Kmetije , nadaljevanje tradicije
kmetije so nastale s trdim delom prednikov. Potem pa dediči, ponavadi 3. generacija vse zajebe, predvsem so krive partnerke od moskih, ki ne bi delale na kmetih, bi športale, živele v stanovanju z nič obveznosti . In gre delo in trud par stoletij v nič. Saj zemlja ostane , ni jo treba obdelovati, imeti živali, štalo, daš v obdelavo in košnjo koncesionarju, zemlja ostane v druzini. Da pa prodajo cele kmetije za majhen denar, je pa meni osebno nespoštovanje prednikov. Vaše mnenje ?
Zivljenje880, 08.04.2025 ob 11:52
kmetije so nastale s trdim delom prednikov. Potem pa dediči, ponavadi 3. generacija vse zajebe, predvsem so krive partnerke od moskih, ki ne bi delale na kmetih, bi športale, živele v stanovanju z nič obveznosti . In gre delo in trud par stoletij v nič. Saj zemlja ostane , ni jo treba obdelovati, imeti živali, štalo, daš v obdelavo in košnjo koncesionarju, zemlja ostane v druzini. Da pa prodajo cele kmetije za majhen denar, je pa meni osebno nespoštovanje prednikov. Vaše mnenje ?
Prav neumno razmišljaš! Saj lahko plačaš moške, da ti delajo na kmetiji in boš imel svojo kmetijo.
A ti bi zastonj delovno silo?
Vem, 08.04.2025 ob 12:24
Ti tvoji čislani predniki so si sami krivi, da so crkavali na kmetih in zdaj ne dobijo zastonj sužnja.
Vem, kako je to, ker sva bila z mojim poleg redne službe še sužnja kmetiji njegovega fotra.
Nikoli več, samo to ti povem. Probaj si pa potem pametuj – ker nespoštovanje gre v obe smeri, veš.
Enako je bilo pri nas, peter in svetek, nikoli dovolj narejeno, dokler niso uničili zakona.
Enn, 08.04.2025 ob 12:31
Daj, ko boste jedli hosenice, šrve itd, hkboste pa gospoda cenili zelenjavo naravno pridelane iz kmetije. Potem bo vsaka frača vam v pojstli bolje s ritko pomigala in ziher bo pomislila na kakšnga prešvicanga kmečkega dedeca, ki ni zafnan, kot meštna šrajča
Re enn
Ej, glede na izkušnje in videno pa prav na “domačih ” kmetijah potresate največ strupov, ne zavedate pa se, da si kopljte lastno jamo. Vse uživate ala domače, bio, pol pa enako kot mestni ljudje zbolevate za rakom. Najdite si kmečke punce, če ateki niso že vse poslali na faks, da jim ne bo treba delat.
Pill, 08.04.2025 ob 12:58
Re enn
Ej, glede na izkušnje in videno pa prav na “domačih ” kmetijah potresate največ strupov, ne zavedate pa se, da si kopljte lastno jamo. Vse uživate ala domače, bio, pol pa enako kot mestni ljudje zbolevate za rakom. Najdite si kmečke punce, če ateki niso že vse poslali na faks, da jim ne bo treba delat.
Dej ti men povej na kateri faks naj gre moj otrok, da mu ne bo treba delat?
logika401, 08.04.2025 ob 13:16
Tudi predniki bi raje delali v pisarnah in za svoje delo prejemali plačo, če bi lahko. pa niso mogli, ker niso bili izobraženi in razen fizičnega dela za preživetje niso znali ničesar.
Časi se spreminjajo.
Re Logika
Točno tako, danes niso dovolj le čustva do prednikov, če danes hočeš preživeti na kmetiji, moras imeti najprej veselje do kmečkega dela, veliko znanja in pravo usmeritev.
Ptica973, 08.04.2025 ob 13:36
Saj kmetje sami ugotavljajo, da se jim v Sloveniji nič ne splača, hrane pa vseeno menda polno v smetnjakih. Torej je konurenca v tujini bolj učinkovita in produktivna, da se ji splača delati tudi za slovenske želodce
Re ptica
Važno, da poberejo visoke subvencije
Ti tvoji čislani predniki so si sami krivi, da so crkavali na kmetih in zdaj ne dobijo zastonj sužnja.
Vem, kako je to, ker sva bila z mojim poleg redne službe še sužnja kmetiji njegovega fotra.
Nikoli več, samo to ti povem. Probaj si pa potem pametuj – ker nespoštovanje gre v obe smeri, veš.
Ampak pojes pa vseeno, kar se pridela. In najraje bi videla, da bi bila hrana zastonj. Ves cas jamrate, kako je hrana draga. Zdaj veste, zakaj.
Jaz sem dedinja precej velikega nekdaj zelo mogočnega posestva, ki ga že par generacij ne obdeluje. Že moj dedek in babi nista imela živine. Imam pogodbo z koncesionarjev, on pokosi, nekaj mi plača, tako da je vzdrževano, večkrat letno pregledam stanje, iz gozda imamo drva. Ni denarja da prodam, da mi en ponudi milijon za celotno posestvo, hkrati je samo en majhen kos zemlje ob cesti ob zazidljivosti vreden več milijonov. Kakšno parcelo dam v zazidljivo plan, da je za otroke, to je to. Ostalo bo šlo naprej v nadaljne generacije, upam da bodo zreli in znali s tem upravljati. Meni se zdi to edino pravilno in spoštljivo do zemlje. Sedaj pa lop po meni, kak sem čudna , jaz fina gospa z dolgimi nohti , ki ima v resnici tako rada zemljo . Starejša sem, bolj jo imam rada
Anonimno613, 08.04.2025 ob 17:10
Jaz sem dedinja precej velikega nekdaj zelo mogočnega posestva, ki ga že par generacij ne obdeluje. Že moj dedek in babi nista imela živine. Imam pogodbo z koncesionarjev, on pokosi, nekaj mi plača, tako da je vzdrževano, večkrat letno pregledam stanje, iz gozda imamo drva. Ni denarja da prodam, da mi en ponudi milijon za celotno posestvo, hkrati je samo en majhen kos zemlje ob cesti ob zazidljivosti vreden več milijonov. Kakšno parcelo dam v zazidljivo plan, da je za otroke, to je to. Ostalo bo šlo naprej v nadaljne generacije, upam da bodo zreli in znali s tem upravljati. Meni se zdi to edino pravilno in spoštljivo do zemlje. Sedaj pa lop po meni, kak sem čudna , jaz fina gospa z dolgimi nohti , ki ima v resnici tako rada zemljo . Starejša sem, bolj jo imam rada
Imamo mulcer, ob gozdovih pokosimo da se ne širi gozdna meja. Počistimo suhe veje, skratka skrbimo za zemljo bolj kot pravi kmetje. Moj mož je mestno bitje, iz zelo fine družine, pa s takim veseljem dela zunaj.
sami ste si krivi, 08.04.2025 ob 15:58
včasih se je vedelo, da tisti, ki bo doma, se ga da prvih par let osnovne šole potem pa je doma
sedaj pa vse otroke s kmetije šolate potem se čudite da vam gredo v službo drugam
Enega si obdržite doma – za ritje po zemlji je oš dovolj
Sami ste si krivi???
Voditi kmetijo v teh casih ni enostavno. Je skoraj nujno imeti 5, 6 stopno izob.
Izbira pravega partnerja je bistvenega pomena.
Trdo delo in ljubezen do zemlje je samoumevna.
Miselnost se prenasa iz roda v rod. Kiksov ne sme biti.
—————–