Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Knjiženje poslovnih dogodkov

Knjiženje poslovnih dogodkov

Pozdravljeni!

Jaz imam vprašanje glede knjiženja poslovnih dogodkov, in sicer sruštvo kupi konja, ki ga ima na zalogi do posvojitve.
Za nakup konja se sestavi kupoprodajna pogodba, ki jo knjižim na 2200/6600.
Potem nastane problem, ko da društvo konja v posvojitev., ker ni nobenega izdanega računa s strani društva, ampak samo pogodba o posvojitvi.
Tako da to potem knjižim tako, da razknjižim zalogo, torej 6600/7110. Posvojitelj konja pa nakaže denar na TRR društva in tu nastane problem, kako zapreti nakazilo posvojitelja??

Hvala za odgovor.

Lp

Ne vem če prav razmišljam, ampak v bistvu date konja v najem? In potem imate prihodke iz najemnine.

Kaj se ne ob nakupu knjiži obveznost na Kredit – / 2200, ob plačilu obveznosti pa na Debet – 2200 / ?
Tudi znesek na kontu 7110 ni nikoli na Kredit, ampak vedno na Debet.

….seveda imaš prav. Povečanje obveznosti se knjiži na kredit, prihodke pa na debet.

Ne, prihodke se knjiži na kredit. Vendar omenjeni konto 7110 je konto za poslovne odhodke, zato se knjiži na debet.
Ne vem pa, zakaj bi bila oddaja konja v posvojitev (ali najem) poslovni odhodek, še posebno, če društvo za to prejme denar. Kvečjemu je to prihodek.
Pa tudi prej bi rekla, da je konj v tem primeru osnovno sredstvo in ne blago. Blago bi bil, če bi bil nabavljen z namenom nadaljne prodaje.

Se opravičujem za napako. Tudi jaz v tem primeru ne vidim odhodkov temveč prihodke.

Torej kako potem to knjižiti? Društvo kupi konja, ki ga ima na zalogi do posvojitve..
Imam pa le kupoprodajno pogodbo ter pogodbo o posvojitvi, poleg tega je pa odliv in priliv iz TRR.

Hvala za odgovore!

Lp

Če vas prav razumem ste kupili in plačali konja in ga kasneje prodali posvojitelju ter prejeli kupnino. Vaš namen nakupa je bila kasnejša prodaja in ne namen za vašo uporabo.
Če sem razumela prav, bi knjižila takole:
Nakup konja: 660/220
Plačilo konja dobavitelju: 220/110
Prodaja konja: 120/762
Knjiženje porabe zalog: 711 (702)/660
Prejem nakazila od kupca: 110/120

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close