Ko se otrok boji
Najprej me zanima, če se vaši otroci tudi česa bojijo in kako takrat ukrepate.
Moja leto dni stara pupa se že nekaj časa boji zvoka sesalca in cestnega pometača. Problem je, ker skoraj vsako jutro okoli sedmih pometač (avto, ki pometa ceste), pometa pod našim oknom. Miška se potem zbudi in plane v tak jok, da jo potem komaj potolažim. Tolažim se, da bo kmalu zima in bo konec s pometanjem.
Zadnjič pa sem hotela na hitro posesati, med tem, ko je spala in ko ugasnem sesalec je hudo jokala, ampak takrat še nisem vedela, da je bil za jok kriv sesalec. Ko se je naslednjič ob sesanju spet jokala, sem ji poskusila pokazati, kaj proizvaja tak zvok in da to ni nič hudega. Na začetku sem postavila ugasnjen sesalec v dnevno sobo, tako da se ga je lahko dotikala. Bilo je OK. Čez kakšno uro sem ga vklopila in ga pustila vklopljenega kakšne pol ure, med tem pa sva se midve igrale in gledale knjigice. Sprva je bila rahlo prestrašena, potem pa se za zvok ni več zmenila. Ko pa sem jo pustila, da se je sama igrala in začela sesati pa je spet začela močno jokati. Sedaj sesam samo takrat, ko jo kdo drug pelje ven. Aja, pred pol leta sem lahko ob njeni prisotnosti sesala po mili volji, pa je ni motilo.
Zanima me, če je imel kdo podoben primer in kako v takih primerih ravnati? Kako se je izteklo?
Upam, da bo strah minil sam od sebe, ker na pometača nimam vpliva.
A se sesalca boji že od prej ali je ta strah nov?
Nimam nobenega nasveta, naš ( 5 mesecev) se ga namreč nič ne boji, pa je lupinica na tleh, ko sesam okoli njega. Večkrat tudi miksam sadje in ga tudi ne moti, čeprav kar fajn ropota.
Naš se boji samo, če kdo kaj vneto z visokim tonom razlaga, takrat kar plane v jok.
Nasa puncica je kot dojencek spala ob vklopljenem sesalcu. Kasneje(pribl. ob 1. letu) se ga je bala in to kar nekaj casa. Ce je stal izklopljen v hodniku sploh ni hotela mimo. Je pa mozno, da jih niti ni toliko strah kot jih moti zvok, ki ga dolocen aparat proizvaja. Se danes jo moti sesanje, da o zvoku fena ne govorim.
Ko je bil naš Jure majhen se je drl ob vseh glasnih zvokih – sesalcu, mikserju, multipraktiku, žagi, tovornjakih,…
Sedaj pri skoraj 3 letih lahko v njegovi prisotnosti sesam, a mu vedno povem kaj bom delala, da se ne prestraši. Tudi na ostale močne zvoke ga prej pripravim… zdaj bo ata vžgal žago, bo malo ropotalo… Če je pripravljen na zvok ga ne moti. Prej se je pa histerično drl.
Naš se nikoli ni ničesar bal, ne mikserja, ne sesalca, ne vrtalnika, ne fena – bolj ko ropota, bolj je fajn. Sesam menda od treh mesecev z njim, sesalcu je ime Fifi – bogsigavedi od kod mu to, drugače pa je edini komentar “eden vjta/zaga/miksa” – pač glede na to, kaj se dogaja. Ne boji se niti kosilnice, ne une žage za živo mejo, niti cirkularja, motorke, s smetarji se pa tako ali tako vedno en krog pelje, če jih le ujaga kje. Ne boji se niti zvoka letala ali vetra helikopterja – ničesar. Pa si včasih želim, da bi se vsaj česa bal. Ker se ne, imamo v vežni omari “nenačrtovano zračenje” :((
Edina stvar, ki se jo je do zdaj res bal, je bil njegov lastni kakec v banji med kopanjem. PANIKA!!!
Naa prvi se ni bal ma prav nobene stvari – ups, razen petard, ki jih ne prenese se zdaj. (ima tudi slabo izkusnjo, ker se je enkrat v temi tako ustrasil, da se je zabil v kandelaber in se butnil v zob, ki mu nato potemnel).
Puncka se je grooooozno bala sesalca in vrtanja – je kar samo izzvenelo – sesalec prej, vrtanje pa po tretjem letu.
Ta mali pa se boji sesalca, kot hudic kriza. Vcasih se ustrasi kaksnega prevec divjega psa….Ostalo ropotanje mu je nadvse vsec. Bolj, kot ropota, bolj je zabavno. Tudi posesam ze lahko v njegovi blizini, a moram prej uporabljati razne trike – je pa se zelo previden in se malo umakne (na kavc, recimo). Ima pa 16 m.
Bo minilo, ne skrbi.
Lp, Mateja