knjižnica
Jutri se odpravljam na morje in sem bila včeraj še v knjižnici.
Katastrofa – šla sem (optimistka!) s seznamom, kaj bi želela brati; prišla pa ven s par knjigami, ki so slučajno še ležale na policah in s tistimi, ki sta jih ravnokar vrnila bralca pred mano. Saj sem pričakovala, da velike izbire ne bo, ampak tole je bila pa groza.
Sploh ne vem, kaj bom brala, če sploh je kaka taka knjiga, za katero bom potem rekla, da je bila vredna branja.
Oprosti, ampak tako jamranje mi gre pa vedno na živce. Ista je moja mami…par dni pred dopustom se spomni, da bi brala knjigo, ki jo sama že nekaj časa “pacam” po Cobissu, kdaj bo frej. Ljudje se pač ne zavedajo, da so knjižnice (razen članarine) ZASTONJ in da za malo dnarja – malo muzke. čeprav v tem primeru dobimo za nič denarja kar veliko muzke. Seveda so poleti vsi poletni romančiči izposojeni …kaj pa drugega!! izberi kaj, kar ni tako znano, brano, lahkotno in kar je še tega. povprašaj knjižničarje. niso vsi grozni.
Sorry, če se ti je tole zdelo jamranje.
Saj bi si lahko že kak mesec nazaj izposodila knjige, pa si jih še potem podaljšala, pa še enkrat…Prav lepo izbiro bi imela, vem. Ampak zaradi tega bi ostalo X ljudi brez njih!!
Sama se trudim, da jih čimprej preberem in vrnem! Pa čeprav nimam knjižnice pred nosom, ampak skoraj 30 km proč!
V bes me spravijo ljudje, ki si izposodijo knjige in jih imajo doma celo večnost, si delajo rezerve za dopuste, za kako priliko, če se jim bo ravno dalo kaj prebrat! In tudi prek Cobiss-a se lahko z rezervacijo ušteješ. Konec koncev pa je večji užitek hoditi med policami, vzeti v roke nepoznano knjigo, pogledati, kaj piše na platnicah, naključno odpreti in prebrati odstavek….Poletne romanov a-la Barbara Cartland in Konsalik pa preskakujem vedno, ne samo poleti.
Knjižničarji pa – zdajle je čas dopustov tudi za njih in včeraj sta bili samo 2 na počitniškem delu in nista niti vedeli, na kateri polici katero knjigo iskati!
Se strinjam. Malo denarja, malo muzike. Pa ja. Z veseljem bi plačala tudi članarino, če bi potem v doglednem času prišla do knjige. Pogledaš na Cobiss, izposojeno-vračilo datum dva tedna nazaj…
Ni problem v knjižnici, problem je v bralcih. Za knjige, ki so najbolj iskane, bi računala trojno zamudnino. In na ta način prišli do sredstev, s katerimi bi lahko nabavili dodatne izvode iskanih knjig.Tako pa vsako leto naletim na isti problem kot Barča. Optimistično pridem v knjižnico s seznamom in odidem z dolgim nosom in knjigami, ki jih potem ne preberem.
Mislim, da smo bralci v naši knjižnici kar disciplinirani. Ima pa knjižnica izdelan sistem izposojanja in ga tudi dosledno izvaja. Vse nove knjige (seveda tudi starejše, če jih trenutno ni na polici) lahko rezerviraš. Knjižničarka ti do dneva natančno pove kdaj boš prišel na vrsto oz. kdaj bo knjiga vrnjena v knjižnico in jo lahko prideš iskat. Knjige imaš lahko doma največ tri tedne potem ti prične teči zamudnina. Do sedaj se mi ni še nikoli zgodilo, da knjige na obljubljeni datum ne bi dobila. Včasih koga tudi ni po rezervirano knjigo in jo tako prej dobim. – Se pa ob vsakem obisku pozanimam, če je izšla kakšna nova knjiga in če jo že imajo ter jo nemudoma rezerviram. Na dopust grem tako ponavadi založena z dobrim branjem. LP