Ko zboli mož…
Mene pa zanima, kaj naredite v naslednjem primeru: Mož pride domov in toži, da ga boli grlo ( pri njemu se to vedno konča s prehladom ali angino), starejši, osemletni bratec pa je prehlajen. Kako preprečiti, da bi zbolel tudi 8-mesečni dojenček?
Jaz obema dopovedujem, da naj gresta čim dlje od dojenčka, vendar me ne ubogata vedno. Sinu še lahko malo bolj avtoritativno ukažem, kaj pa naj naredim z možem? Trdi namreč, da sem tečna in da pretiravam. Da pri njem doma niso nikoli tako ravnali. To je mogoče vse res, a kaj, ko kratko vedno potegnem jaz. Ponoči dežuram jaz, ker še dojim, čez dan pa je on tako ali tako do večera v službi, tako da se včasih počutim kot mama samohranilka. Vem, da ni prav, a včasih se zato zelo jezim nanj, on pa ima občutek, da je, kadar je bolan, nezaželen. Kaj v takem primeru naredite ve?
Pozdravček
Valentina
Sama nisem nikoli nikogar podila od najmanjšega člana… no ja, če je kakšen zakašljal direktno vanj, sem že povedala, da se je potrebno obrniti stran…
Sicer pa se ni ničesar nalezel in tudi dojenje kar dobro ščiti pred boleznimi.
Vladka
Naše dete ima stalno prisotna ADV in RSV – tudi zato imava navadno midva z možem, če kihava in veliko kašljava čez usta masko – tako, kot jih imajo zdravniki. Sicer pa se ne da urediti tako, da bi ga čisto zignoriral in ne bil v njegovi bližini.
LP
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/angina_clanek_1.htm
http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/pogosta-vprasanja/vnetje-zrela/
Še par strani kjer si lahko več prebereš o prehladu, pa angini…
Bacilka.
Družinskih članov, sploh pa moža (ki žal kar večkrat zboli – na vsak način pa vedno, kadar se mu zdi, da bi ga lahko kdo malo več crkljal:-)) nisem nikoli pošiljala stran od otrok, tudi zato, ker sem prepričana, da človek širi viruse naokoli še preden zares zboli – in to pomeni, da jih tako in tako ne moreš preprečiti. In tudi nikjer ne piše, da pa takrat, če je razdalja tri metre ali več, ne morejo preskočiti:-)) IN po drugi strani lahko faše nekaj, ko sta v trgovini in je blagajničarka le pol metra od njega – ali pa od prijazne tetke, ki pride na obisk.
Skratka: meni se zdi veliko bolj obremenjujoče, da bi nenehno morala razmišljati, kje je kdo. Navsezadnje: če bi zbolela ti – bi potem tudi za teden dni ali 14 dni šla na “distanco”? Seveda ne bi, ker ne bi imela nikogar, da bi poskrbel za malega… Osebno mislim, da se tudi na ta način malce utrjujejo – ne moreš jih vseskozi držati v “karanteni”- razen seveda če gre res kakšna kronična obolenja kot pri Žogici Nogici. To je drugo. Če pa je sicer vse v redu: ne, jaz se res ne bi sekirala.
Če kdo od družinskih članov zboli ne izvajamo kaj posebnega pač pazimo, da papirnate robčke uporabimo samo enkrat in takoj v smeti, zračimo, vlažimo prostor z paro, v čaj vsem stisnem limono, vse gladke površine v stanovanju očistim z vlažno krpo (če je veliko kihanja). Ponavadi pa imamo določen vrstni red pri virozah prvo mali, potem očka in na koncu še jaz dol padem, ko si že lahko privoščim virozo. Valentina vse mame poskušamo zaščititi otroka pred boleznijo ampak dejansko so bakterije in mikrobi ves čas prisotni tako, da je najboljša zaščita učinkovita imunost otroka.