Kolikim vam je padel standard, ko ste odrasli
Moja starša sta bila proizvodni delavec (niti ne na kakem položaju) in pa trgovka. Doma smo imeli kmetijo in še babico za preskrbet z 250 eur kmečke penzije. Zgradila sta bajto 350m2 (pritličje, prvi štuk, mansarda) , da imam lahko sedaj jaz z družino v njej stanovanje, starša sta si naredila stanovanje v pritličju.
haloška deklina, 10.11.2023 ob 09:42
Moja starša sta bila proizvodni delavec (niti ne na kakem položaju) in pa trgovka. Doma smo imeli kmetijo in še babico za preskrbet z 250 eur kmečke penzije. Zgradila sta bajto 350m2 (pritličje, prvi štuk, mansarda) , da imam lahko sedaj jaz z družino v njej stanovanje, starša sta si naredila stanovanje v pritličju.
In kaj si ti, avsa razvajena, dosegla v zivljenju? Nic. S prikolico si se ugnezdila v hiso, ki so jo zgradile delavske roke tvojih staršev. Zdaj pa še najbrz jamras kako ti je tistega qrcevega jurja, ki ga zasluzis, premalo. Da te sram ni, nesposobnica lena 🤮
res je to, 10.11.2023 ob 08:37
pajade270, 10.11.2023 ob 08:25
Primerjate jabolka in hruške. Ne moreš reči, da imaš danes boljši standard, ker več potuješ, imaš več avtov, imaš računalnik… Nihče na svetu takrat ni imel tega, potovanja so bila rezervirana za najbogatejše, zdaj potuje že vsak, ki ni ravno čisti revež.
Standard se meri po tem, ali si lahko mlada družina privošči bivališče, pa da ni zakreditirana do amena do konca življenja. Ne, si ne more, vsaj tisti ne, ki jim starši ne morejo vsega na pladnju prinesti. Pred 50 leti se je dalo. Vsak je dobil stanovanje in službo z dostojnim plačilom. Imeli smo super stanovanjsko politiko, vsak je dal nek mali delež svoje plače, da se je gradilo nova neprofitna stanovanja za družine. Ker se ni moglo tega keša basat v žepe, so dejansko tudi gradili za narod. Zdaj imajo mladi ljudje redko dobro službo za nedol. čas, da si lahko sploh kredit privoščijo. In potem so v mansardah pri starših, v najemih, ki jim poberejo celo plačo…
Takrat sta dva delavca čisto lepo živela, imela zagotovljeno stanovanje, poleti službena prikolica ob morju…Kaj si dva navadna delavca lahko privoščita danes? Niti svoje strehe nad glavo ne! Tu se gleda standard neke države – pri najnižje plačanih delih. Tukaj pa 15% tistih, ki imajo dobre plače in ki so jim starši zagotovili stanovanja, nabija, kako se danes boljše živi. Ja, peščica živi boljše, pa še ti so od staršev dobili marsikaj. Velika večina pa še zdaleč ne živi tako dobro, kot je raja živela v Jugi. Žal.
Popolna resnica. Tudi moji starši so bili delavci, mama v pisarni, kar je danes plačano z minimalcem, oče v fabrki, kar je danes tudi minimalec. Nikoli nismo bili lačni, imeli štirisobno stanovanje za katerega se je plačevala minimalna “najemnina”, kot bi danes dal za najem 50 €, privoščili smo si vsako leto dva tedna morja in starša sta še gradila hiško 12 km od našega kraja bivanja, kjer je oče obdeloval vrt. Dva delavca!
Danes sta dva delavca na minimalcu obsojena na pomoč staršev. Ni variante da prideta do svoje nepremičnine, v najem pa tudi ne moreta, ker bankrotirata. In na minimalcu je pri nas 45% ljudi, 76% pa ima plačo nižjo kot povprečno. Tu se pa oglašajo sami taki, ki so med zgornjimi odstotki, pa še tem so starši dali ali denar za stanovanje ali pa kar stanovanje. Brez veze…
ne računate na to, da je danes šel svet naprej in ne nazaj. če si danes navaden delavec ali tipkarica je to veliko manj kot v tistih časih. Po drugi strani pa danes recimo navaden keramičar, električar, monter klima naprav, nohtarca, zaslužijo kolikor hočeš.
lčkhjčjč, 10.11.2023 ob 10:27
2 avta imate. Kaj, če bi enega prodali in si namesto stroškov za avto kaj privoščili? Morda bi vam 1 avto zadoščal, malo več časa bi morda porabili za logistiko, a lahko bi si privoščili več drugih reči.
Mi imamo en avto, pa vam povem, da je to izvedljivo samo zato, ker mož večinoma dela od doma. Sama pa tudi delno od doma, 2-3 krat tedensko pe se vozim delati na drugo lokacijo. Če bi imela vsak svojo službo, bi rabila vsak svoj avto. Pa še zdaj, ko ga res ne rabimo, ga včasih pogrešamo, ker se zgodi kakšen dan, ko je logistika zaradi kakšni nujnih poti težja. Si pač izposodimo od moje mame ali koga prosimo za prevoz. Sicer zelo redko.
Vedite, da si malokdo lahko privošči, da ima samo en avto. Upoštevajte, da so ljudje doma v krajih in na lokacijah, kjer več km okoli ni javnega prevoza ali pa so slabe povezave.
jhzt, 08.11.2023 ob 19:28
Isti standard, vendar z veliko manj prostega časa, se pravi, sem na slabšem.
Večini ljudi ni jasno, da je prosti čas najbolj izrazit pokazatelj finančnega stanja. Sploh ne potovanja in drage cunje. Potovanja na Maldive so po smešnih cenah, v London lahko včasih letiš po 16 evrov let… cunje tudi lahko drage kupiš na kakšnih akcijah smešno poceni… Čas, ko si frej, ampak res čisto frej, tega imamo pa bistveno manj. Moja mami je prihajala iz službe ob 15, oče ob 16. In do naslednjega dne sta bila frej. Midva tega niti slučajno nimava.
Ja, kapitalisti zelo dobro vedo, kako maksimalno ožeti človeka.
Mi ki smo to pustili, sedaj imamo, kar imamo Samo delo za ljubi kruhek.
Najbolj žalostno pri vsem tem pa je, da se ljudje tega NE zavedajo. Kot, da jim je vseeno, če umro pri šestdesetih, ali 85-ih…
Takega njihovega razmišljanja ne morem razumeti…
Kajti sam delam popolnoma obratno. Počivam, bluzim. Pri 76-ih.
Bom kupil še čivavo… Za na plažo.
moja starša sta vedno imela minimalno plačo, s tem da sta z minimalnima plačama bila oba zakreditirana in postavila hišo. Že drugi dan po plači sta bila oba brez denarja, zato sta oba fušala, da smo imeli za hrano in za šolske stvari. Hodili smo le 1x na leto na morje (brezplačno, ker imata stara starša prikolo na morju). Nikoli nisem uživala nekega luksuza.
Odkar sem samostojna in imam svojo družino, pa s partnerjem skupaj imava cca. 3K prihodkov. Si privoščimo več, kot moji straši, otroke večkrat kam peljemo, imajo povno rit vsega….. no ne nekega luksuza, ampak imaja vedno nutelo, čokolino – tega pri nas ni bilo vedno na razpolago – le 1x na 2 meseca. Hodimo na morje, po večkrat na leto, tud v hribe, toplice…. izlete…. Nič jim ne manjka!
Z možem zasluživa pri 30-ih skupaj 4000€ neto, imava dva avta in stanovanje na kredit, že na pol odplačan.
Meni se zdi, da živiva dosti bolje kot moji starši v mladih letih in sem zadovoljna. Prihraniva ne ravno veliko.
Sama sem odrasla z mamo samohranilko, sem navajena na poletno kampiranje na Hrvaškem. On pa je iz otroštva navajen razkošnejših letalskih potovanj v eksotične kraje, na počitnicah želi vedno v hotel ker se mu v apartmaju ne da kuhat oz. pospravljat, v restavraciji si vedno naroči več jedi in rad pogosto jé zunaj. Vedno govori, da bi rad kupil hišo.
Jaz temo ignoriram. Že z večjim stanovanjem imam ogromno dela, saj on sam ne postori veliko. Za dva odrasla brez otrok se mi zdi hiša čisto nepotrebna, je pa res da je on odrasel v hiši, jaz v bloku sredi mesta.
Tudi kar se tiče izdatkov, sem dosti bolj skromna, dnevno kuham in načrtujem nakupe, tako da se prihrani. Za cunje in salone ne porabim praktično nič.
Dražje počitnice sem do zdaj vedno brzdala, a sem potem dobila nazaj njegove komentarje, da počitnice niso bile tako super, ker sva izbrala cenejši hotel/lokacijo/način potovanja itd. Celo svoji družini je povedal na tak način.
To se mi zdi poniževalno, in edini faktor, ki naju res ločuje, zaradi katerega se mi včasih zdi, da ne bova zvozila. Ker ga ne morem razumeti in ker ne razpolagava s takšno plačo, kakršno je imel njegov oče da je zagotovil družini vso to razkošje. Niso nobeni bogataši, a npr. 20.000 € za poletne počitnice je zame nepredstavljiva vsota in se mi zdi pregrešno, da bi toliko zapravila, niti si tega trenutno ne moreva privoščiti.
Kaj še hočeš? 3 jurje na mesec imate in samo 2 otroka.. jao, eni ste res razvajeni. Imam dobrega jurja plače, živim sam s tremi otroki, avto 350 kredita in 450 položnic na mesec. Gremo večkrat naokrog, tudi na dopust za 3 tedne. Ni enostavno ampak gre.. živim pa zdaj precej bolje, kot sem živel v otroštvu in v mladosti.
Tudi meni se je standard popravil.
Oče in mati delavca jaz z srednjo šolo ona pa tudi a sva očitno oba bila do danes dovolj iznajdljiva in sposobenona ter pripravljena x svojimi rokami da sva si ustvarila in zgradila novo veliko družinsko hišo na vrhunski lokaciji
Kupila šeeno staro hišo jo preuredila v najemniška stanovanja ki jih oddajava….
Delava pa še eno novo hišo ki bo pa kmalu končana in primerna za vselitev ….
Vse se da če se hoče…..
Socialci in tisti ki nočete delat raje zapravljajte denar za cigarete in alkohol pa zganjajte fovšijo koliko eni imamo zavedajte se da brez delovnih pridnih rok ni tistega kar bi se vi želeli….
Trtica, 08.11.2023 ob 18:59
Kaksno tekmovanje je to? Kdo ima vec poraja kdo je boljsi? Res za zamislit, kam smo prisli.
Prihajam iz premožne družine, ki je precej obogatela ko sem postal polnoleten. Leta pred tem mi ni ničesar manjkalo, ampak se je gledalo na denar. Naš standard je precej visok, a to trenutno zahteva tudi ločeno življenje in 8 urni delavnik je utopija – ampak to je moja odločitev.
Bi zamenjal za kaj preprostejšega? Ne. Zakaj? Ker rad kupujem stvari in potujem.
Precej sem presegel standard s svojim delom, nasproti standarda, ki smo ga imeli, ko sem bil otrok. Kljub temu se nikoli nisem počutil v nekem pomanjkanju, čeprav nismo imeli. In tudi danes ko imam več kot rabim, sem še vedno relativno skromen in ne padam v nobene nakupovalne mrzlice. Je pa dober filing da veš da imaš.
Mah, odvisno kaj šteješ pod standard. Ja, živimo v hiši, ampak stroškov s kreditom je za 1.300 mesečno. Avto imamo tudi boljši, ampak razmišljam o menjavi, ker mi je bolano dajat 350-500 eur za redni servis. Na počitnice gremo, na smučanje tudi, pa smo ravno tako šli v Jugoslaviji na dveh fabrških plačah.
Edino, kjer vidim, da se nam je dvignil standard, je v kršu, ki si ga lahko privoščimo. Več in več materializma na vseh področjih. Da bi zaradi tega imel življenjski standard višji, boljšo kakovost življenja, pa se mi ne zdi. Skrbi so enake, samo več dobrin me obdaja. Edina razlika je, da je več ljudi obogatelo na moj račun, kot na račun mojega fotra. Pa ne jamra, nam ne gre slabo, samo nobene posebne razlike ni, razen materializma.