knjige za najstnike
Se strinjam z Zlatim zobom.
Končno berljiv, verjeten, napet in zabaven pustolovski roman slovenskega avtorja. In sploh ne zgleda, da bi blo tko težko – al je pa prav to ta zanka, marsikdo bi rad, pa ne zmore, in pol je na sceni, kar je. Zelo, zelo fajn, mislim Zlati zob, ne ostalo. Sam še plezat začnem, pol grem pa tud jzt zlato iskat.
Sam neki me skrbi – a bo po navalu oboževalcev Log še vedno enak? In a bo pol, ko se jaz naučim plezat, še kaj placa v steni za moj štrik. Šhit, tud zlato bodo ves pobral. Jah, no, knjiga mi še vedno ostane.
Cirilove ilustracije pa tud sedejo.
jaz za sebe zelo težko najdem pravo knjigo ali zbirko knjig.do sedaj sem prebrala harry potterja,somrak in vampirkin dnevnik in vse te zbirke so mi bile všeč.sedaj pa ne vem kaj naj berem naprej.ko sem bila mlajša sem nekaj brela vampirsko akademijo in me je res noter potegnila ampak sedaj me pa ne in se mi zdi dolgočasna.zelo rada imam knjige o vampirjih.
ima kdo kakšen predlog za kakšno super knjigo.
p.s. stara sem 14 let
Poskusi z Walterjem Moersom:
– 13 1/2 življenj kapitana Sinjedlakca,
– Rumo,
– Mesto sanjajočih knjig,
– Vreščji mojster.
Vsaka knjiga je samostojen izdelek, skupno jim je, da se dogajajo v deželi Zamoniji. Izjemno kakovostne zgodbe in izjemno prevedene knjige, ki te prestavijo v povsem drug svet. Občasno bi si tam želel, da skačejo okoli vampirji, ker to kar skače tu, je precej huje. Pa še zanimive ilustracije so.
Ne poznam nikogar, ki teh knjig ne bi požrl z užitkom.
Odlične knjige za mlade in mlade po duši 🙂
Christopher Paolini – Eragon, Eldest, Brisinger, Inheritance
Philip Pullman – Zlati kompas, Pretanjeni nož, Jantarni daljnogled
Angie Sage- vse njene knjige so odlične 🙂
K. A. Applegate – mislim, da je na voljo 9 knjig
Marilyn Kaye – izdanih 11 knjig
za malo starejše obvezno branje 🙂 J. R. R. Tolkien
Alice Hoffman- Urok
Oscar Wilde- Cantervilski duh – za starejše najstnike 🙂
Joseph Campbell -Junak tisočerih obrazov
mislim, da so najboljša izbira za najstnike, od katerih je s strani staršev podana “prisila” k branju mladinska dela, ki so napisana na fantastičen način, vendar ohranjajo stik z kdaj turobnim vsakdanom in nikakor niso le čista fantastika.
Primeri tovrstnih knjig:
artemis fowl ( 8 delov)
harry potter (7 delov)
in
zbirka replika pisateljice marilyn kaye ( 24 delov )
seveda pa so tu še dela slovenskih pisateljic:
janje vidmar
irene velikonja
pa tudi ivana sivca
omenil bi pa še zbirko na robu, ki govori o najstnikih z različnimi težavami.
po mojem mnenju te knjige omogočajo prijeten prehod do obdobja ” odraslega ” branja.
sam sem preizkusil to tehniko, ki mi je omogočila prehod do zdaj že kar zahtevnejših romanov, na katerih področju se zdaj nahajam pri štirinajstih letih
Hm, nobeden ni omenil Princeskinega dnevnika. Mislim da je za najstnice več kot primerna. Je deset delov, dnevnik piše čisto navadno dekle iz New Yorka, že v prvem delu izve da je princesa. Če se vam zdi bedna zaradi filmov ali kaj takega; nima film nobene veze s knjigo (no vsaj tisti ki sem ga jaz gledala).
Pa tudi knjiga Nitke od Sophie Bennet je odlična, vendar nekoliko manj znana. Govori o modi, najst
niških težavah in Holywoodu. Tudi naslovnica je privlačna in čisto za punce.
Kakšni malo starejši bralki, lahko tudi najstnici če je že prešla na odraslo stopnjo branja knjig, priporočam knjigo Sestre. Nimam pojma kdo je napisal ampak tudi zelo zanimiva, sicer pa govori že o odraslih ženskah.
Veliko vas je predlagalo Harryja Potterja, ampak ne verjamem da bi 15 oz. 16 letnico to še zanimalo. Jaz sem ga prebrala pri desetih, bila kakšno leto čisto obsedena z njim zdaj mi je pa že malo dolgočasen. Je pa to verjetno zato ker sem 3x prebrala v slovenščini skoraj vse dele, potem pa še v angleščini tam nekje to 5. Drugače, je knjiga fantastično napisana, res pohvalim pisateljico.
Nekdo je omenil Walterja Moersa; ne vem no, to je bolj znanstvena fantastika ali pa mitologija. Moja mlajša sestra je pri 9 prebrala Mesto sanjajočih knjig, po prb. 40 straneh pa je nehala, ker je bila knjiga preveč dolgočasna. Sem se potem še jaz spravila brat, blazno dolgočasno res, za zehat zraven.
No dovolj mojega mnenja, tebi in tvoji najstnici pa želim veliko bralnih užitkov!
LP
Meni osebno so zelo dobre knjige Pesem ledu in ognja, malo bolj znane pod imenom prvega dela: Igra prestolov. Tudi zbirki Hiša noči ( vampirji na malo drugačen način ) ter Hrup in kaos ( znanstvena fantastika, napisana v mladinskem slengu ) se mi zdita vredni omembe. Potem je tu še Duša ( znanstvena fantastika o “miroljubnih” nezemljanih, ki napadejo ter zavzamejo Zemljo, in jih zadnji človeški ubežniki poimenujejo “duše” ) Stephenie Meyer. Tudi jaz sem 14, mimogrede.
pozdravljeni!
Tudi jaz sem najstnica (14-15) zelo rada berem knjige. Najrajši imam znansveno fantastiko, ljubezenjske knjige, najstniške……če pa to vse skupaj zmiksaš dobiš: sage somrak-….mlada luna….mrk….srh…..jutranja zarja……jutranja zarja 2
še rajši imam pa sage- vampirsko akademijo…..poljub smrti…….ledeni ugriz……..krvna zaveza……zadnja žtev
moja najljubša knjiga 2013 je Duša. (the host) trenuno se film predvaja v kinodvoranah. res je odlična. v filmu je malce drugače kot v knjigi, poleg tega so veliko stvari izspustili. zavedam se, da je knjiga boljša zato ker je v njej pisateljcica lahko na daljše napisala- več čustev je bilo opisanih vsega več. to pa vsekakor zelo težko prikažejo v filmu, zato menim da so se igralci zares izkazali. to je epska zgodba o ljubezni, družini in zvestobi. pisateljica- Stephenie Meyer, ki je prav tako napisala sage somrak.
ps. the host
knjigo priporočam tistim, ki imajo radi romace- zaplete, akcijo in znansveno fantastiko.
jaz osebno nisem nikoli marala znanstveno fantastike, dokler nisem prebrala teh knjig.
ps. sage.- vampirska akademija se bodo pod naslovom: blood sisters vampire academy v kinodvoranah predvajale 2014 (šele) do takrat imeste čas, da preberete vseh šest delov.
lp. ana
Živijo!
Sm Maja, 14 let in zlo rada berem. Tale vampirska akademija se strinjam je super za vse punce, ki majo rade ljubezenske stvari pa avanture, drugač pa priporočam od jaya asherja 13 razlogov super knjiga res za vse najstnike prebrala sm jo v 2 dneh nemoreš nehat res je odlična. Zdajle sem pa ravno končala novo knjigo 1 del triologije hči dima in kosti super knjiga ena najboljših mislim da vsem priporočam
Lp, ;
Stara sem 15 let in sem lansko poletje prebrala noro dobro knjigo od Jenny Valentine z naslovom Razbita juha. Moram vam povedat da je knjiga glede na zelo čude naslov odlična. To je najboljša knjiga kar sem jih prebrala!! http://www.zalozbamis.com/knjiga/razbita-juha/