knjige za najstnike
Stara sem 14 let in tu so moji predlogi:
-Harry Potter serija (uhm…se opravičujem. Vem da to predlagajo vsi, ampak…obstaja dober razlog da je to ena najbolj popularnih mladinskih serij vseh časov. In to res dober.)
-Igre lakote (to je zadnja popularna mainstream mladinska serija, obljubim)
-Walter Moers: Mesto sanjajočih knjig, Rumo in čudeži v temi, Vreščji mojster, 13 in pol življenj Kapitana Sinjedlakca (Vse štiri so ene mojih najljubših knjig vseh časov. So domiselne, temačne, zabavne in srhljivo dobro napisane. Vsaka je čisto poseben svet in po mojem mnenju prekašajo večino fantazijske literature na svetu.)
-Agatha Christie: Božič Hercula Poirota, Umori po abacedi, Trinajst pri večerji, Vija, vaja, ven, Umor v Orient Expressu (Čeprav Agatha Christie tehnično ni mladinska literatura, so njene knjige vsekakor vredne branja, z nenavadnimi detektivskimi zapleti in neverjetnimi razpleti, ki še vedno presenečajo bralce vseh starosti. Zvenim piflarsko? Pardon. Samo…obožujem njene knjige! Aja, ste vedeli da sta bolj brana od nje samo še Biblija in Shakespeare? Tudi to pove nekaj.)
-Robert Muchamore: Rekrut (samo prva knjiga v seriji z eno najbolj kul idej, kar sem jih slišala zadnje čase. In še boljše je, ker bi vse skupaj lahko bilo resnično, knjiga celo pravi da gre za resnično zgodbo, ki naj bi jo oblasti skrivale pred nami.)
-K. A. Applegate: Vsesvet serija (skoraj vse svetovne mitologije in štirje krasni glavni junaki, ki ne zdržijo dveh strani brez prepira. Obožujem jih. Res pa je, da serija vsebuje okoli 13 knjig. ampak tega vaši hčerki še ni treba vedeti, sploh pa so tako ali tako kratke.)
-Chris Wooding: Viharno nebo serija (Preprosto ZATO.)
-Karkoli od Stephena Kinga, še posebej IT (“Tisto”, ne vem če je knjiga sploh prevedena v slovenščino), The shining (Izžarevanje/Žarenje, še ena za katero nisem prepričana če je prevedena), Mačje pokopališče in še druge (Če dejstvo da jih je napisal STEPHEN KING ni dovolj, potem naj samo rečem da se okoli 1000 strani vsekakor splača, ker na tako dober stil pisanja že dolgo nisem naletela. Aja, pa grozljivke so.)
Torej…to je izpadlo daljše, kot sem pričakovala, ampak kakorkoli. Upam, da bo vsaj komu v pomoč!
haay 😉
zeloo rada berem knjige o anoreksiji/bulimiji, ker me spodbujajo, da hujšam. Ampak zdi se mi, da ni veliko takih knjig, do zdaj sem prebrala že Miriam ima anoreksijo(kratka knjiga, ki je sicer v redu, ampak za moj okus preveč na hitro opiše težavo, ne padeš tako not), Debeluška(janja vidmar)-ena izmed mojih najljubših knjig, super knjiga, že trikrat prebrana;) in pa Lepe punce lepo bruhajo-enkratna knjiga, tudi že dvakrat prebrana:)……….prosim za naslov še več knjig na to tematiko, zdaj pa še moji predlogi za branje:
zbirka Hiša noči(o vampirjih)
zbirka Somrak(spet o vampirjih)
Čarni angel(o čarobnih kristalih in njihovi zlorabi)
Oh, ta kriza!(zabavna, napeta knjiga o mladostniških “problemih”)
zbirka Amy številka 7(znf knjiga o dekletu, ki ugotovi da je klon)
Sestri? NI šans!
zbirka Strastna zapravljivka(sicer za odrasle, ampak jaz jo obožujem, lahko berljiva knjiga o modni navdušenki v dolgovih)
Sicer nisem vec najstnica, ampak ni pa se tako dolgo nazaj. In tudi jaz sem uzivala ob branju, ampak mogoce malo netipicnih knjig. Poleg bolj spolno eksplicitne mange (stripov) ki jih tu raje ne omenjam, se mi je zelo vtisnil v spomin Ghost in the Shell, ki ga je napisal Masamune Shirow in je danes znana kot ena boljsih cyberpunk mang.
Hkrati pa zelo rada berem Drew Karpyshin-a, vendar pa je pri njemu treba upostevati da pise na osnovi ze utemeljenih zgodb. Poznavanje Vojne zvezd, ki je njegovo glavno podrocje ustvarjanja, hkrati pa Mass effect-a in Baldur’s gate serij je priporocljivo.
Zagotovo ne more zgrešiti top knjige ta hip Krive so zvezde. Drugače pa se veliko dobrih knjig najde na spodnji povezavi.
Obožujem mladinsko branje, čeprav sem že “srednje stara bajta” xD.
Res je, da me je branje šele prevzelo v poznih 20tih letih, ampak sem pa vesel da me je vsaj takrat. Ko sem ugotovil kaj so knjige in kam me popeljejo, se je pričela moja pot šele prav odvijati. Branje je meni nekaj najboljšega kar obstaja. In samo svetovi, v katere se lahko zabubim, se izgubim,ali pa vživim. WAU.
Ok, saj veste kaj mislim 😀
Zanima me, kar mi priporočate od mladinskega čtiva.
Sem navdušen nad mladinskimi kriminalkami/puslotovskimi
5 prijateljev, Skrivnosti.
Slavko Pregl ima dobre knjige, večino prebral
Janja Vidmar
Sedaj prebiram X GOMBAČA…
Skratka, iščem mladinske pustolovske knjige naših pisateljev. Po možnosti generacija 40.50.let prejšnega stoletja.
Način pisanja, dogajanje in čas socializma so prispevali da je bilo pisanje in dogajanje res zanimivo.
Naše pisatelje pa zato obožujem, ker sem jih predolgo zanemarjal in šele nato ugotovil, kakšno krivico sem jim delal in kako dobro pišejo.
Če samo pomislim na KEKEC, OVČAR RUNO, RINGO STAR…ufff, lepi spomini
Zdravo! tudi jaz sem najstnica stara 14 let in pred kradkim sem prebrala trilogijo Igre lakote. Knjigo (1. del-moj naj naj) sem do zdaj prebrala že 4-krat in nikoli se je ne naveličam. Drugače pa je zelo dobra knjiga tudi Krive so zvezde, romantična ampak tudi rahlo žalostna. Potem je še Zlati zob, še kar ok (ta je pa slovenska)
P.s. Drugače nisem nek velik knjižni mol ampak zdaj sem spet začela brat…
BookLover
Hej!
Sama sem najstnica in sem mahjena na knjige. No včasih sem jih sovražila vendar nekega dne sem v knjižnici slišala obnovo neke knjige, ki jo je pripovedovala moja prijateljica. No potem sem si sama izposodila to knjigo in jo začela brati. In brala sem jo cel dan in jo tudi prebrala do konca. Ta knjiga je Vampirska akademija zdi se mi primerna za najstnike. Mislim, da je najbolje, če si sama izbere knjigo, ki ji bo všeč saj jo bo le tako prebrala. Zdi pa se mi, da je branje zelo pomembno saj širi naš besedni zaklad in tudi domišljijo, ki jo včasih potrebujemo pri spisih.
Upam da sem Vam pomagala pri Vaši težavi!
L.p. Vicky