Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Knjiženje blagajne

Knjiženje blagajne

Zanima me, kakšnega načina knjiženja blagajne se poslužujete v praksi.
Ali gotovinske račune dobaviteljev knjižite direktno na 4…(stroške) in zmanjšujete blagajno ali pa vseeeno zapirate 2200?

Sem malo v dilemi, ker sem zamenjala službo, tukaj pa knjižijo vse drugače kot sem vajena do sedaj. Gotovinska plačila kupcev (če kdo slučajno pride plačat z denarjem) direktno na 7 in povečajo blagajno, dobavitelje pa samo na 4 iz zmanjšajo blagajno. Faktura kupcev tako sploh ni prikazana na 1200!
Zdi se mi, da je vseeno treba prek 1200 in 2200, čeprav je račun plačan in obveznosti/terjatve ni. Ali imam prav?

Lep pozdrav!

V praksi sem srečala oba načina…Meni se sicer zdi boljši način preko 220, saj (vsaj v programu, ki sem ga uporabljala) lažje iščeš po konto karticah, pregleduješ in izpolnjuješ knjigo za DDV in ostalo. Če pa npr. ne gre za DDV zavezanca in nisem rabila vpisovati v knjige DDV, potem sem uporabljala tudi samo knjižbe 4/10.

lep dan!

Pri kupcih knjižim obe varianti; če nekdo samo plača, bil pa mu je izstavljen račun, potem zapiram 120 in povečam blagajno, če pa imam samo registrski trak (ter računček po blagajni, ker je pač fizična oseba), pa gre R7, DDV ter blagajna.
Dobavitelje pa striktno knjižim vse račune, ki jih potem zapiram prek blagajne oz. blag.izdatkov. Za te račune imam svoje številčenje, tako da pri pripravljanju plač.nalogov vem, da so že plačani iz blagajne.

Ne, vem, če se boste strinjali z mano, toda zakaj pa je potem kto 120, 220,
sam sem, dokler sem še bil v službi, računovodski servis vedno knjižil, vse peko obeh kontov, nikoli direktno 4 ali 7. Pa saj je kupec tisti, ki plača takoj. in tisti, ki ima odloženo plačilo, enako velja za dobovitelje. Vrsto davčnih pregledov, nobenih komentarjev na omenjen način knjiženja.
Pa tudi konec leta lažje ugotoviš promet s posameznim dobaviteljem ali kupcem.
Sicer pa ne vem, kakšne programe uporabljate.

LP, Starček

Konta 120 in 220 sta zato, da se izkažejo terjatve in obveznosti, če nastanejo. Torej, če terjatev ne nastane, ker je račun takoj plačan, ni treba knjižiti na 120.

Če bi bilo obvezno knjiženje na 120, potem bi morali tudi vsa gotovinska plačila t.i. fizičnih oseb vedno in povsod knjižiti na 120.

V praksi je bolje zaradi raznih poročil, internih in eksternih, knjižiti prek omenjenih postavk. Lahko pa si podjetje v skladu s svojimi zmožnostmi in potrebami vspostavi svoje evidence.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close