Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Knjige ki bi jih morali prebrati ljudje, ki radi potujejo.

Knjige ki bi jih morali prebrati ljudje, ki radi potujejo.

Mi lahko svetujete kakšno knjigo, ki bi mene kot popotnika zanimala. Do sedaj sem prebral zelo malo knjig in se ne znajdem pri iskanju takih knjig.
Zanimajo me predvsem knjige, katerih vsebina se dogajajo v tujih deželah ( brez evrope in s. amerike). Zkodovina, kultura, vera, narava,……

Hvala za pomoč !

Moja mama rada bere Pearl S. Buck, ki se veliko ukvarja z orientom.
Marlo Morgan pa piše o Avstraliji in aboriginih.
To je vse, česar se trenutno spomnim. 🙂

Škoda, ker Evrope nočeš. Je marsikaj dobrega. Meni se na primer po dveh nedolgo nazaj prebranih knjigah cedijo sline po Provansi.

Na primer SEDEM LET V TIBETU. Si mislil kaj takega? Morda tudi S STRAHOSPOŠTOVANJEM (malo drugačen pogled na Japonsko – s strani tuje uslužbenke)?

Kar se tiče Avstralije, kar je predlagal/a že Iri, obe knjigi od Marlo Morgan. Pa kaj je že bila tista znana avstralska nadaljevanka (rdečelaska Maggy pa to)?

Tega je kar nekaj. Imam tudi sedaj nekaj zadev v glavi, pa ne vem več naslova. Saj ZDA pa tudi jaz ne bi brala. 🙂 Aja, sem pa ravnokar končala TISTA, KI PRIHAJA PO SNEGU – je Severna Amerika, ampak govori o življenju Eskimov. Kako leto ali dve nazaj sem prebrala še eno od Eskimov: ŽENICI. Obe sta zanimivi in pokažeta način življenja severnih ljudstev, ki so nam zelo tuji in malo tudi nerazumljivi. Pa kako Američani in Kanadčani ravnajo z njimi.

Janja,
misliš na Pesem ptic trnovk?

Mene trenutno navdušuje knjiga Alme Karlin Urok Južnega morja.. (prvi del njenega potopisa ima naslov Samotno potovanje). Potovala je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, sama in zelo revna. V potopisu opisuje svoj pot po Fidžiju, Novi Kaledoniji, Novi Gvineji… več pa še nisem uspela prebrati.
Branje ni zahtevno, zmoti te lahko le njeno rahlo rasistično obarvano razmišljanje o domačinih, kar pa v tistem času, ko je bil beli človek povsod “veliki gospodar”, ni bilo nič neobičajnega. Ravno v tem odsevu tedanjega časa je tudi čar njene zgodbe…

Roman jaz pa ti predlagam da prebereš potopise Tomo Križnarja. Sem sigurna da boš navdušen!

Ja Metka, to sem mislila, hvala. Čeprav smo po moje vsi skupaj pri tem majčkeno pojokcali, moramo priznati, da smo tam spoznavali avstralski način življenja.

Potopisi Zvoneta Šeruga – Drugačne zvezde, Biseri sveta-v očeh svetovnih popotnikov, Severna in Južna Amerika…..Lp

Definitivno: Tomo Križnar in Evald Flisar.

lp

Salman Rushdie: Otroci polnoči. Indija v nulo!

Aja, pa Sonja Porle, ki ti Afriko zares približa.

Ravno delam seminarsko o Almi Karlin in njene knjige bom definitivno prebrala. Zelo zanimiva ženska.
Križnarjeve vse pod nujno :), Sonja Porle, od Glavanove Noč v Evropi (sicer ni nek hud potopis, oziroma sploh ni, pa te vseeno prime, da bi se sel mal z interrailko potepat.
Lahko pa poskusiš tudi z alpinisti – Tomazin, Karničar, Grošelj itd.
Andrej Capuder – Pariški dnevnik.
pa še … 🙂

Borut Korun

Tudi Bogomir Ferfilja (ali Fertilja?) je napisal nekaj potopisnih knjig.

Bogomir Ferfila.
Ce se ne motim, imamo celo zbirko, posveceno potopisu, kjer je izsla tudi Sonja Porle…

Pardon, zatipkal sem se: Bogomil Ferfila.

Blaž Ogorevc: TROPSKA MELANHOLIJA
– priporočam!

New Report

Close