Ko valeta stane več kot dopust
Mi smo imeli lani, hčerina oblekica je bila 40 EUR, bele supergice, ki jih nosi še zdaj. Počesala se je sama, dnevni makeup naredila sama, valeta je bila v telovadnici in kanapejčki v šolski jedilnici. Tudi starša si nisva kupovala novih oblek in nihče od staršev ni bil oblečen nič posebnega. Nevem kaj bi naredili, če bi šola to organizirala v fensi dvorani ali hotelu, hvalabogu da ni teh težav.
Dejansko res obstajajo oš, ki imajo valete v stilu maturantskih plesov?
Nepredstavljivo in pravzaprav nedopustno.
Ne samo zaradi stroškov, ampak, ker je oš pač oš in nič drugega!
Je zaključek nekega obdobja. Otroškega.
Ni pa to nek uspeh, ki bi ga bilo potrebno obeležiti in proslaviti!
Vsemu navkljub so to še otroci.
Naša valeta je bila 2 leti nazaj … ko je prišla hči na plan z idejo o večerni toaleti in štiklih, sem se z njo pogovorila, da je del odraščanja in del šole za življenje tudi to, da se znaš letom in priložnosti primerno oblečt. Zaključek osnovne šole pač ni nek dosežek ki bi ga bilo potrebno grozno slaviti, torej slavnostne obleke odpadejo. Je pa to pomemben mejnik v odraščanju, zato nanj ne prideš v športni opravi, umazan ali ves pomečkan, ampak pač letom primerno urejen … na naši šoli je bilo večino otrok takih … dečki v kavbojkah in srajčkah ali lepih polomajčkah/t-shirtih, deklice v lepih kratkih poletnih oblekicah, praktično vsi so bili v belih supergah … je bilo par punc v večernih toaletah, ampak so izgledale precej smešno.
Tako da nas naša valeta ni blazno veliko stala … oblekica 20€ (taka ji je bila všeč), allstarke so bile malo dražje, ma jih nosi še zdaj, frizuro in makeup sva uredili doma. So imeli tudi afterparty, ampak to je bil piknikplac brez DJ in pogostitve … vsak je prinesel nekaj od doma.
seveda bo, 26.05.2025 ob 16:01
Kot je ena zgoraj napisala, to je značilno za Štajersko. Tam so gala valete z gala oblačili. Bolj nerazvito ko je, bolj mora biti vse skupaj nobel.
a manemoj..Naša Mb osnovna šola..ples se učijo v okviru športne, proslava in ples v šolski telovadnici, majhna zakuska, peciva itd..brezalkoholne pijače..po osebi/na učenca 20 eur, ki velja za celo njegovo družino skupaj. In večina Mb šol ima tak sistem. Simpl in fajn.
Jest sem pa znorel nad starši otrok pred ene 15 leti, ko so rihtali, ofter party v enem lokalu zunaj (po 22 uri zvečer). Ker mulčki pa to res potrebujejo.
Učitelji niti niso bili za to, ker je to odgovornost zanje.
No, moja pupica ni šla. Ne. Ni govora. Se sploh nisem pogajal z njo. Drobna revica, popolnoma brez oprsja, z eno dlako pod pazduho.
Starši ste res prfuknjeni.
Še to.
Nehajte bluzit, da so otroci danes cel dan na pametnem telefonu. Ja čudno a ne? Saj ste mame in tudi babice tudi cel dan gor. Še na stranišču, sem videl na lastne oči.
vrtoglavica, 23.05.2025 ob 13:47
20 eur večerja za celo družino? Ja, seveda. Bo bolj 50 eur/osebo. Tako te zgolj večerja pride 100 ali tudi 200 evrov, če so zraven še sorojenci (in običajno so). Drugače pa ja, obleka, obutev, plesni tečaj, fotograf in še kaj, pa prideš takoj na tistih 300 evrov. Če se preseravaš z obleko in po možnosti še s kakšnimi nohti, trepalnicami in kaj vem še vse, potem pa verjamem, da pride 500 evrov in čez.
Je pa to ponovno tema za tekmovanje, kdo plača manj. Kot apartmaji na morju, ko se vsuje komentarjev o 50 eur/noč v visoki sezoni, resnica pa je malo drugačna in moraš množit z dva ali še raje tri.
Brez skrbi.
Strošek je čisto realen. Očitno najini otroci hodijo na isto mestno šolo, ali pa je vendarle več šol, ki zna tako super rešiti problem hrane na valeti.