Koliko besed znajo pri 13. mesecih?
Moj sin je verbalno spregovoril precej zgodaj. Bil je in ostal je prava klepetulja. Tudi težje besede je lepo izgovarjal, medtem ko je kakšne zelo preproste preimenoval povsem “nerazumljivo”. Ne spomnim pa se natančnega števila besed pri njegovih trinajstih mesecih, žal…
Menim, da ni pravila oziroma nobene “prave” norme za število izgovorjenih besed pri naših najmlajših. Eni verbalno (spre)govorijo že zelo zgodaj, vedno nove besede množično smiselno uporabljajo. Eni se zadovoljijo le s parimi besedami. Spet drugi družno uporabljajo tako verbalno kot neverbalno komunikacijo, morda eno bolj, drugo manj. Nekateri pa se izražajo izključno neverbalno…
Vsako siljenje takšne ali drugačne govorice je nesmiselno. Zato pa je toliko bolj smiselno in po moje najbolj zdravo, da sami čimveč govorimo z otroci, se pogovarjamo z njimi, jim pripovedujemo, opisujemo itn. ter pri našem otroku spodbujamo in negujemo tisto izražanje oz. komunikacijo, ki je NJEMU najbolj blizu, ne nujno nam.
To, da tvoja princeska uporablja že toliko besed, daje slutiti, da bo zgodaj postala prava mala klepetuljica, hi hi. Prav je, da ji pri tem pomagaš in jo spodbujaš.
Hi hi, še malo, pa ne boš rabila prijateljic za klepet, kaj praviš? Tvoja princeska ti bo imela tooooliko stvari za povedati, da še do besede ne boš prišla…
Veliko užitkov pri klepetu vama želim! Naj vama resnično nikoli ne zmanjka besed ob vseh temah, ki jih bosta družno obdelovali. Uživajta!
Pri 13-ih mesecih je naša pika znala par zlogov. Šele pri slabih dveh letih je govorila prve konkretne besede, zdaj (pri petih in pol) pa je takšna regljačka, da je ne moreš zaustaviti.
Otročki so med sabo tako različni, kot smo tudi odrasli ;)))
čao
joj, vsega res ne bi naštevala, samo nakaj: mama, ata, dedi, baba (babi), teta, en (ven), apa (kapa), tak (trak), ato (avto), oda (voda), tentan (tenstan), banananana (banana ali katerokoli drugo sadje), bn (brala bi), bejbi, kajto (kaj je to), na (daj mi), tika taka (ura), mija mija (umit), pat (spat)…
Ina, nič ti ni treba narediti. Eni prej, drugi pozneje… spregovorijo. Prvorojenka je zelo lepo in razločno govorila že pri enem letu, zadnji je spregovoril, ko je že krepko dopolnil 2 leti.
Vladka