Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis knjiga iz tujine

knjiga iz tujine

Pozdravljeni!

Zanima me, če ste že kdaj kupovali knjige v tujini po internetu ali ste jih naročili po faksu. Jaz sem eno naročila po faksu pred enim mesecem, pa je še danes ni. V knjigarni pravijo, da so jo že poslali, pa je vseeno ni. Zanima me, kako dolgo ste čakali na naročeno knjigo in koliko ste plačali carine in pošte. Ker pošto moraš menda plačati dvakrat, najprej pošti v državi, kjer si jo naročil, pa še naši, kar mi je popolnoma nelogično, saj tudi pisemskih znamk ne plačujemo dvakrat, če dobimo pošto iz tujine. Nekdo mi je rekel, da je dolgo čakanje na knjigo zaradi naše carine, pa me zanima, če kdo kaj ve o tem stvareh.

Karmen

Jaz naročam predvsem strokovno literaturo (preko Interneta) in nanjo ne plačaš carine, pač pa plačaš 8,5% DDV. Če naročas preko Amazona, potrebujejo nekaj dni, da ti pošljejo (odvisno od tega, ali imajo knjigo na zalogi), potem pa prištej kakšna dva tedna (spet odvisno od tega, ali naročaš v Ameriki ali v Evropi), da dobiš obvestilo carinske službe. Aja, pa zadnjič sem naročila leposlovno knjigo iz Amerike – poleg poštnine oz. stroškov prevoza, ki jo plačaš Amazonu, mi je Pošta Slovenije zaračunala še dodatnih 2000 SIT (za knjigo, ki je bila vredna okoli 5000) – za neumnosti, kot so stroški posredovanja in položnice (poleg DDVja)…Nauk zgodbe: knjige načeloma že prihajajo (sploh če jih naročiš pri kakšnem zanesljivem viru), te pa naši davčni in ostali organi zraven še malo oderejo. Tej zmešnjavi se izogneš, če knjigo naročiš preko naših knjigarn, vendar pa to precej zavleče postopek (po mojih izkušnjah izpred dveh let čakaš najmanj mesec in pol). Včasih me prime, da bi plačala tistih 15 funtov za Ryanair do Londona in šla na shopping knjig…

Ja, je nekako tako. Dočim sem jaz doživel prejšnji teden šok, saj mi ni bilo potrebno doplačati ničesar. Niti dvojne poštnine. To je glavno, kajti vse ostalo sem še nekako požiral, ta poštnina pa me je spravljala ob živce. To se je zgodilo prvič. Knjige pa sem dobil v enem tednu (iz Nemčije). Iz Amerike potujejo nekje 3-4 tedne. Kako pa si knjigo plačala, če si jo naročila po faksu?

Jaz imam iz Londona dobre izkusnje (1 teden) .
Iz Amerike se nisem probala, kolegi pravijo, da je os mesca in pol do celo tri mesece!!!

Iz Amerike (Amazon) zdaj hodi ponavadi kakšne 3-4 tedne. Svoje čase je trajalo tudi 8-10 tednov, je pa bila tista poštnina precej cenejša (in bi jo z veseljem imel nazaj).
DDV se ponavadi ne izogneš (čeprav grejo posamezne ne predrage knjige skozi brez zaračunanega DDV, je pa v tem primeru problem, da že v osnovi plačaš veliko poštnine, tako da je vseeno ceneje naročati več knjig hkrati). Sitno je le, če ti Amazon razbije pošiljko v več paketov, kar se kar pogosto dogaja in ti potem carina zaračuna stroške pri vsakem paketu posebej.

Naročila sem knjige iz Finske. Na internetni strani njihove knjigarne (preverjene) je obrazec, v katerega vpišeš vse podatke, tudi številko eurocarda. In zraven je opozorilo, da ni 100% zaščite, če pošlješ po elektronski pošti zadevo, in da jo lahko po faksu. Preverila sem tudi, če so naročilo dobili in so zadevo potrdili. Knjig pa še ni.
Torej lahko čakam. Ali lahko na banki kako preverim, če so mi s kartice odtrgali vsoto, ker obvestilo dobivam v začetku januarja, na zadnjem pa računa še ni bilo. Res pa je tudi to, da kartica s Finske potuje en teden.
No, mogoče bo pa že jutri. Kaj morem, nestrpna sem.

Hvala!

Karmen

Hja, izgleda da je bila zadeva res enkratna. Danes sem dobil knjigi (Nemčija, 45 EUR s poštnino) in sem moral poštarju plačati še 2.600 SIT.

Meni je tokrat Amazon uspel razbiti 10 knjig v 4 pakete 🙁 No, prva dva sta že prišla: za paket s štirimi knjigami sem plačal DDV, paket z eno knjigo pa je šel mimo brez dodatnih stroškov. Zdaj pa čakam še na paketa s tremi in dvema knjigama. So pa to broširane izdaje, tam nekje 4-6 $ na knjigo.
Naj bi pa načeloma bila meja, kdaj zaračunajo DDV, 40 $ (skupaj s poštnino).

To ste me pa prestrašili! Jaz sem naročila eno samo knjigo preko Amazona in ni bilo treba doplačati ne poštnine ne carine. Da bi pa plačala še poštarju eno tako oderuško 2600 – SITnico, si pa ne želim! To je kratkomalo dvojna poštnina. Lahko kdo podrobneje pojasni, kako si Pošta Slovenije to zaračuna?

Pravzaprav je res dvojna poštnina. Iz Amazona do Ljubljanje. In iz Ljubljane do doma. Seveda ni potrebno omeniti, da to ni fer, saj plačaš Amazonu stroške dostave do doma. Na carini v Ljubljani te pakete pregledajo, nabijejo trošarino, potem pa spet na stroške naročnika odpošljejo paket naprej, kjer zopet plačaš poštnino po ceniku PTT + 200 SIT (povratnica za denar). Temu bi se dalo izogniti, če bi knjige pošiljali v nevpadljivi embalaži, saj odprajo le pakete, kjer se vidi, da gre za prodajo (žig podjetja ali pa kar njihova potisnjena embalaža). Jaz redno naročujem še pol-literarne zadeve (žganje, zbirateljsko), a ne plačam nikoli carine, ker sem se dogovoril, da mi pošiljajo brez računa. Če ni računa, tudi trošarine ne more biti. Pri Amazonu je to nemogoče, ker je sistem prevelik.

P.S. Če si kdo želi kaj prebrati, mu knjige lahko posodim.

Čudni so teli ‘tiči na carini: kdaj nič, drugič 2, 3, 4 jurje. No, poleg tega, da če ni računa, ti ne morejo nič nabiti (čeprav ti potem pošiljajo obvestila, da jim zrihtaj račun), naj bi veljalo to, da če naročuješ pod 4000 sit (z všteto poštnino), je oproščeno carine. Zato jaz raje naročujem sedaj po malo in večkrat.

Jaz imam z amazon.co.uk (se pravi iz Anglije) zelo dobre izkusnje, knjige pridejo v enem tednu ali celo prej.

Kar se pa carine tice: ko sem prvic narocala knjige iz tujine, mi je kolega povedal, da ce je vrednost celotne posiljke (skupaj s postnino) manj kot 60 USD, ne placas nobene carine ali davka. Jaz potem ponavadi malo pazim, da ne narocim prevec knjig skupaj in da mi celotna vsota ne preseze 60 USD, pa nisem se nikoli nicesar nasim placala. :)))

Jaz ogromno naročam iz spodnje strani

http://www.bookdepository.co.uk/?a_aid=books-si

dostava je brezplačna!

New Report

Close