga ni možno zaznati s krvnimi preiskavami. Šele, ko je tako razširjena, da gre okužba v kri, jo lahko v laboratoriju diagnosticirajo.
Je zahrbtna, se skrije in ko je telo obremenjeno, porušeno ravnovesje, se lahko okužba spet pojavi. Tako da bom morala celo življenje paziti nase. Kar je po svoje dobro.
Poišči malo članke take in drugačne. Če boš na testu pozitivna ne eksperimentiraj z alternativo. Naj ti bo samo podpora za medicinsko zdravljenje.
http://www.seniorji.info/MOJE_ZDRAVJE_Borelioza_dijva_scetina
A ni punkcija samo za meningoencefalitis ?!
[/quote]
Še za marsikaj drugega …
[/quote]
Seveda je še za marsikaj drugega ;). Toliko neumni pa nismo;).
Za borelijo največkrat pregledajo kri. Baje se na krvi vidi. Poznam par ljudi, ki so dobili antibiotike (imeli so tisti flek), po antibiotikih so jim pregledali kri. Nihče od teh ni šel na punkcijo.
Še za marsikaj drugega …
[/quote]
Za borelijo največkrat pregledajo kri. Baje se na krvi vidi. Poznam par ljudi, ki so dobili antibiotike (imeli so tisti flek), po antibiotikih so jim pregledali kri. Nihče od teh ni šel na punkcijo.
[/quote]
Znanec je moral iti pred kratkim, samo s krvnimi testi mu niso mogli potrditi, kolobarjev ni imel, po punkciji so diagnozo lahko potrdili.
[/quote]
Znanec je moral iti pred kratkim, samo s krvnimi testi mu niso mogli potrditi, kolobarjev ni imel, po punkciji so diagnozo lahko potrdili.
[/quote]
Če imaš klopa, če ni kolobarjev, je treba na punkcijo? Bom povedala kolegici, imela je klopa, kolobarja ne. Ali gre k svojem zdravniku po napotnico za punkcijo?
[/quote]
Če imaš klopa, če ni kolobarjev, je treba na punkcijo? Bom povedala kolegici, imela je klopa, kolobarja ne. Ali gre k svojem zdravniku po napotnico za punkcijo?
[/quote]
No, ta znanec je imel konkretno nekaj težav .. ni šel k zdravniku samo zaradi tega, ker je imel klopa.
[/quote]
No, ta znanec je imel konkretno nekaj težav .. ni šel k zdravniku samo zaradi tega, ker je imel klopa.
[/quote]
Barca,prvič dane slišim,da se gre na punkcijo za ugotavljat boreliozo. Sranje!! Ja, nič, bo treba it.
[/quote]
Barca,prvič dane slišim,da se gre na punkcijo za ugotavljat boreliozo. Sranje!! Ja, nič, bo treba it.
[/quote]
Sama sem bila na punkciji zaradi drugih težav, a sem po posegu ležala zaradi postpunkcijskih glavobolov več kot en mesec
Še za marsikaj drugega …
[/quote]
[/quote]
Pregled prvi je standardni test. Okužbo pokaže v prvi fazi, ko je virus v krvi. Sčasoma virus pride v organe, tkiva in takrat pravzaprav zdravljenje z antibiotiki ne pomaga več. Virus odstrani iz krvi, ne pa iz tkiv in organov. In podobno zaradi tega tudi negativni krvni testi.