Kokosov sladkor
Kokosov sladkor lahko uporabljate povsod tam kot navadni sladkor in v enaki količini, saj gre kemijsko za popolnoma enako vrsto sladkorja, saharozo.
Osebno sicer menim, da je kokosov sladkor eden večjih nategov zdrave hrane. Njegova povečana uporaba pa ima katastrofalne posledice na okolje.
Njegova pridelava je res bolj naravna kot pridelava sladkorja iz trsa ali pese, pridobivajo ga iz cvetov cvetov kokosove palme. V kokosov cvet zarežejo, prestrežejo sladek sok, ga segrejejo, da izpari večina vode in tako dobijo rjav prah – kokosov sladkor.
Res, da vsebuje nekaj mineralov, železo, cink, kalij in kalcij, in celo nekaj polifenolov in antioksidantov, ampak, da dobimo te hranilne snovi v telo ne jemo sladkorja, ampak zelenjavo, ki jih vsebuje v precej večjih količinah..
Kokosov sladkor vsebuje vlaknino inulin, ki upočasni absorpcijo glukoze, zato ima (naj bi imel) kokosov sladkor nižji glikemični indeks (GI 35) od navadnega sladkorja (GI 60).
Študijo o GI kokosovega sladkorja so opravili na vsega 10 posameznikih, vsebnost inulina pa močno niha od proizvajalca do proizvajalca. Tako kot študijo o vsebnosti mineralov v kokosovem sladkorju, je tudi merjenje GI potekalo pod okriljem Filipinskega ministrstva za kmetijstvo. Filipini so eni največjih proizvajalcev kokosa.
Kokosov sladkor vsebuje enako kalorij kot navaden bel sladkor, približno enaka je tudi vsebnost fruktoze, ki trenutno velja za sovražnika št. 1.
Čeprav je proces pridobivanja kokosovega sladkorja naraven, zaradi izsekavanja džungle in monokulturnih nasadov ter dejstva, da če pridobivaš sladkor, potem na palmi pač ne zrastejo orehi, močno obremenjuje okolje.
Če k temu prištejemo še njegovo visoko ceno (cca 10 €/kg) in dejstvo, da je le malenkostno manj škodljiv od navadnega belega sladkorja, je pomislek o smiselnosti njegove uporabe zelo na mestu.
Jaz pa tole o 10 ljudeh ne verjamem. Lahko kak resen link, kjer bo jasno, da je to edina študija na to temo? Res pa je, da je sladkor škodljiv, da ga je treba čimbolj zmanjšat pri vnosu, ampak o zelenjavi in sadju in mineralih pa ne bi izgubljala besed. Glede na, to, da ju večuna kupuje v supermarketih, je tisto bolj žegnana voda kot pa vir mineralov. Študij kolikor hočeš.
Izvoli:
http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/
http://summertomato.com/is-coconut-palm-sugar-a-healthy-sugar-substitute/
https://www.tropicaltraditions.com/coconut_palm_sugar.htm
http://foodwatch.com.au/blog/carbs-sugars-and-fibres/item/coconut-sugar.html
Predvsem je zanimivo, da ni dostopa do študije, ki trdi, da je GI kokosovega sladkorja 35. So samo njeni povzetki.
Sem pa našla študijo SUGIRS( Sydney University Glycemic Index Research Service), ki je v bistvu en redkih zanesljivih raziskovalnih inštitucij, ki se ukvarjajo z merjenjem GI. Oni so ravno tako na vzorcu samo 10 ljudi, ugotovili, da je GI kokosovega sladkorja 54.
Kar je precej več kot 35 in samo malenkost manj kot 60, kot je GI navadnega sladkorja. Glede na samo strukturo kokosovega sladkorja, vsebnost mineralov in inulina, se mi zdi ta številka precej bolj verjetna kot 35.
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2659&ak=detail