knjige za najstnike
Najprej prav lepo pozdravljeni vsi v tem forumu. Sem mati najstnice (petnajstletnice). Ni posebno navdušena nad knjgami, zato si sama zelo želim, da bi si v teh počitniških dneh krajšala čas tudi s kakšno pametno knjigo, pa mi po pravici povedano ne uspe…Včasih jo pot zanese tudi v knjižnico, izposodi si nekaj knjig, a prebere le redko katero. Imate mogoče predlog za katero zanimivo knjigo, ki bi pritegnila najstnico? Sama izbira knjige kar po naslovu…saj veste, če je dober naslov misli, da je potem tudi knjiga…ali pa po naslovnici…če jo privlači, bo knjigo takoj zagrabila…ko pa jo začne brati, viha nos…Mojih nasvetov ne upošteva, saj veste, najstniki se imajo za najpametnejše…
Že vnaprej hvala za odgovore!
V teh letih sem prebrala knjigo o Gandiju. Zelo mocno in pozitivno je vplivala name. Mislim, da je naslov kar Ghandi (njegova biografija), je pa starejsa.
Ali gospodicna sicer viha nos tudi nad Harryjem Potterjem?
Mislim, da bi morali o nasvetu, kaj brati, vprasati tudi njene vrstnice in prijateljice, kaj ji priporocajo.
Priporočam:
Jana Frey: Velike zelene oči (ena redkih knjig, ki je pripravila sestrično do branja, kot trilogija Kate Cann Pozor, mokra tla: Pozor, globoka voda; Pozor, samo za plavalce)
Ann Brashares: Štiri prijateljice, ene hlače; Drugo poletje hlač
Cathy Hopkins: Prijateljice, zmenki in … (4 knjige)
Neli Kodrič: tita @ boginja.smole.in.težav.si
Melina Marchetta
Lucy M. Montgomery: Anne zbirka
Charlotte Bronte: Sirota iz Lowooda/Jane Eyre
Annemarie Selinko: Desiree
Jane Austen
(^^sicer ‘za odrasle’, ampak jo komot prebere 15-letnica)
tudi jaz zelooo rada berem in sem tudi sama najstnica (14). Sploh ne vem kako da človek ne mara brati….
priporočam pa naslednje knjige:
– Nika Maj: Kličejo me cigan (fajna knjiga, pa začneš se zavedat, da gre nekaterim še slabše od tebe)
– J. K. Rowling: Harry Potter 1-7 ( super, pa hitro se berejo, niso dolgočasne)
– Stephenie Meyer: saga Somrak (tut fajne, fantastični romani…)
– Richelle Mead: Vampirska akademija 1-6 (zlo dobre knjige o vampirjih…. po mojem boljše od sage Somrak)
– Asja Hrvatin: od RTM do WTF (tema droge, dobra knjiga, slovenska različica; otroci s postaje zoo)
– David Hill: Duet (fajna, tut za tiste, k ne igrate inštrumentov)
– Margaret Clark: Na novi poti : dnevnik otroka s ceste (dobra, ni kej)
upam d kermu pomaga… 😀
jaz pa ne bi naštevala, katere knjige so dobre, ampak me zanima, kje je knjiga Mojce Rudolf, z naslovom Seksi za punce, ki je bila najavljena takoj ob odprtju založbe Murano. Ali je gospodična ‘direktor’, strokovno ugotovila, da je knjiga premalo dobra za njeno založbo in daje raje prednost raznim strupenim vrtnicam in vampirjem? Moje osebno mnenje je, da bi bilo za založbo celo dobro, da bi izdala kakšno knjigo avtorice z imenom! Bi založbo ljudje jemali bolj resno! Da ne bo kakšnega nesporazuma, to je moj prijateljski nasvet!
jaz osebno zelo radaberem pa mam le 12 let ampak berem predvsem knjige za večje zato bomtudi jaz predlagala nekaj knjig….začela bom z knjigo vampirska akademija ki semjo slišala ženekajkrat tukaj… je knjiga ki govorio vampirjih, in tudi kaj o ljubezni zelo bi jo priporočala…potem je tu tudi srh ki ga je tudi negdo že priporočal,govori pa o volkodlakih…meni osebno je bila zelo všeč knjiga severni sij,ta pa govori o punčki ki odpotuje da bi rešila otroke z svojim demonom… no jazpoznam še veliko knjig za odrase innajstnike(mrtvi do mraka, angelologija, gospodar prsatnov, viharni tat, amy številka 7, nesmrtni…itd.).upam da vamje to kajpomagalo
Lep pozdrav
bralka 🙂
José María Merino: Nisem knjiga – vlaki poletja
Precej odštekana knjiga, ki nas med branjem napete pustolovščine treh najstniških prijateljev prepričuje, da sploh ni knjiga, ponese v svet, v katerem Eifflov stolp stoji v Parizu itd. Ampak v knjigi, ki jo berejo prijatelji, je res nekaj več … ali nekdo več …
Napeto, zanimivo, zabavno. Take knjige sem vedno rada brala, in vedno jih bom. Leta s tem nimajo nič. 🙂
Podobno lahko pohvalim Tove Jansson: Nevidni otrok in druge zgodbe. Morda za mlajše najstnike (in seveda tudi za odrasle, mlade po duši), ki želijo za spremembo malo premora od vseh vampiriad ipd. Čudna bitja? Kolikor hočete, pa še perfektne ilustracije povrhu.
K.
Sokolka,
Zelo lepo, da so ti všeč moje knjige :))). Hvala. Zato ti bom kar sama odgovorila na tole vprašanje:
Knjigo sem ponudila založbi Murano, ker se mi zdi, da moram nekako podpreti mlade entuziaste in nekoga, ki se trudi narediti nekaj na to temo tudi brez dolgoletnih izkušenj, ker je morda že čas, da enostavno zaupamo in se ne sprašujemo o smislu svojega početja.
Ampak, ker so začetki ponavadi drugačni, kot si mislil, in morda tudi precej težji, se je izdaja nekoliko zamaknila. Kdaj bo, ti točno ne znam povedati, ker je vse še vedno stvar dogovora.
Če pa te zanima karkoli o vsebini ali kaj drugega, se mi javi na mail, pa ti bom odgovorila bolj detaljno.
Zakaj nočem odgovoriti? Dobro vprašanje. Nimam časa, da sedim na knjižnih moljih in pišem. Avtorica knjige mi je posredovala na e-mail, kaj je bilo napisano, niti nisem nič prebrala, ker enostavno me ni gor.
Žal sem naletela na napačne ljudi in sem prve projekte šele sedaj uspela spraviti na dan. Kljub temu pa je knjiga v pripravi. To je vse zaenkrat; ko bo, bom sporočila tudi na knjižnih moljih.
Tudi moj nečak je bil pravi nebralec:) Nič ni pomagalo, dobri zgledi doma, obiskovanje knjigarn,…..vse dokler smo mu predstavili stripe. Od takrat je začel celo po šoli (star je 11 let) zahajat v Konzorcij na stripovski oddelek. Od takrat je prebral že ogromno stripov in ne samo to, tudi branje kot tako se mu je priljubilo. Sedaj celo sam od sebe kakšno mladinsko knjigo prebere, skratka skozi strip je spoznal, da je branje užitek in sedaj počasi širi svoje bralno zanimanje.
Še čisto sveže in dišeče po tiskarni:
Tadej Golob: Zlati zob, ilustracije Ciril Horjak
Krasen, klasičen pustolovski roman za najstnike (tudi odrasli boste uživali).
Odlična zgodba, dodelani karakterji, tekoč jezik, ravno dovolj ilustracij, in tudi tu ne manjka humorja. Za fante, punce, športnike, nešportnike, za tiste, ki imajo radi gamse, in tiste, ki imajo rajši divje peteline. Pa za zaljubljene, pa tiste, ki bi to želeli biti, pa tiste, ki jim vse to dol visi. Za Ljubljančane in Neljubljančane, za tiste, ki poleti raje noge namakajo v žuborečo vodo, in za tiste, ki raje lazijo naokoli. Za vse, ki znajo uživati v zgodbah.
Res fajn 😉