Koko delate pire?
Avtorica, verjetno si presenečena nad ogovori. Ampak veš, tukaj se babe scufajo tudi zaradi žabje preje.
Itak, da vse normalne gospodinje krompir pretlačimo z lesenim betom, ali tistim kovinskim ali unim plastičnim. Je pa vedno nekaj odstopanj. Saj ene delajo pire tudi iz vrečke in prisegajo, da je odličen. Mljask.
Stisnem ga s stiskalnikom za krompir. Hitreje kot tako, ne more biti narejen.
http://www.giboncook.com/forum/uploads/1197897221/gallery_64_1325_67545.jpg
…ja ja ko bo on priletel iz službe, kuhal kosilo na kronometer, ker otroci …pol pa naj pozvoni na mojih vratih.
Z metlicami ga zmiksam in ne ostane nobena grudica not. Dodam samo mleko.[/quote]
časovno pa res ni razlike, ali ga pretlačiš s tlačilko, ali ga zmiksaš….[/quote]
Iz izkušenj je hitreje narejen s tlačilko. Preden dam mikser ven iz predala, antaknem metlice, vštekam, zalaufam … je že trikrat pretlačen.
Hecno! Že moja babica je uporabljala mikser (električni mešalnik), itak da ga tudi moja mama oz. oče, pa jaz tudi. To na roke sem prvič videla pri mojem možu doma, pa mi je bilo prav hecno in totalno zamudno. Da speštaš res vse koščke, je prav naporno s tisto leseno palico 🙂 Kako gladkega in rahlega hočeš, se da pa regulitat tudi z mikserjem.
Ampak če drugi radi to počnete peš, ja prav – okusen je lahko narejen tako ali pa na mašinco! 🙂
ma zamudno bi bilo z vsemi strojčki kolovratiti – klasična stara ‘tlačilka’ je zakon (sem se naučila novo besedo, ko sem ostala brez, sem za novo leto naročila od božička “tist za pire krompir” :-))
pire mora biti kompakten in ne zdrizast, kar pomoje vse mašince naredijo iz njega
a katera to tlačilko uporablja še za kaj drugega kot pire?
Ma, pri nas zmiksan pire ni čisto nič zdrizast – itak pa je to precej odvisno od vrste krompirja, pa dodatka mleka, masla,…. Tista tlačilka pa je meni bolj uporabna pri kakšnem mletem mesu (npr za bolognese omako)- ko ga pečeš, res super razbiješ tiste grudice. Za pire krompir pa absolutno zmaga mikser.