Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kolikim vam je padel standard, ko ste odrasli

Kolikim vam je padel standard, ko ste odrasli

Odgovor na objavo uporabnika
Simona 76, 08.11.2023 ob 18:49

Odvisno, kaj gledaš. Glede na pričakovanja mojih staršev, mi je standard padel. Moja sta imela previsoka pričakovanja, za to sta zgodaj umrla. Mislila sta, da morata potovat in bohvej, kaj vse, kar se ni izšlo. Mi smo ok epo doma. 2 stara avta. Vendar moji otroci imajo vsak dan kosilo, to je največ vredno. Nam je zmanjkalo za hrano, ker smo morali potovat. Nam oa tega ni treba. Sem jaz kljub faksu na minimalcu, samo koga briga. Zdravje je na prvem mestu. Sem pa bolj zdrava od moje pokojne mane.

Čestitke za komentar. Srečno.

Ne vem, če lahko življenje v Stari Jugoslaviji in danes sploh primerjaš. Ponudba je bila v SFRJ neprimerno nižja, je bilo pa delovnih mest in priložnosti ogromno. Morda se še spominjate, takrat je bila pravica do dela temeljna pravica, izjemno se je spodbujalo enakost in enakopravnost. Oba starša sta bila univerzitetno izobražena, prav tako babica in dedek po eni strani, po drugi pa uslužbenec in gospodinja. Veliko smo potovali, po SFRJ, smučanje, hribolazenje, hiše, seveda, nismo postavljali, saj je moja mati temu globoko nasprotovala. Vsi otroci, sorodniki s(m)o dosegli vsaj univerzitetno izobrazbo, večinoma pa specializacijo, magisterij ali doktorat. Sredstva, 10.000+ Eur neto na mesec, otrok 4+. Hiša nikakor, živimo v stanovanju, saj hiša ne sodi v naš stil življenja (ker nas nikoli ni). Ogromno športa, dejavnsoti na prostem, otroke smo usmerjali v profesionalne športe, cca 3-4 mesece letno preživeli v tujini. Zdaj je večina otrok odšla, vsi po zaključeni univ/mag izobraževanju.

Kolikor berem imate vsi plače od 1500+…zakaj se potem tako jamra?

Meni je padel standard v tem, da  nimam več 30 ali 40 smučarskih dni na lezo ampak samo 3-4. In nisem dva mesece na morju kot v mladosti, ko smo imeli pavšal. Sicer pa imamo zdaj, ko sva z možem čez 40 boljši standard, kot so ga imeli moji starši v isti starosti, pri 45ih je namreč oče z osamosvojitvijo izgubil službo in smo kratek čas živeli z eno plačo. Tudi kapitalizem nas starše kar dobro tepe po žepu- najstniki bi mobitele, nove obleke, .. itd. Ampak saj je bilo isto 30 let nazaj, bile so želje in potem se mi je vsake toliko kaj uresničilo. Živeli smov bloku, tako da mi ni panike, da živimo v bloku. Presrečni smo, da imamo dom.

Mater, sami nori dohodki tule gor…. kdaj imate čas služit take denarje, če dopoldne na monu visite?

Če so ti hišo postavili starši je zelo neodgovorno od njih da ne plačujejo položnic, ki spadajo k hiši 😁

asf601, 03.11.2023 ob 13:13

Midva sva s takim prihodkom zraven še kupila hišo…. kredit sicer, ampak sva, enako 2 otroka, 2 avta.

Se mi je pa proti otroštvu standard dvignil. Moja sta bila “fabrška” delavca, oba na minimalcih, socialno stanovanje, tako da smo si privoščili skoraj nič.

Ampak bistveno vprašanje je kdaj sta kupila hišo, ker danes jo s takšnim dohodkom in cenami kot so, marsikje ne bi mogla?

Midva z možem prihajava oba iz delavskega razreda. Mama je delala v javnem podjetju, oče trgovec, živeli smo v hiši starih staršev in ker sta starša zaradi tega lahko kaj prihranila smo hodili na počitnice. Pri možu sta oba bila delavca in celo življenje sta delala za hišo in stroške, zato je mož živel zelo skromno in mu v otroštvu niso nudili nič razen skromne osnove. Zaradi tega sva se hitro osamosvojila in ko so se drugi še iskali že imela nepremičnino in svoje podjetje. Danes imava podjetje z zaposlenimi, več nepremičnin in bi lahko živela zelo razkošno življenje. Vendar naju denar ni pokvaril in kljub temu, da imava zaposlene sama ogromno delava in živima povprečno življenje (ne zapravljava denarja za bedarije kot so neke znamke oblačil, luksuzne avte, predrage počitnice, otrokom vsega kar si izmislijo ipd.). Otroci že sedaj pomagajo pri doličenih opravilih za podjetje in jih učiva kako se znajti v življenju, kako iz malo denarja priti do več ipd. Žal čez par let ne bo šola tista, ki bo igrala glavno vlogo v življenju, ampak kar boš znal narediti z rokami. Že sedaj imamo namreč preveč izobraženih in oremalo tistih ki bi znali kaj uporabnega. So pa hvala bogu male že sedaj zelo podjetne in se znajdejo, tako da me za njihov standard tudi če nekoč zaprema pipico ne skrbi preveč.

Logično, da ti je padel standard, če si zdej odvisno bolj kot ne od svojega dela… S tem, ko so ti starši postavili hiši in vse v rit vtaknili so te še bolj zajebali, ker te niso naučili popolnoma ničesar.

Z leti bo samo še slabše, ampak OK ne, itak boš čakala, da boš dedovala.

Sicer pa se zavedaj to, da s tem, ko so ti dali hišo, sta na enakem kot nek par, ki zasluži vsaj 2 jurja več na mesec od vaju….

Jaz imam precej boljši standard kot moja starša. Študija mi sicer nista omogočila, sem pa šla od doma in si ga omogočila sama. 😊 

Imava 4 otroke, 1 avto (1 je služben), živimo v Ljubljani.

Jaz iz delavske družine, oče je bil dlje časa brez službe. Sedaj oba z možem dobro zasluživa, skupaj dobrih 10.000 eur mesečno, nepremičnine… precejšnja razlika od mojega otroštva. Opozarjam pa najine otroke, da se jim lahko zgodi znižanje standarda.

Bistveno boljši standard, kot v otroštvu. Živeli sva z mamo pri njenih starših, stara hiša brez centralne, WC zunaj, avta nismo imeli, na morju sem bila prvič v osmem razredu na izletu. Dosegla sem uni izobrazbo, mož višjo, en otrok, nova hiša, vikend, 2 avta, morje, občasno smučanje, prvomajske počitnice,…

Če gledamo sorazmerno isto.

Ne primerjaj, da maš zdej ti 8 mobitelov, ker jih pred 35 leti še ni blo, npr. Mobitel je veljal tm 98tga…

Bi reku da je npr. ekvivalent temu imeti danes Tv diagonale 2m, troslojno okno na bajti(vsaj 10) in 5 mobitelov, kot leta 75 pomivalni stroj v kuhinji. No, mobitelov 5 sicer ni, je pa oken 19…

K zdele nobenega takega hudega preskoka ni v 20 letih. Sam finese se dodelujejo.

Se dobr da si se sla sem pohvalit 🤣🤣🤣a ljudje iz ko majo minimal place deljo cudeze ti revica si pa zdej boga pa se bajto si dobila zaston ? Resno ? Delam za 1500€ na mesec pa placam stanovanje pa otroka prezivim pa placam stroske pa vrtec pa ni da ni pa se vedn mi ustane ? Povem trik? Ker nam ni vse iz pizde padl in se morem znajdit tako ali drugace pa nisma nic prikrajsana .. pac ne rabma zivet ma luxuz nogi ampak zivima pa lepo pa iz ljubeznijo .. vama oa vrjetn ustane 100€ na mesec od 3000€ place ker mata stroske 2800€ ker slab avto ne sme bit pr hisi slabe cote ne smemo nosti tk da ja .. ce mislis da nardi obleka cloveka ne ga ne .. clovek pokaze kasnen clovek je z denarjem ali brez 👋

Kaj pomeni to “odgovorno ravnanje z denarjem”?

Z možem imava oba podjetja, vsak svoje. Jaz ga imam že 12 let, mož pa 5 let. Skupaj zasluziva 10 tisoč mesečno. Kar je lepo. Ne živimo pa prestižno. Kupila pred 7 leti nove avte, amapak jih ne bova menjala še vsaj 3 leta. Vcasih gremo na kaksno potovanje, ampak noben nobel hotel. Živimo lepo, nikakor pa ne kot si večina to predstavlja. Oblačimo se v normalne cunje, ponavadi športne. Imava enega otroka starega 13 let. Ne oblačimo ga v nobene znamke in tudi noben od nas nima iphona. Ne čutimo potrebe po tem. Ker tudi vsi tisti ki zasluzite do 15tisoč, se žal nimate z ničemer vem metat. Pač malo lepše zivimo, da se ne rabimo prebijat iz meseca v mesec, nekaj prihranimo. Še daleč pa nismo bogati in se tudi tako bedasto ne obnašamo.

Eni res ne veste kaj je nizek standard. S starši nisem videl morja niti od blizu, restavracije tudi ne. Vse je šlo v cegle in ostale stroške doma… So mi/nam pa omogočili šolanje. Bi rekel da živimo bolje vsako leto dopust ali dva počasi gradimo, vmes smo pa najemniki. Aja starši nama niso prispevali niti centa do sedaj ne za najemnine, ne nakupe materialov,parcele,….

Zanimivo vprašanje. Kot vidite po odgovorih, se je večini ljudi standard zvišal, ni pa vedno tako in to žal ni pravilo. Obstajajo pa vedno razlogi za to. Si vi želite, da bi imeli vsaj enak ali boljši standard, kot so ga imeli vaši starši?

Škoda, da niste omenili, kaj so za razliko od vas delali vaši starši, da so imeli toliko več denarja. Sta bila starša morda še višje izobražena ali sta imela samo bolj perspektivno izobrazbo ali pa sta bila podjetna in sta imela svoj uspešen posel?

Če izhajam iz sebe.. Moja starša imata samo poklicno izobrazbo, tako da sta bila zadovoljna, da sem jaz od njiju toliko napredovala, da sem končala faks. V kakšen magisterij ali doktorat me nihče ni spodbujal, ker je to bil dosežek. Sta pa bila oba moja starša podjetna, imela vsak svoje podjetje in zato sta vedno imela nekoliko več denarja, kot če bi bila zaposlena v nekih povprečnih službah za zajamčeno plačo. Tako da če recimo vidva z možem vztrajata v vsak v svoji službi, kjer ni velike možnosti, da bi se vama plači občutno zvišali, potem bosta ostala na tem, kar imata.

Če bi midva bila brez kredita za hišo, kot sta vidva in bi imela zajamčene 3k na mesec, kar pomeni, da bi bila kreditno sposobna, bi se lotila posla, ki bi ga zagnala počasi in previdno. Ko bi zalaufalo, bi vsaj eden od naju pustil službo, morda kasneje še drugi. Namreč, če imaš uspešen posel, je zaslužek navzgor neomejen. V službi, kjer delaš za neko podjetje ali zavod, pa (mogoče) lahko napreduješ do ene točke, nekje se pa zagotovo ustavi.

Pa še ena ideja.. Ker imam tudi jaz neperspektiven faks in bi rada nekoč delala nekaj čisto drugega, kot delam zdaj, veliko razmišljam o dodatnem študiju ali kakšni drugi obliki dodatne izobrazbe. Žal sem ob vpisu na faks 20 let nazaj nisem spraševala, kakšno plačo bom imela, ko bom dobila službo, ki sem so jo takrat želela. Zdaj ne samo, da imam tisto službo, z možen imava podjetje v tej branži, ampak poklic žal ni tako sanjski, kot sem kot študentka sanjala, da bo, zaslužek pa še manj. Da ne omenjam, kaj nam je naredila korona. In da ne omenjam, da so še številni drugi minusi.

V glavnem, če si želite zvišati standard, imate več možnosti. Počasi investirati v nek svoj posel in/ali dodatna izobrazba, bolj perspektiven študij, ki bi vas hkrati veselil. Obstajajo poklici, kjer se da ogromno zaslužiti tudi, če delaš za tuje podjetje. V gospodarstvu te pameten direktor plača toliko, da ne moreš zavrniti, saj mu je v interesu, da te obdrži.

Jaz bi zdaj recimo izbrala kakšno medicinsko smer in delala v neki veji alternativne medicine, tudi morda v kozmetiki ipd. Ali pa svetovanja za boljše življenje. Znanja iz knjig imam več kot dovolj, ampak bi morala študirati npr. psihologijo, da bi se tega lahko lotila uradno in profesionalno. Idej imam polno, ampak kot rečeno, trenutna izobrazba mi nič ne pomaga. Ali nekaj spremenim, ali ostanem, kjer sem. Verjetno velja za vas enako.

XstyleNa, 09.11.2023 ob 04:24

Kolikor berem imate vsi plače od 1500+…zakaj se potem tako jamra?

To tudi mene zanima.

standard836, 08.11.2023 ob 19:14

Standard ima vec pomenov. Moji starsi so zgradili hiso, nikoli pa nismo hodili na pocitnice, nismo imeli lepih in novih oblek, hrana je bila bolj “kmecka”, so pa mi pomagali pri solanju. Od druzine same nisem imela veliko. Sedaj s partnerjem nimava svoje hise, si pa privosciva nove (tudi drazje) obleke, hodimo vcasih v restavracije (kar v moji mladosti nismo), privoscimo si pocitnice. Dela samo partner trenutno. Tako da bi tezko rekla. Tam tam smo.

Zanimivo, da so bila potovanja, ne pa osnov za življenje. Pri nas pa potovali nismo, smo imeli pa non stop obiske. Nobenega družinskega življenja, razen žlahte na obisku vsak f***ing vikend. Enkrat na leto 10 dni morja.

Ajejej, uboga avtorica! Res revica, s 3k prihodka brez kredita vam ni za ziveti? Ja bo pa treba malo z ritko mignit koncno, ce vam do zdaj se ni bilo treba…

Mogoce se vprasat zakaj ste vztrajali v neprespektivni branzi in neperspektivnem studiju? Ste snobovsko verjetno cel studij gledala z viska druge, ki so vam rekli da iz te moke ne bo kruha?

Ja bo treba pac pljunit v roke ce hocete vec. Ali se usmerit v drugo bolj pespektivno branzo, se izobrazit v kaj drugega, ali zacet svoj posel zraven. Ce nisi ultra grda ti vedbo ostane tudi OF ali influencerstvo…

Iz lufta verjetno be bo padlo, ane? Ze tako vam je precej prevec. Taki mi res dvignete pritisk!

Ma kaj se ti zaveda# kaj govoriš. Normalna slovenska družina, če imata srečo in visoko izobrazbo zasluži 3000 eur na gospodinjstvo in nimajo te nesreče kot ti da jim starši se zidajo hišo ampak imajo srečo da si lahko privoščijo kredit in obrok 600 eur za 30 let. Saj nisi sama kriva ampak so starši, ki so te zalagali z neumnimi materialnimi dobrina I.

Primerjate jabolka in hruške. Ne moreš reči, da imaš danes boljši standard, ker več potuješ, imaš več avtov, imaš računalnik… Nihče na svetu takrat ni imel tega, potovanja so bila rezervirana za najbogatejše, zdaj potuje že vsak, ki ni ravno čisti revež.

Standard se meri po tem, ali si lahko mlada družina privošči bivališče, pa da ni zakreditirana do amena do konca življenja. Ne, si ne more, vsaj tisti ne, ki jim starši ne morejo vsega na pladnju prinesti. Pred 50 leti se je dalo. Vsak je dobil stanovanje in službo z dostojnim plačilom. Imeli smo super stanovanjsko politiko, vsak je dal nek mali delež svoje plače, da se je gradilo nova neprofitna stanovanja za družine. Ker se ni moglo tega keša basat v žepe, so dejansko tudi gradili za narod. Zdaj imajo mladi ljudje redko dobro službo za nedol. čas, da si lahko sploh kredit privoščijo. In potem so v mansardah pri starših, v najemih, ki jim poberejo celo plačo…

Takrat sta dva delavca čisto lepo živela, imela zagotovljeno stanovanje, poleti službena prikolica ob morju…Kaj si dva navadna delavca lahko privoščita danes? Niti svoje strehe nad glavo ne!  Tu se gleda standard neke države – pri najnižje plačanih delih. Tukaj pa 15% tistih, ki imajo dobre plače in ki so jim starši zagotovili stanovanja, nabija, kako se danes boljše živi. Ja, peščica živi boljše, pa še ti so od staršev dobili marsikaj. Velika večina pa še zdaleč ne živi tako dobro, kot je raja živela v Jugi. Žal.

pajade270, 10.11.2023 ob 08:25

Primerjate jabolka in hruške. Ne moreš reči, da imaš danes boljši standard, ker več potuješ, imaš več avtov, imaš računalnik… Nihče na svetu takrat ni imel tega, potovanja so bila rezervirana za najbogatejše, zdaj potuje že vsak, ki ni ravno čisti revež.

Standard se meri po tem, ali si lahko mlada družina privošči bivališče, pa da ni zakreditirana do amena do konca življenja. Ne, si ne more, vsaj tisti ne, ki jim starši ne morejo vsega na pladnju prinesti. Pred 50 leti se je dalo. Vsak je dobil stanovanje in službo z dostojnim plačilom. Imeli smo super stanovanjsko politiko, vsak je dal nek mali delež svoje plače, da se je gradilo nova neprofitna stanovanja za družine. Ker se ni moglo tega keša basat v žepe, so dejansko tudi gradili za narod. Zdaj imajo mladi ljudje redko dobro službo za nedol. čas, da si lahko sploh kredit privoščijo. In potem so v mansardah pri starših, v najemih, ki jim poberejo celo plačo…

Takrat sta dva delavca čisto lepo živela, imela zagotovljeno stanovanje, poleti službena prikolica ob morju…Kaj si dva navadna delavca lahko privoščita danes? Niti svoje strehe nad glavo ne!  Tu se gleda standard neke države – pri najnižje plačanih delih. Tukaj pa 15% tistih, ki imajo dobre plače in ki so jim starši zagotovili stanovanja, nabija, kako se danes boljše živi. Ja, peščica živi boljše, pa še ti so od staršev dobili marsikaj. Velika večina pa še zdaleč ne živi tako dobro, kot je raja živela v Jugi. Žal.

Popolna resnica. Tudi moji starši so bili delavci, mama v pisarni, kar je danes plačano z minimalcem, oče v fabrki, kar je danes tudi minimalec. Nikoli nismo bili lačni, imeli štirisobno stanovanje za katerega se je plačevala minimalna “najemnina”, kot bi danes dal za najem 50 €, privoščili smo si vsako leto dva tedna morja in starša sta še gradila hiško 12 km od našega kraja bivanja, kjer je oče obdeloval vrt. Dva delavca!

Danes sta dva delavca na minimalcu obsojena na pomoč staršev. Ni variante da prideta do svoje nepremičnine, v najem pa tudi ne moreta, ker bankrotirata. In na minimalcu je pri nas 45% ljudi, 76% pa ima plačo nižjo kot povprečno. Tu se pa oglašajo sami taki, ki so med zgornjimi odstotki, pa še tem so starši dali ali denar za stanovanje ali pa kar stanovanje. Brez veze…

Ko so zidali naši starši, ni bilo kakšnih posebnih materialov in so zidali s tem kar se je takrat dobilo. Ne jih žalih. Svet gre naprej. Življenje takrat in danes, neprimerljivo.

New Report

Close