Knjiga PSI. Jo je kdo prebral?
Čakalna doba za to knjigo je več mesecev.[/quote]
Pretiravaš. V knjižnici sem si jo sposodila 2x in to pred leti, ko je ta knjiga prišla ven, a nikoli nisem čakala dolgo. 2x sem si jo sposodila pa zato, ker je nisem mogla prebrati v 3 tednih. Saj je zanimiva, ob primerih se zamisliš, ni pa nekaj ekstra.
Če poslušaš sebe, gledaš svet okoli sebe, če širiš svoja duhovna obzorja in se učiš, razmišljaš, se sprašuješ, …, potem ne potrebuješ knjige.
Sem jo prebrala, ker je blazno opevana, mogoče sem res pričakovala nekaj oh in sploh, glede na vso hvalo, ampak ni me vrgla s stola. Je za prebrat, ti da mislit, ni pa to nobena nova topla voda. Meni je precej stvari zelo jasnih, s tem, da ene pač imam v življenju, ene pa ne in bodo enkrat tudi te prišle na vrsto ali pa tudi ne…
Zelo posreceno ctivo se je zapisalo avtorju. Za razliko od nekaterih, ki knjigo preberejo zgolj enkrat, jaz neredko po kaki posezem veckrat. In PSI je ena izmed tistih, ki vsaj enkrat letno privlecem na plano. Zgodbe v knjigi se me dotaknejo vsaka na svoj nacin in vsakic znova drugace. Tudi detajli se mi razkrivajo vedno znova drugace. Nikakor pa to ni neko duhovno ctivo, kot se mnogokrat poskusa predstaviti. Gre za zgodbe, ki nam nastavijo zrcalo, v katerih se lahko prepoznamo, zgodbe, ki nas razgalijo skozi odnos, ki ga vzpostavimo do protagonista. In zato je mnogi ne morejo brati. Ker se zavedo, da je to knjiga o njih samih, biografija bralca, jo sovrazijo enako, kot sovrazijo sebe.
Glede na vse silne reklame sem si jo izposodila v knjižnici.
Svoje cene ni vredna.
Literarno na nizkem nivoju.
Veliko boljših duhovnih knjig premore povprečna knjigarna.
Kvaliteta izdelave slaba – precej hitro začne njena vezava razpadati.
Da čuva neke posebne skrivnosti in sporočila se mi zdi naravnost butasto verjeti.
Očitno pa ima avtor sam s sabo in odnosom z žensko/ami še precej nerazrešenih tem.
Hm… Celestinsko prerokbo sem nazadnje bral pred kakimi osmimi leti, pa vseeno nekako v grobem poznam zgodbo. In roko na srce ne vidim povezave med obema. Ne pravim da je ni… Le zanimivo se mi zdi, da nisem pomislil nanjo sam. Nekaj motivov sem sicer povezal z Umbertom Ecom, se nekaj vec s Pablom Coelhom,… Kaj te je spomnilo na celestinsko prerokbo?
Hm. Morda se ena zanimivost. Sam imam en slovenski in en nemski izvod. In se ne bereta enako. In ko sva se pogovarjala z mojim ljubim Chefmajstrem nekajkrat na to temo, je zanimivo, da je tudi on opazil tiste poudarke, ki so lastni nemski razlicici. Tako da ko govoris o PSI, moras vedeti, da ni prevajana povsem dobesedno, temvec precej prilagojeno za nacin dojemanja govorca posameznega jezika. Tako da… v tem delu si malo podcenila ekipo, ki je stala za projektom. Kulturno zgodovinski oz. socialni okvir je namrec izredno siroko razdelan in dodelan, tako da v tehnicnem smislu knjiga doseze pri razlicnih bralcih (jezikovno) podobne ucinke. Tako se npr. tudi matematika v jezikovnih variantah spreminja, itd.
Knjigo prebral. Odlična knjiga! Za adolescente, ki še niso seksali.
Kaj več od svojega famoznega marketinga in urbanih legend pa ni.
Zgodbica o nagem fantu, ki potuje skozi čas in se zapleta v dogodivščine z različnimi ljudmi, ki jih obvladuje ena od duševnih funkcij a la razum, čustva in emocije (tu mogoče prepoznamo Jungovo tipologijo … ki pa v knjigi ni nikjer omenjena in tudi razmišljanja o teh funkcijah so bolj Suzy-style, ali mogoče Lady-style?), te zgodbice so torej nekako tretjino ali približno polovico knjige še kar zanimive (v stilu prigod Janševega “Noriškega kraljestva” ali Jalnovih “Bobrov”), potem pa na pripoved leže nekakšna soparica, zadušljivost, nič se ne dogaja več posebnega, vse več je “modrovanj”, enih in istih formulacij in izrazov, dokler se ne izpoje v neko čudno dadaistično krpanko brez pravega smisla, brez pravega sporočila, v najboljši maniri sodobnega “kr neki” stila.
So pa adolescenti, ki še niso seksali, baje blazno navdušeni nad knjigo, nekateri si jo naravnost ne upajo niti prebrati, ker so slišali, da moraš biti res pripravljen nanjo, ker drugače ti lahko zjebe življenje … Ah, sladke fantazije erotičnih urbanih legend!