Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kmetijsko zemljišče – prodaja v paketu

Kmetijsko zemljišče – prodaja v paketu

Sosed prodaja manjšo hiško in nekaj manjših kmetijskih zemljiš, ki niso med sabo povezana. Na eno od njih smo mi kmeti mejaši s predkupno pravico in bi zemljišče radi kupili. Sosed ni kmet, prodaja samo kar je pred leti podedoval. Pravi, da prodaja samo v paketu. Lahko on proda vse v paketu nekomu drugemu, ne da bi mi najprej kot kmeti mejaši imeli pravico kupiti parcelo, ki meji na nas?
Hvala, Darka K.

Če imate predkupno pravico do te parcele, potem vam jo seveda mora ponudit v nakup in vi se morate na to odzvati … oz. se vaš molk na ponudbo šteje, kot da odstopate od pravice.
V nasprotnem primeru vi lahko kupoprodajno pogodbo, ki bi jo sklenil z drugim kupcem, spodbijate.

Do sem sega moje znanje; če je zaradi zakona o kmet. zemljiščih oz. občinskih odlokih nujno, da kmetijo proda v kosu kljub večjemu številu parcel, potem res ne vem, kako je s predkupno pravico – sklepam, da jo v tem primeru odlok žal povozi. Če pa mu ni obvezno prodati v paketu, potem pač mora vam dati možnost, da uveljavite predkupno pravico.

Ko se sosed odloci za prodajo, le to poda na oglasno desko. Lahko prodaja skupaj – torej pod pogojem da kupec mora kupiti celoto. lahko pa prodaja posebej. Ta pogoj ali prodaja skupaj ali posebej mora biti na oglasni deski upravne enote pod katero zemljisca spadajo. Tisti ki je zainteresiran za nakup v taki obliki kot prodajalec ponuja sprejme ponudbo za nakup na upravni enoti (vprasajte tam kako poteka) in ce ima predkupno pravico se o tem v sprejetju ponudbe izjasni. Torej na kratko ce prodajalec prodaja vse, vi bi pa kupili le del nimate predkupne pravice, ker on prodaj avse v kompletu. Ali kupite tisto vse kot ponuja ali pa nimate predkupne pravice.

pa se to!!! Nihce vam nic n ebo prisel domov ponujat. Sosed bo ponudil n aprodajo nepremicnine katere bodo 30 dni objavljene na javni oglasni deski v vasi upravni enoti. Ce se ne boste v tem casu prijavili za nakup vam je vlak odpeljal.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close