Knjiga citatov
Resna, bilo bi presneto čudno, če ne bi obstajala. Spraševal sem, če kdo od vas kakšno pozna, ki je priporočljiva. Iz naslovov na Cobissu se težko razbere vsebina, kaj ti misliš? V mislih sem imel podobne citate kot;
»Proti neumnosti se še bogovi nemočno borijo.«
»Raje molči neumno, kot neumno piši.«
»Poskušaj, ne se preveč prezirati, saj to je domišljavost.«
»Za marsikoga bi nemara bilo bolje, če se ne bi nikoli rodili.«
Poznaš kakšno knjigo, kjer bi našel kaj takšnega, Resna?
Če pod ključne besede vtipkaš citat*, se omejiš samo na monografske publikacije (torej knjige) in samo na knjige v slovenščini, jih dobiš cel ograbek (natanko 43 zadetkov). Res da se jih večina nanaša na citiranje v strokovnih tekstih, vseeno pa med njimi najdeš tudi Enciklopedijo citatov, ki je izšla leta 1992 in ima 387 strani – imajo jo v celi vrsti knjižnic.
Vsekakor se je vredno naučit uporabljat OPAC. Verjamem pa, da je bolj luštno vprašat žive vire :-))
Lep dan želim!
Maja
Maja, hvala za tvojo pomoč, a znam uporabljati cobiss. Ta trenutek se tudi ne spomnim stvari, ki bi bila preprostejša kot uporaba cobissa, tako da ni bila težava v tem. Zakaj je Resna predvidevala, da je njen nasvet na mestu, ne vem.
Resna, kakšno žarčenje občutiš ti ob prebiranju teh citatov je predvsem plod lastnega nareka tvojih možganov. Ne verjamem, da je veliko ljudi na tem svetu, ki bi se jih dalo užalit s pregovorom, ki je tako mimo kot jabolka na brezi.
Seveda pa sem se začudil, da si navedene citate označila kot slaboumne. So namreč citati velikih ljudi, ki si zaslužijo spoštovanje. Čeprav si morda mnenja, da jih intelektualno zlahka razkosaš.
»Proti neumnosti se še bogovi nemočno borijo.«
Friderich Nietzsche ( Nietzche je malce spremenil Goethejev citat)
»Raje molči neumno, kot neumno piši.«
Jean Paul Sartre v enem intervjuju
»Poskušaj, ne se preveč prezirati, saj to je domišljavost.«
Pesem in ples, Kavanagh Ted (1892-1958)
»Za marsikoga bi nemara bilo bolje, če se ne bi nikoli rodil.«
Kurt Vonnegut
Meni se nihče od teh ljudi ne zdi slaboumen. Niti njihovi citati.
In, draga Resna
“oh, nikar ne reci, da se z menoj strinjaš. Kadar ljudje z menoj soglašajo, vedno čutim, da se motim.”
Oscar Wilde
Seveda pa sem počaščen, da si mislila, da sem si citate izmislil jaz.
Lep dan!
No, priznam, da jih nisem poznala (citatov namreč) in sem res mislila, da si si jih izmislil sam. Vsekakor pa si jih uporabil z določenim namenom :-))
Oprosti, nisem hotela igrat pametnjakarice! Tudi sama namreč veliko raje vprašam za nasvet ljudi okoli sebe, kot iščem po virih. Ampak pri knjigah se mi zdi, da preko OPAC-a najdeš marsikaj, česar ti mogoče nihče ne bi svetoval. Zato v tem vidim tako prednost.
Predvidevam, da tudi znaš angleško, zato poskusi poiskati citate na internetu. Sama sem našla ogromno strani. Ampak to si verjetno že storil.
Lep pozdrav!