knjige-2.sv.vojna
Zadnje čase mi ni do drugega branja kot teme iz druge svetovne vojne….
– hitlerjeva tajnica pripoveduje o svojem življenju,
– noči dolgih nožev (sem jo prebrala dvakrat….:))
– dekleta v uniformi
– hitlerjev rabelj
Rada bi še kakšne naslove, avtorje….tema kot sem že napisala druga sv. vojna….hitler, koncentracijska taborišča, vojna pri nas….
Za vsako informacijo hvala….
ufff, tega je pa toliko, da ne veš kje začeti
recimo “Vihre vojne” in “Vojna in spomin” od hermana Wouka ( mislim, da imaš tu not obdelane čisto vse teme, ki si jih naštela ;), gre pa za sago o družini, ki jo ujame 2 svetovna vojna (pred leti so predvajali nadaljevanko)
Od slovenskih Menuet za kitaro od Vitomila zupana.
Tudi jaz imam rada in sem že prebrala veliko knjig na omenjeno tematiko. Žal pa moj spomin za naslove ni zelo dober in se naslovov ne spomnim.
Kje dobivaš knjige? Če jih dobivaš v knjižnici, kar knjižničarki reci, kaj te zanima, pa ti bo svetovala. Tako sem delala jaz.
Vem da obstoja tudi biografija Goeeblesa, Goeringa in podobnih.
Zanimiva je tudi knjiga o atentatu na Hitlerja (pravkar snemajo tudi film),
pa tudi ne vem naslova.
Hans Helmut Kirst je tudi napisal nekaj knjig na to tematiko – to so sicer izmišljeni romani, ampak zanimivo branje.
Verjetno bi te zanimala tudi OPERACIJA EICHMAN
(kaj je Eichman počel, ko se je vojna končala, kako je prišel do Argentine, kako ga je izsledil Mosad in končno ugrabil in pripeljal v Izrael na sojenje).
Ta mesec sem si kupila knjigo HITLERJEV PAPEŽ. To je knjiga, napisana na osvnovi raziskovanj, pričanj, dokumentov.
Z branjem sem šele na začetku, ampak mislim, da bo dobra.
Če te zanimajo tudi povojne tematike, ti priporočam knjige o življenu v Vzdodni nemčiji – čas komunizma, Stasija in berlinskega zidu, npr.
POT SKOZI PREDOR
ZLOGLASNI STASI (ali STASSI , saj ne vem točno)
samo tole bi popravila. Kirst je napisal ogromno romanov na to temo (vsaj 20 je prevedenih), mnoge med njimi so deloma avtobiografske in/ali slonijo na resničnih zgodovinskih dejstvih (v knjižnicah jih najdeš pod vojaškimi/zgodovinskimi/satiričnimi/družbeno-kritičnimi romani). večina pa jih je res fikcija. Ampak moraš vedeti, da je bil sam kot mlad fant vpoklican v nemško vojsko in iz prve roke opisuje, kako je to izgledalo.
Katka, še tole; Vidim da Kirsta dobro poznaš.
Jaz bi tudi rada prebrala še enkrat njegovo knjigo (mislim, da je njegova), pa ne vem naslova:
Govori o dveh prijateljih vojakih. Eden je v vojni umrl, drugi pa je prevzel njegovo identiteto, šel k njegovi zaročenki, se z njo poročil in živel z njo do smrti.
A MOGOČE VEŠ NASLOV ?