Ko dobijo tvoj IP…
Že velikokrat sem brala, da je napr. nek uporabnik blokiran, da kdo piše, kako lahko vidijo IP nekoga, ki se neprimerno izraža. Zanima me, kaj pa potem, če vidijo tvoj IP? A avtomatično vedo, kdo si ti ali kako?
Spominjam se nekega uporabnika pred leti, ki je iz zajebancije napisal, da je ena oseba umrla, a to seveda ni bilo res. Nato je moderator rekel, da ga bodo dobili po IPju, če se ne motim.
Ni mi jasno, kako te lahko dobijo s tem? Recimo sama sem priklopljena na wireless od nekega uporabnika, ko sploh ne vem, kdo to je. Pač različne linije šibajo tu okoli in na eno se pač povežem. Kako lahko v tem primeru vidijo moj IP. Pa verjetno to ni moj, ampak od tistega, ki ima router. Ali je tako? Torej, eventuelno lahko delam na netu vse mogoče packarije, dobili bodo itak onega, ki linijo “oddaja”?
Da bom od zdaj naprej ful previdna na netu…vsake toliko preverim, kaj se izpiše pod mojim imenom in priimkom, saj se mi je nedolgo nazaj še samo par stvari izpisalo, kar naenkrat pa pod mojim imenom in priimkom eni podatki z nekega glupega foruma, vse..email..celotno ime, priimek, geslo…DA DOL PADEŠ, od kje je google to potegnil, nimam pojma.
V glavnem ni odveč biti pazljiv.
klikni na povezavo in boš videla svoj IP. Tako te vidijo na internetu in toliko podatkov dobi o tebi čisto vsak. Naprej pa kolikor zna kdo raziskovati in še naprej kakšne sodne odločbe ima glede pridobitve tvojih podatkov.
http://www.hashemian.com/whoami/
Meni se je to zgodilo na akvazinu. Lepo po vrsti: geslo, ime, mail (čeprav tam, kjer vpisuješ podatke, piše, da so ti podatki skriti). Ko sem jim pisala, če vedo in zakaj podatki niso skriti, če pa ob registraciji lepo piše, da bodo skriti, so rekli, da sem se tja prijavila prostovoljno in kaj piskam. Kaj pa potem sploh težijo z nicki in gesli!
Tako da od takrat pod ime in priimek vpišem kr neki.
Tvoj IP ni v bistvu nič, le neka številka, če pa gredo dalje, torej prosijo ponudnika da povedo kdo si, in če je tvoj ponudnik recimo siol, nato dobijo tvoje podatke ja, če dostopaš res iz svojega računalnika. Ampak moraš res že hudo kaj ušpičit, da bo Siol dal te podatke.
Če pa dostopaš na net preko kakega drugega recimo knjižnice, cyber kafetov ali slično, pa nimajo tvojega IP, ampak od tistega, preko katerega vstopaš na net.
Da so eni prebrali že preko IP ime in priimek, JA, lahko, če je bila taka trola in svoj osebni računalnik poimenovala s svojim osebnimi podatki, tudi taki kozli so in potem imaš preko IP-ja, takoj vse to na dlani!
če pa ti tipkaš stran, kjer se izpiše tvoj IP, se ponavadi izpiše številka IP-ja in ponudnik preko katerega vstopaš na net in to je vse in to še nič ne pomeni! če ne delaš bedarij na netu, si lahko brez skrbi. Da se na netu nikjer ne daje osebnim podatkov naj ti bo jasno, pametno ni niti plačveta preko neta, ampak to so pa druge zgodbe, da o raznih mesenegerjih in facebukih ne govorim…tam puščate svojo identiteto, pa še veste ne, sam en norc s enajde in imate nočno moro na dlani, razen če imate svoj računalnik res hudo zaščiten, takih je pa spet en mal, ponavadi imate gor en bogi antivirusni program in to je vse..
Srečno in ne pozabite, računalnik je lahko en velik hudič ali prav prijeten, če ga uporabljaš le za pametne potrebe in ne bedarije. Vse kar pošiljate, delate se hrani tam nekje…aha!
Če delaš neumnosti, traparije in prepovedane stvari iz svojega računalnika recimo od doma, je mala malica te dobiti po IP-ju
Mnogo ali pa kar večina uporabnikov računalnika je še vedno računalniško nepismenih in pojma nimajo kaj IP sploh pomeni…
Mnogo, premnogo, preveč uporabnikov je tako računalniško nepismenih, da svoje podatke puščajo marsikje…
Kdor želi ali ima namen narediti neumnost, traparijo, nečedno ali kriminalno dejanje in je računalniško dobro usposobljen, ga ne bodo nikoli ujeli…
Ker so tudi lumpje ljudje in vsi ljudje delamo tudi napake, ni hudir, da bo napako storil tudi lump, prej ali slej, seveda če lumparije pogosto dela… poznam primer nekega kvazi hekerčka, ki so ga dobili, ko je naredil eno samcato napako: iz omrežja, kamor je vdrl je butl pogledal svoj mail, pa so ga lovili skoraj 2 leti, plačal je cca 3500eur + pogojna.
Za skrivanje tudi proxy serverji niso zanesljivi, saj imajo tudi proxy-ji svoje log-e ki jih je možno dobiti s sodnim nalogom…
Tudi priklapljanje na nezaščitena wireless omrežja ni popolnoma zanesljivo, saj vsak računalnik pušča neko sled, MAC in še kakšna druga imena v omrežju in če je npr prenosnik, s katerim storiš lumparijo, uporabljan še za kaj drugega… je spet možnost, da te odkrijejo, torej, za lumparije imeti extra prenosnik…
Tudi pri lumparijah je sveto pravilo: disciplina
Kaj se sekirate, ne delajte neumnosti, pa se nimate kaj bati, malo manj javno pišite svoje e-mail naslove, da boste dobivali manj spama in podobne nadležne navlake, sicer pa, kdor je računalniško nepismen, je tako ali tako vseeno… kaj vse vidim, ko dobim računalnik v popravilo, pa to ne moreš verjet… poleg tega se ukvarjam še z reševanjem podatkov, vidim marsikaj, ampak me to ne briga, ker to tudi ne bi bilo etično in pošteno…