Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Knjigarne

Knjigarne

Zivjo!

Glede na to, da sem na forumu zasledila nekaj ocen, kritik, pohval o lj. knjiznicah, me pa zanima, kaj mislite o samih knjigarnah?!

Je sploh kaksna res prava knjigarna v Ljubljani oz. Sloveniji?
Konzorcij je res zelo dobro zalozena, vendar so zaposleni vecinoma tako mrki, tihi in prav loviti jih je treba, da izves kaksno informacijo…dostikrat pa me posljejo kar h komu drugemu…razumem, da ima verjetno vsak svoj oddelek, vendar?!
Vsec mi je knjigarna Novak, se posebej v Cityparku, ker je bolj trendovska, pa mladi delajo noter, glasba je tud fajn…
Drugam pa skoraj ne zahajam. Pravzaprav ne prenesem nekaksnih kvazi knjigarn – mesanic med papirnico in knjigarno…

Zanima me vase mnenje…
Pa lepe soncne dni se naprej!

Inja

Inja se popolnoma strinjam s teboj. Mene tudi najbolj pogosto zanese v knjigarno Vale Novak, a kaj, ko jim vedno uspe mi iz žepa spulit precej denarja :-). Mi je tudi bolj pri srcu tista v City Parku.
Lepe praznike

Tudi jaz kupujem v Vale Novak. Pravzaprav le pri njih. Le redkokdaj kupim kaj tudi v Konzorciju, drugje pa v Sloveniji sploh ne.

Mi je pa Vale Novak bolj všeč tisti v mestu… Imajo več francoskih knjig, se mi zdi in bolj sem ga navajena, pa bolj mi je pri roki.

Meni ni nobena knjigarna v Ljubljani (samo te vecinoma poznam) prevec vsec. Najraje imam Vale-Novak, ker je prijetno urejen in ima fino glasbo. Najbolj pa povsod pogresam vecje stevilo udobnih sedisc, da lahko v miru pobrskas po knjigah. Neskoncno hrepenim po knjigarni, ki je obenem tudi kavarna, kar kolikor vem precej dobro poznajo v tujini.

No, saj imajo v Cityparku avtomat(ek) za kavo… 🙂 Se strinjam, da bi lahko bila prava kavarna, a nekako ni prostora, kaj pa vem?! Po mojem scasoma se vse to bo!

Je pa problem v knjigarnah, predvsem v cityparku, da cez vikend ni nobenega miru za mirno prelistavanje in branje knjig, ker je v knjigarni truma ljudi, a bolj radovednezev in pohajalcev kot pa ljubiteljev knjig. Ti ljudje dovolijo svojim otrokom, da knjige razmetavajo naokrog, saj ocitno tudi sami nimajo ne vem kako lepega odnosa do tega…ubogi knjigarji pa le nemocno gledajo. Verjetno se jim zdi blesavo, da se njihov trud takole vraca! Pogosto me to odvrne od nakupa…Kaj menite o tem? Ob sobotah in nedeljah tako ne zahajam v te velike centre, ker je gneca prevelika, ob nedeljah itak nimam kaj iskati po trgovinah – sploh pa se takrat sprehajajo le tisti, ki res ne znajo drugace uzivati v pomladnih dneh…no, nekako sem skrenila od nase teme…

Lep soncen dan vam zelim – ce imate pa ze dopust – pa sploh!

Samo hiter odgovor na zvezdičin post: mislim, da to, da odpreš knjigarno v takem velikem shopping centru, zajema tudi trumo ljudi, ki tam samo pohajkuje. Če bi hotel privabiti res samo “prave” ljubitelje knjig, bi moral knjigarno odpreti nekje, da bi človek vložil trud v to, da bi prišel tja, do knjig. Ampak to je selekcija kupcev, ki je knjigarnarji ne rabijo in ne želijo.

Iri, seveda imas povsem prav…gledala sem le s svojega zornega kota…

Z zanimanjem spremljam tole debato… 🙂

Mene pa zanima, ce morda kdo ve, kaksno izobrazbo imajo zaposleni v knjigarnah?

Lp!

No pa odgovor iz prve roke: vsi si želimo prijazne in tople knjigarne, kjer bi v miru prelistali kakšno knjigo, popili kavico, dobili dober nasvet. V Konzorciju smo se s tem kar potrudili, na voljo je kavica, obilo prostora za mirno listanje…in rezultat vsega tega: na žalost, ne velja za vse ampak večina se pri nas počuti tako domače, da ležijo po klopeh, kozarčke za kavo najdemo tudi med knjigami, s seboj si prinašajo malico…vse prej kot olikano in normalno obnašanje. Ko ponudiš prst ti zagrabijo roko. Pričakovali bi malo bolj kulturno obnašanje, včasih se vprašaš ali jim tudi doma vse pade od riti. Pa dost o tem. O mrkem obnašanju pa tole, žal dejansko stranke pa naj bojo takšne ali drugačne niso krive za naše smešno nizke plače (glede na to da nas ima krepko več kot polovica visoko izobrazbo) in stalna trenja z nadrejenimi, ki ustvarjajo takšno vzdušje. Žal pa so direktorji le ekonomisti, ki jim je prav vseeno ali prodajajo žeblje ali knjige in, da je pri le teh ptoreben bistveno drugačen pristop, predvsem pa ljubezen do njih.Prosim za vaše ideje in komentarje, z veseljem vam odgovorim!

Imam res občutek, da se pri vas nekaj čudnega dogaja, ker pač spremljam in kupujem tu že okoli 10 let in se mi zdi vzdušje iz leta v leto slabše. Ne rečem ,da zaposleni ne vedo kaj delajo, so zelo na tekočem in izobraženi ampak nekaj manjka, mogoče tisto odnos, saj veste. Ne rečem pa, da so tudi stranke take in drugačne in da moraš imeti jeklene živce, da delaš z ljudmi.

Jasna imaš prav, prav jeklene živce. Kajti tempo današnjega življenja vpliva na nas vse. In zelo veliko je ljudi, ki kar iščejo napake, da bi se lahko s kom sporekli in takih tudi pri nas ne manjka.

No, strinjam se s kolegico iz Konzorcija in to povsem. Tudi sam sem univerzitetno izobrazen in delam v knjigarni.
O placah, strankah, odnosu…ne bi izgubljal besed, ker je kolegica prav vse povedala.
V upanju na boljse in lepse dni…
Lp!

Prav žalostno je, kaj vse se dandanes dogaja v naši prelepi Sloveniji.
Dejansko nimate problemov le zaposleni v knjigarnah, tudi na drugih področjih se pojavljajo iste težave. Res pa je, da je še težje delati s strankami, saj smo nenehno v stiku z ljudmi, ki jih ne zanima, ali imamo zaposleni slab dan, nizke plače, zoprne šefe…pomemben je promet oz. zaslužek in nič drugega! Žalostno, kajne? Seveda stranke niso nič krive, a kot je rekla že Marella, nekateri ljudje prav iščejo prepir oz. osebo nad katero se bodo znesli…kupec/stranka pa je kralj! In zato lahko počne kar hoče…
Sama imam univerzitetno izobrazbo in zaradi pomanjkanja del. mest na svojem področju pač opravljam službo trgovke v enem velikih nakupovalnih centrov…res, da ne prodajam hrane, a vendar – nekaj časa sem bila povsem zagrenjena, sedaj pa sem se odločila, da ne smem obupati…pač pišem prošnje, hodim na razgovore…
Res pa je žalostno, da človek toliko časa študira, se uči, veseli dela na svojem področju, nato pa konča nekje drugje…
Se še komu dogaja kaj podobnega?

Pa lep Praznik dela! Kako ironično…

Ne poznam nobene dobre knjigarne.

Tudi meni je najljubsa Vale Novak v centru, takoj zanjo pa Konzorcij. V Vale Novak imajo res bolj prijazne prodajalce in tudi sam ambient je nekako domac. Vsec mi je, ker te (v obeh) pustijo kar tako pohajkovati po knjigarni in tu in tam kako knjigo malo polistati.

No, nekako se ne morem strinjati z Lano, da pa ne pozna niti ene dobre knjigarne v Sloveniji…za slovenske razmere mislim, da jih je kar nekaj; Novak, Konzorcij, za popotnike GeoNavtik…vzdušje je pa, vsaj zame, najboljše v Novakovi v Cityparku – seveda na začetku tedna, ker ni gneče in imam mir pri brskanju.

Zanima me le še to: kupujete knjige ali si jih bolj izposojate? Sama si jih kupujem, ker sem nora nanje, pa tudi družine še nimam – pa ni toliko stroškov… 🙂

Lep pozdrav vsem!

New Report

Close