Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kolektorji, vprašanje

Kolektorji, vprašanje

Imam vprašanje glede kolektorjev. Imamo nove kolektorje, dva na strehi. Če sem prav razumela so nastavljeni na 60 stopinj Celzija, da se voda v primeru sonca segreje na to temperaturo. Imamo tudi nov bojler, 300 litrov. Moti pa me, ne vem, če je to “normalno”, da je bilo včeraj zvečer 60 stopinj Celzija v bojlerju, preden smo odšli spat, pa se potem ni več nihče tuširal, danes zjutraj je pa že na 40 stopinj Celzija, kar pomeni ,da se bo, če se grem tuširat in oprat glavo, vključila peč, ki bo koristila olje. Zanima me, če menite, da je kaj narobe, da se voda čez noč shladi za 20 stopinj Celzija? Ali bi bilo boljše, da bi imeli nastavljeno na višjo temperaturo npr. 70 stopinj Celzija, pa bi se voda manj shladila? A so kolektorji res v u porabo za gretje vode za takrat, ko je sonce? Kam bi se lhako obrnila, da mi kdo še kaj več razloži?

Imate isti bojler za kolektorje in za centralno?
Imate zaprt ventil v centralno, da vam slučajno topla voda iz bojlerja ne segreva peči (mi to naredimo, kadar voda v bojlerju raste prek 75 stopinj, imamo 4 kolektorje). Verjetno ja, če imate na peči nastavljeno, da se vam sama vklaplja, če pade toplota v bojlerju pod neko XX vrednost; mi ga prek poletja vklapljamo samo po potrebi, ročno.
Za 20 stopinj se samo zaradi noči nikakor ne bi smelo ohladiti.

Senzor za merjenje temperature v bojlerju je nameščen nizko spodaj. Že ob majhni porabi vroče vode dotok hladne vode od spodaj doseže nivo senzorja in povzroči drastičen upad prikazane temperature. Predstavljaj si, da je meja hladna-topla voda v bojlerju dokaj ostra in se počasi dviga navzgor.

Verjetno imaš tudi merjenje temperature vode v zgornji tretjini bojlerja, ta pa naj bi kazala okoli 60 stopinj še dolgo časa. Narejeno naj bi bilo vse skupaj tako, da ogrevanje z oljem/elektriko ogreva vodo samo v zgornji tretjini bojlerja – preveri, če imaš tako. V tem primeru ne rabiš skrbeti, ker ob zmerni porabi vroče voda meja hladna-topla voda v bojlerju senzorja do naslednjega dne še ne doseže.

Se strinjam z Barco. Mi imamo tudi sončne kolektorje, imamo naštimano na 75 stopinj. Kolikor se spomnim je to nastavljeno že tovarniško – imamo avstrijske Sonnenkraft. Čez noč ne sme pasti za 20 stopinj, če je vse OK.

Tudi mi grejemo vodo ročno, ko zmanjka tople od sonca. Takrat zakurimo na drva ali olje. Vendar se to poleti dogaja zelo poredko, napr. če bi 3 dni deževalo in bi dejansko zmanjkalo tistih 300 l tople vode.
Še lani ko je bilo tako deževje, smo morda 2 x dogrevali vodo.

Aja, še to – naš bojler je klasičen ležeč bojler, nima ločitve na tretjine in nima možnosti dogrevanja z elektriko, lahko pa se uporablja samo za segrevanje vode prek centralne peči, zato tudi ročno vklapljanje peči, če je par dni slabega vremena.

New Report

Close