Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis knjige o Indiji

knjige o Indiji

Mene pa zanima, če poznate kako knjigo, ki govori o Indiji. Ne zanima me kaka enciklopedija ali pa Lonelly planet, ker te sem že vse prebrala.

Recimo temu knjiga, ki se dogaja v Indiji oz. katerakoli knjiga, da je avtor Indijec, Indijka.

Brala že Savitri, pa Bog malih stvari, kaj več pa ne najdem.

Hvala za pomoč!

A veš, da jaz sem pa, zanimivo, “Bog malih stvari” morala dosti pred koncem odložiti. Ta mi pa res ni šla. Vem pa, da je indijske literature kar nekaj, vendar tudi jaz ne poznam naslovov. Sem ti ful pomagala, a ne? 🙂

v slovenščini:

– Rabindranath Tagore: Dom in svet, Gora (romana), Spevi/Sadhana in pesniške zbirke…
– E.M. Foster: Pot v Indijo (roman)
– Džavaharlal Nehru: Odkritje Indije (zgodovina)
– Milan Štante: S poti po Indiji, Indija – mit in realnost
– Tibor Mende: Indija pred viharjem
– Marija Sreš – Tam kjer kesude sveto
(in še ene par potopisov)
– Anita Desai – Vas ob morju
– Kušavant Singh – Vlak v Pakistan
– Premchand – Arena,
– Šri Aurobindo – Integralna joga
– Goswami Satswarupa dasa – Prabhupada
– Hermann Hesse – Sidarta
– Dominique Lapierre – Mesto radosti
– Salman Rushdie – Otroci polnoči, Mavrov poslednji vzdih (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
– zbornik Gandhi in satjagraha
– Michael Ondaatje – Anilin duh (se dogaja na Šri Lanki)
– Ruth Prawer Jabhvala – Vročina in prah
– Evald Flisar – Potovanje predaleč in njegovi potopisi
– V.S. Naipaul – Maser mistik, Posnemovalci (ne dogaja se v Indiji, so pa Naipaul in njegovi junaki indijskega rodu)
– Bhagavadgita – gospodova pesem
– Vprašanja kralja Milinde – o Buddhovem nauku

Gotovo bi se našlo še kaj (en roman o življenju v sodobnem Bombaju sem bral v slovenščini, pa se ne morem spomnit naslova, še po Cobissu ga ne znam najdet), če pa bereš angleščino, je seznam neskončen.

…in prevedene knjige indijskih gurujev (npr. Osho, Satya Sai Baba…). Kar se tiče podatkov o Indiji, pa jih boš največ našla kar v vodiču Lonely Planet. Prav vodič o Indiji je bil že nekajkrat razglašen za najboljši vodič v tej zbirki…
Od leposlovnih knjig pa ti posebej priporočam Mesto radosti. Ta knjiga (po njej je posvet tudi film) je bila odločilna, da je bil prvi cilj mojega prvega potovanja v Indijo Kalkuta… Mogoče poskusiš tudi z življenjepisom velikih ljudi Indije – v slovenski zbirki Veliki ljudje za boljši svet boš našla življenjepis Matere Tereze in Mahatme Gandhija. Od slovenskih avtorjev ti priporočam Flisarjevega Čarovnikovega vajenca (čeprav je izmišljen…) ter potopis M. Štanteta, drugače pa (skoraj nujno:) knjige Salmana Rushideja. Sorry, ker sem ti podatke natrosila kar tako – upam, da ti bo tale seznam vsaj malo koristil, sicer pa je mogoče naštevati v nedogled. Sicer pa o Indiji v svojih knjigah kar veliko piše Njegova svetost Dalaj Lama – mogoče lahko poskusiš z njegovim potopisom Svoboda v izgnanstvu. Potem so tu še knjige o budizmu, hinduizmu, prevodi Gibanja za zavesti Krišne ter cel kup knjig v angleščini in še in še…
Preberi kaj dobrega (in sporoči potem) – sicer pa ti želim, da bi imela možnost vsaj del tistega, kar o Indiji piše v knjigah, spoznati na lastne oči… Če se še spomnim kakšnega naslova, pa ti sporočim.

Hvala, sem že okupirala knjižnico in trenutno berem Tam kjer kesude cveto. Sem si pa tudi že ogledala film Monsunska svatba – toplo priporočam ljubiteljem Indije!

New Report

Close