Kobariski struklji

Lepo pozdravljeni!
Na Homo turistikus sem gledala prispevek “Strukljada”.Imenitna zadeva, ti kobariski struklji,majhni in vsak zase.Zanima me,kaksno testo narediti,ker se mi zdi,da ni vleceno(prej kvaseno).Na kulinariki nisem nasla,tudi v knjigi Struklji za vsak okus ne. Ima mogoce kdo recept? Zanj najlepsa hvala. Lp babi

Babi, Kobariške štruklje sem našla v Slovenski kuhinji. Testo je očitno neke vrste paljeno brez jajc. Si mi pa lušte naredila, ko sem prepisovala recept:))
Takole:
Testo: 100 dag bele moke, 4 dcl slanega kropa; Nadev: Po 25 dag drobtin, masla, orehov, sladkorja, rozin; potem cimet po okusu, nageljnove žbice, limonina lupinica, 1 dcl belega vina ali ruma, mleko, drobtine in maslo za zabelo.
Moko presejemo, jo poparimo s slanim kropom in jo z leseno žlico temeljito premešamo. Ko se malo ohladi oblikujemo testo v tanek svaljek in ga narežemo na koščke. Koščke z dlanjo ali lesenim tolkačem sploščimo v podolgovate krpice. Nanje polagamo podolgovate primerno velike kupčke nadeva in oblikujemo kot oreh velike štrukeljce. Testo stisnemo tako, da nastane na eni strani naborek. Naborek v srdini zavijemo ali ga pritisnemo, da naredimo vdolbinico. Tako pripravljene štrukeljce polagamo na desko, potreseno z moko. V hladilnikujih lahko hranimo 2 do 3 dni.
Nadev: na maslu prepražimo drobtine. Zmlete orehe prevremo v oslajenem mleku. Rozine preberemo, operemo v topli vodi, temeljito odcedimo in prevremo v vinu ali namočimo v rumu. Vse sestavine zmešamo, dodamo cimet, zmlete nageljnove žbice in sesekljano limonino lupinico. Nadev mora biti sočen, vendar ne preveč moker.
Štruklje skuhamo v slani vodi (pol ure), ocvremo ali spečemo na žaru. Primerno vino je briški sauvignon ali briški sivi pinot.
Upam, da so pravi.
LP Barb

Barb,ti si od sile ali Faca,kot bi rekla Vesna!
Tocno tako,kot si napisala.Na Primorski kroniki je bila ista oddaja,ki jo je gledal moz(samo obsirnejsa) in mi je potem govoril,da je kuharica nekaj tolkla,pa nisem dojela.Tudi naborek in vdolbinica,edina razlika,da so bili nekoliko vecji.Verjetno je za oreh velike tezje delati. Na Strukljadi je bil tudi g.Strukelj,avtor knjige Struklji za vse okuse(dobila za darilo).Cudi me,da teh ni v njej. Moram narediti.
Hvala tudi za pastetko.Vse sestavine imam.Moj zet naredi krasen namaz iz cicerike.Toda to je njegova domena in ne vem tocno,kaksne sestavine uporablja.Vem,da ima v hladiniku vedno kuhano ciceriko in ni nikoli problem,ce ni nikogar doma.Takoj si naredi namaz.Nekaj zmece v multipraktik in potem jemo na toastu.Ob priliki dobis.
V zahvalo recept,ki ti bo mogoce vsec.Iz knjige Zelisca Dr Oetker.Nekoliko eksoticno,toda zelo dobro.Veckrat jedla v Toscani.
Sedaj bodo poganjali novi listi na zajblju-aktualno.
OCVRTI ZAJBLJEVI LISTICI Z DROBNIM PARADIZNIKOM IN RAZKOSCICENIMI
OLIVAMI (predjed oziroma k narezku)
Okrog 200 gr z.listicev previdno oplaknemo in popivnamo do suhega.
20 kot cesnje drobnih paradiznikov(saj jih poznas) potopimo za kratek cas v vrelo vodo,da jih lazje olupimo.
20 oliv
Testo kot za palacinke,samo gostejse: 125g presejane bele moke,sol,poper,muskatni orescek,2 jajci,zlica olja,4-5 zlic vode,olje za cvretje na 180 stopinj.
Ko je testo narejeno,vanj posamicno pomakas zgoraj navedeno ,na hitro odcedimo in jih 4-5 minut cvremo.(Pazi,da jih ne das prevec naenkrat,da se olje prevec ne ohladi).Odcedimo na papirnati brisaci.
Enako cvrem tudi lepe rumene cvetove buck(ko je sezona).Morajo biti sveze ubrani,po moznosti zjutraj,da so napeti.Ce bos kdaj naredila,ne bo nihce uganil,kaj hrusta.
Za prvic lahko manjse kolicine,da vidis,ce ti je vsec.Ce ti ni,lahko testo se vedno razredcis z mlekom in naredis palacinke za za spinacni nadev.OK?
Vse malo drugacno,a zelo dobro. Lep dan zeli babi

Pozdravljena Babi!
Sama nisem še nikoli delala kobariških štrukljev imam pa recept zanje in sicer iz knjige Slovenske narodne jedi. Takole gre:
Testo: 1 kg bele moke, slan krop
Nadev: 1/4 kg drobtin, 1/4 kg masla, 1/4 kg orehov, 1/4 kg sladkorja, 1/4 kg rozin, cimet, nageljnove žbice, limonova lupinica, belo vino ali rum, mleko, drobtinice in maslo za zabelo
Presejano moko poparimo z vodo in z leseno žlico dobro premešamo. Ko se malo ohladi, izoblikujemo tanek svaljek. Zrežemo ga na enake koščke. Koščke z dlanjo ali z lesenim kladivom potolčemo, da se sploščijo v podolgovate krpice. Nanje damo podolgovat svaljek nadeva. Testo spojimo tako, da nastane na eni strani naborček iz testa. Naborček v sredi zavijemo ali pritisnemo nanj s prstom, da se naredi vdolbinica. Tako pripravljene štrukeljce zlagamo na pomokano desko in jih hranimo tudi 2 dni na hladnem. Štrukeljci naj bodo orehove velikosti. Lahko jih skuhamo, ocvremo ali spečemo na žaru.Kuhamo jih 1/2 ure, vendar ne smejo vreti. Voda naj bo tik pod vreliščem. Ko splavajo na vrh so kuhani. Štrukeljcev ne mešamo, le posodo večkrat potresemo. Kuhane zabelimo s prepraženimi drobtinicami.
Nadev: Na maslu prepražimo kruhove drobtine. Orehe zmeljemo in jih prevremo v oslajenem mleku. Rozine preberemo, operemo v topli vodi, dobro odcedimo in prevremo v vinu ali namočimo v rumu. Vse sestavine zmešamo, dodamo cimet, zmlete žbice in sesekljano limonino lupinico. Nadev mora biti sočen, vendar ne premoker. Iz njega naredimo podolgovate svaljke v velikosti krpic.
Iz 1 kg moke napravimo približno 50 štrukeljcev.
Te štruklje pripravimo ob ohceti, žetvi, košnji in raznih praznikih. Nevesta jih deli otrokom po vasi, “Ohctarji” jih nosijo pokušat domov.
Kobariški štruklji II
1/2 kg moke, 20 dag zmletih orehov, 20 dag kruhovih drobtin, 20 dag sladkorja, 10 dag rozin, 5 dag čokolade v prahu, 5 dag masla, 1 žlica ruma, nastrgana limonina lupinica, cimet, belo vino ali mleko, maslo, drobtine in sladkor za zabelo in posipanje.
Moki prilijemo malo slan krop in umešamo rahlo testo. Počiva naj 1/4 ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo štručko in jo razrežemo na primerne koščke. Košček za koščkom na dlani primerno raztegnemo, damo v sredino kepico nadeva, zavijemo in oblikujemo štrukelj. V sredini kepice naredimo s palcem vdolbinico.
Orehe, na maslu prepražene drobtine, sladkor, očiščene, oprane in osušene rozine, čokolado, cimet in rum zmešamo. Prilijemo toliko mleka ali vina, da dobimo maso, ki jo lahko oblikujemo v kepice.
Štruklje denemo kuhat v slan krop. Ko se dvignejo, jih še nekaj časa pustimo rahlo vreti. Kuhane poberemo iz kropa, jih zabelimo z maslom in potresemo z drobtinicami in sladkorjem. Ponudimo tople.
Babi in Barb, upam, da sem vama kaj pomagala. Lepo nedeljo obema!

Pozdravljeni
Ker je bilo popoldne kar mrzlo in je pihala neprijazna burja,so bili idelni pogoji za strukeljce.Spravila sem se k delu in povabila se sestro. Obe sva imeli kar malo treme pri pripravi testa,pa je slo.Niso ravno bili najmanjsi(praksa),toda zelo dobri.Tudi kozarec vina smo popili. Ha ha,Primorka,pa prvic naredila kobariske strukeljce.Jih bom se. Hvala in lep pozdrav babi

Nona Karolina,lep pozdrav( pa sva dve na forumu)!
Tudi meni je nonica to delala in jih v nasi druzini sejedo,toda na zalost sem na akacijino cvetje alergicna in se dreves,ko cvetijo moram izogibati.Sestra jih redno cvre.Jaz sem pa presla na cvetove buck-cuketk in ostalega.Danes se mi ze solzijo oci kljub antihistaminiku. Lep pozdrav babi