Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Knjiženje subvencije za samozaposlitev pri normirancih

Knjiženje subvencije za samozaposlitev pri normirancih

Pozdravljeni,

sem s.p. normiranec in bom konec leta 2013 prejela subvencijo za samozaposlitev. Na ZRSZ so nas opozorili, da naj pazimo, kako knjižimo subvencijo za samozaposlitev. Kolikor vem, se meni kot normirancu celotna subvencija šteje kot prihodek v tistem letu, ko je nakazana (torej 2013). Od celotnega zneska 5.000 € potem tudi plačam dohodnino. Ker ne vodim knjig, me zanima, če vseeno moram prejem subvencije kako posebej prikazati in kako naj to storim?

Najlepša hvala za pomoč!

Kot normiranec si dolžna za poslovne in davčne namene voditi naslednje evidence:
– evidenco prihodkov,
– evidenco osnovnih sredstev in
– morebitne druge evidence, v kolikor to zahtevajo posebni predpisi s področja, na katerem posluješ.

Subvencijo evidentiraš v evidenco prihodkov, kamor evidentiraš vse ostale poslovne in finančne prihodke. Med finančne prihodke spadajo na primer pozitivne obresti na poslovnem TRR-ju, poslovni prihodki pa so tisti od izdanih računov (od poslovanja).

Vse te prihodke boš morala vnesti v obrazec za davčni obračun normirancev, ki pa zaenkrat še ni na voljo. Predvidevam, da bo obrazec sestavljen tako, da boš morala v ločena okenca vpisati subvencijo, prihodke iz poslovanja, finančne prihodke… Odhodkov se ne bo vpisovalo, ker so normirani in znašajo 70% vseh prihodkov.
Preberi si tole: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/spremembe_nacina_obdavcevanja_dohodka_iz_dejavnosti_v_letu_2013_vkljucno_z_obrazci/ugotavljanje_davcne_osnove_z_upostevanjem_normiranih_odhodkov_in_predlozitev_davcnega_obracuna_v_letu_2013_pred_uveljavitvijo_pravilnika_o_obrazcu_davcnega_obracuna/

reka1808, najlepša hvala za odgovor.

Imam še eno vprašanje, in sicer glede plačevanja prispevkov za leto 2014. Izračun mi je sicer jasen: moj dobiček (prihodki zmanjšani za 70 %) v 3 mesecih poslovanja v letu 2013 (s.p. sem odprla 1.10.) se deli s 3 in množi z 12, da se izračuna letni dobiček, temu se prištejejo še prispevki na letni ravni (v mojem primeru: 12 x 203,94 €) in se dobi osnova, po kateri se razvrstiš v ustrezen razred.

Zanima me, kako se pri tem gleda subvencija. Glede na to, da se pri normirancih upošteva kot dohodek, ali se potem tudi teh 5.000 € subvencije preračuna na letno raven tako kot ostali dohodki? V tem primeru bi potem veljalo, da je moj dobiček od subvencije 1.500 € (5000 € – 70 % normirani odhodki), če bi se to preračunalo na letno raven, bi potem prišla na letni dobiček 18.000 € že samo s subvencijo. Potem bi v 2014 avtomatsko padla v 3. razred za prispevke, kar bi bilo skrajno nepravično.

Ali morda veste kaj več o tem?

Popravek: V 3 mesecih poslovanja bi se mi subvencija preračunala na letno raven kot dobiček 6.000 € (1.500 € deljeno 3 krat 12).

Naj popravim:
dobiček (prihodki zmanjšani za 70 %) v 3 mesecih poslovanja v letu 2013 (s.p. od 1.10. dalje) se deli s 3 in množi z 12, da se izračuna letni dobiček. Od tega se za osnovo za prispevke za leto 2014 odšteje še 30%, da se dobi osnovo, po kateri se bodo v letu 2014 obračunavali prispevki. Razredov ne bo več, ampak bo imel vsak svojo osnovo glede na dobiček tega leta.
Ta izračun velja za normirance.

Za navadne s.p.-je pa je tako:
(letni dobiček + prispevki) – 30% = osnova, po kateri se bodo v letu 2014 obračunavali prispevki.

V kolikor bo dobljena osnova nižja od minimalne bruto plače, se bo povišala na minimalno bruto plačo – torej najnižja osnova še vedno ostaja enaka minimalni bruto plači.

Glede subvencije pa se bojim, da bo res tako, in sicer da če je prejeta decembra, s.p. pa je pričel z dejavnostjo 1.10., se bo preračunala na letno raven – torej bo prihodek v višini 5.000 za 3 mesece predstavljal prihodek v višini 20.000 za 12 mesecev. Osnova za prispevke se bo tako s to subvencijo povišala za 4.200. Izračun:
5.000 / 3 * 12 = 20.000
20.000 – 70% = 6.000
6.000 – 30% = 4.200
No, na koncu le ni tako hudo, kot izgleda v začetku. Je pa res, da je nepravično, ker subvencija ne predstavlja vsem enakega prihodka, ampak je odvisno od tega, kdaj je kdo pričel z dejavnostjo in kdaj je prejel subvencijo (letos ali drugo leto).

Poglejte si tole: http://data.si/blog/2013/10/30/davcna-obravnava-prejete-subvencije-za-samozaposlitev/
Kot kaže, le ni tako, da se celotno subvencijo upošteva kot prihodek tega leta, ampak se ta prihodek lahko porazdeli na 24 mesecev. Toliko bolje. 😉

Najlepša hvala za pojasnila!

To glede knjiženja subvencije pa me zelo veseli:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close