Koliko bi plačali?
Imam vprašanje. Zaradi prenove stanovanja in povečanja kuhinje, bi prodala obstoječo kuhinjo. Stara je 10 let, v “L”, dimenzije 3,70m x 2,50m. V teh dimenzijah je tudi samostoječ krom hladilnik, firma Liebcher (upam, da je prav napisano). Aparati so Bosch. Delovni pult ob štedilniku je granit, nad njim aluminij plošča. Barva je rdečkasta, mislim, da je češnja, v kombinaciji s smetanovo barvo.
Kakšna je realna cena? Kakšno ceno naj postavim oziroma koliko je vredna?
Malo poglej na bolhi za občutek, po koliko tam prodajajo rabljene kuhinje.
To ti je menda jasno, da je rabljeno kuhinjo težko spravit v promet, sploh tako staro. Jaz sem iskala novo kuhinjo za mamo in potem vzela za 280 evrov leto dni staro Ikeino kuhinjo v dolžini cca 3,5 metra brez aparatov, s koritom in pipo. Fronte so bile nekje srednji razred.
Če imaš aparate vzajete v prodaji, je treba še aparate ocenit. Pa če še barva povsod ne paše, pa če bi kdo le posamezen kos, pa ker nimate istih dimenzij kuhinje, da bi celo celotno kuhinjo sploh prodala.
Predstavi v sliki, namesto da vsvojih približkih govorih. Koliko je cena nove takšne kuhinje, pa če potem še odmisliš, da nimajo vsi narejeno kot ti. Pa če bo morda še hladilnik jutri crknil po 10 letih, pa nima garancije.
Sama imam zato rada kuhinjo, kjer ni vse povezano in zloženo, da ne moreš niti narazen dati. In imam hladilnik posebej, štedilnik posebej, omarce posebej. Tko nekak.
Ne znam ti na pamet na tvoj opis nič povedati.
Dankuchen še kot nova, ni bila toliko vredna, kolikor ste dali zanjo, koliko je pa zdaj vredna? Če mene vprašaš, morda za šenk bi jo vzela, plačala je pa ne bi. Oprosti, ampak to je moje mnenje, ker poznam ljudi ki imajo to kuhinjo in je en jajc, ker je vse razštelano.
Katero imate pa zdaj ogledano?
Avtorica. če ti ni težko pogrešiti teh nekaj €, ki bi jih morda dobila s prodajo svoje kuhinje, bi jo lahko podarila. Tisti, ki bi jo zares potrebovali, ponavadi nimajo interneta. Njihove zgodbe pa občasno lahko vidiš po TV. Kaka starejša napol podrta hiša z ostarelimi ali bolnimi ljudmi.
Takim bi nekaj kosov pohištva s kuhinjskim aparatom prav prišlo.
Avorica, vedet moraš, da tudi tisth 5-7ooo in več eur, kolikor si dala tajrat za novo, se je amortiziralo v teh desetih letih iztrošilo in kuhinja žal ni vredna skoraj nič – pa tudi težko bo komu pasala kam, ker so kuhinje ponavadi delane po meri. Pa v 10-ih letih se tudi moda in funkcionalnost kuhinj močno spremeni, razen pri tistih, ki so za staro tradicionalno klasiko. Kuhinja ni enako kot kos starega pohištva ali stari klavir, žal.
vesela boš, če ti jo bo kdo odpeljal n dobro delo boš naredila, če jo podariš.
Mi na kraj pameti ne pade, da bi za svojo 20 let staro kuhinjo rekla, da ni nič vredna, tako da ne vem, kje je logika, da bi se naj kar šenka ali stran vrže!?
Razmisli, če ti morda pride kuhinja prav kot kletna kuhinja ali letna kuhinja. Tudi če je Ikea poceni, boš plačala več za novo ikeo kot bi lahko dobila za tole. Komentar 280 eur s aparati ne bom jemala resno, ker tudi ni v rangu kuhinje, ki jo daješ ven.
Cene primerjaj na bolhi, ker včasih preseneti, kaj vse se sploh prodaja in to za konkreten denar. Cene ne nastavi prenizko, ker spustiš jo še zmeraj lahko.
Kupčijo lahko narediš tudi na tako da kuhinjo zamenjaš za kaj tebi uporabnega, recimo mnogo kmečkih hiš ima kuhinjo v velikem prostoru, kjer mere niso tako odločujočega pomena. Kmetje imajo pa kar kaj, kar bi lahko iztržila za kuhinjo…. jabolka, krompir, pujčeke, salame, vino,….
Seveda, če ste tako prekrbljeni, da vam ni neke nuje, pa lahko po teh katastrofah širom Slovenije čist komot najdeš kakšno družino, ki jih bi kuhinja kar precej razveselila.
Ne vem, kakšno kuhinjsko pohištvo kupujete in kako vam jo uspe razbiti in uničiti v npr. 10 letih. Moja po naročilu narejena kuhinja je kvalitetno narejena, dobri materiali in vodila, videti je kot nova, stara 8 let, kuham vsak dan. A tudi čistim jo vsak dan, fronte po potrebi. Nič ni poškodovana niti obrabljena. Enako je z aparati, videti so kot novi in delujejo tudi tako. Mislim, da sem za leseni del plačala 5.500 eur. Niti slučajno je ne bi nikomur podarila.
Prodaja se lahko marsikaj, drugo vprašanje je, ali se proda. Ker redno spremljam bolho, ti lahko glede pohištva povem, da se proda tisto, kar je čedno in ima zelo zmerno ceno. Rabljena visoka kakovost po visoki ceni se ne prodaja, prav tako ne deset let staro pohištvo po neki utopični ceni.
Kuhinjo je zelo zelo ZELO težko prodati, če ne zaradi drugega, že zaradi prevoza in demontaže, če bi že po merah komu ustrezala. Poleg tega je češnja barva danes že zdavnaj pase, deset let stari aparati pa tempirana bomba – deset let starega aparata ne moreš prodati niti za deset evrov. Mogoče hladilnik, če je najbolj enostavna in ziher tehnika, ki se skoraj ne pokvari.
Za tvojo sentimentalno vrednost ti ne bo nihče odštel cekinov. Moja kuhinja je stara malo več kot deset let, pa si nekako ne delam utopij, da bi jo kdo z veseljem kupil, meni je pa super všeč in lepa.
Meni je prav hecno, kako visoko nekateri cenijo svojo rabljeno stvar, čeprav imajo pod oglasi v isti rubriki podobno zadevo za bistveno ceneje. Ampak ne, prav točno njihova je vredna mnogo, mnogo več. Trenutno gledam rabljene avte in človek napiše Zadnja cena!, s tem da je jurja višja od naslednje najdražje primerljive ponudbe. A misli, da smo budale? Neki drugi prav tako precej višja cena in spodaj napiše, da ne bi slučajno poklical kdo, ki bi se rad pogajal za ceno. Ja prav, potem pa sploh ne prodajaj avta, če misliš, da je tako dragocen.
In seveda ti avti bivakirajo na netu.
Nekdo, ki je resno hotel prodati, je znižal ceno na najnižjo od vseh, ko je videl, da za tisto želeno ceno ne bo šlo, in je seveda hitro prodal.
No, tega pa ne verjamem. Ali pa so ljudje, ki jih ti poznaš, navadni razbijači, ki ne znajo paziti na pohištvo. Imam 10 let staro kuhinjo Dankuechen, vmes smo jo enkrat kompletno selili, IN JE KOT NOVA! Vse štima, nič razmajano, vsi predali OK, tudi kotna omarica (izvlečna, mislim, da ji oni rečejo magic corner) je še čisto v redu, nič povešeno. Edino, ampak res edino, kar je šlo, so tisti mali gumi “gumbki” na zgornjih omaricah za bolj mehko zapiranje, ki so se nekje odlepili.
No, sorodnica ima to opevano Dakuchen, pa ni zadovoljna – po 7 ih letih so ji začeli popuščat mehanizmi samodejnega zapiranja, front prevleka naprimer na plošči od pomivalca se ji je oluščila zaradi vlage, rotirajoča omara se je nenormalno povesila, pa čeprav ni imela nikoi preobremenjeno…..
Vsi, ki zagovarjate, da pade cena samo malo in da je zadeva kot nova, pa čeprav je 10 let stara – dejte v zakup vzet izpostavljenost vlagi, vonjavam od kuharije, les se napije, v njega se zažre vonj, pa potem je tukaj še cigaretni dim v domovanjih kadilcev…..Ne glede na to, ali daste za kuhinjo 1500 eur ali 10.000 eur ob nakupu, sentimentalna vrednost in navijanje cene glede na brezmadežno ohranjenost pri tem ne velja, ker to niso restavratorske starine, starinsko pohištvo, ki ima neko vrednost. Kuhinja se v 10-ih letih zamortizira, odluži svoje, pa konec – po 10-letih nikakor les ni več vreden kot samo še 10-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nabavne cene, dejte si to dopovedat. Pa še en velik problem je: ali kuhuinja po 10-ih letih vzdrži demontažo ( torej vijaki ven iz iverk, pa da bo potem vse spet čvrsto držalo) in če ustreza do milimetra novemu kupcu – kuhinje se večinoma kupujejo po izrisih, po naročilu, morajo pasat na milimetre v nek prostor in če imate samo malo šlampasto krivo, zamaknjeno, neravno steno, bo hudič :)))))
In ja, se strinjam – razlika je med prodajati in prodati Stvari, ki visijo po več kot pol leta, leto, dve na Bolhi niso prodane z razlogom – prevelika sentimentalnost in ego lastnikov, da bodo za tako staro robo dobili skoraj toliko, kot so zanjo plačali ob nakupu. Če na bolhi ne prodaš v dveh mesecih, spusti ceno, ali pa ne boš prodal. Tako je. Bolha je pač virtualni bolšji kramarski smenj, kjer se marsikaj lahko odličnega kupi, ampak za realno ceno
Glej, moja Dankuchen je stara 11 let in je kot nova. Niti ene same napake, niti ene praske. Nikjer nobenega luščenja in podobnega. Pa je vsakodnevno v uporabi, samo s to razliko, da zanjo lepo skrbimo.
In še glede zgornjih komentarjev, da je kuhinja brez vrednosti, ve torej menite, da je vsaka 30 let stara mesoreznica vredna več, kot pa 10 let stara kuhinja :-))
Glej, moja Dankuchen je stara 11 let in je kot nova. Niti ene same napake, niti ene praske. Nikjer nobenega luščenja in podobnega. Pa je vsakodnevno v uporabi, samo s to razliko, da zanjo lepo skrbimo.
In še glede zgornjih komentarjev, da je kuhinja brez vrednosti, ve torej menite, da je vsaka 30 let stara mesoreznica vredna več, kot pa 10 let stara kuhinja :-))[/quote]
Mesoreznica je iz kovine, kuhna pa iz lesa – les se napije vonjav, cigaretnega dima, vlage iz okolice, mesoreznica pa ne. Daj, poizkuse torej še to razumet Emocionalno navezana na svojo kuhinjo, zagotovo
Jaz ima pa Ewe, ki je še boljša od DanKuchen, šleka pac, šleka pac
Pa je tud stara že 12 let, pa tudi tiptop, pa vseeno vem, da ni vredna več, kot 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nove, kolikor smo zanjo odšteli – ker je to potrošni material!!!!!! Isto, kot pralni, pomivalc, šporhet, kuhalna plošča, hladilnik – današnje potrošništvo je tako naravnano, da ti izdelki po 10-ih letih nimajo nobene tržne vrednosti, vse kar je kupljeno za višje zneske, je davek na emocionalnost prodajalca
S kuhinjo je tako kot z avtomobilom – že ko ga novega iz salona ven pripelješ, je manj vreden, potem pa vsako leto še najmanj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj.. Četudi stoji v garaži in se prah na njem nabira alipa ga gazda glonca nonstop po uporabi
In še glede zgornjih komentarjev, da je kuhinja brez vrednosti, ve torej menite, da je vsaka 30 let stara mesoreznica vredna več, kot pa 10 let stara kuhinja :-))[/quote]
Mesoreznica je iz kovine, kuhna pa iz lesa – les se napije vonjav, cigaretnega dima, vlage iz okolice, mesoreznica pa ne. Daj, poizkuse torej še to razumet Emocionalno navezana na svojo kuhinjo, zagotovo
Jaz ima pa Ewe, ki je še boljša od DanKuchen, šleka pac, šleka pac :P
Pa je tud stara že 12 let, pa tudi tiptop, pa vseeno vem, da ni vredna več, kot 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nove, kolikor smo zanjo odšteli – ker je to potrošni material!!!!!! Isto, kot pralni, pomivalc, šporhet, kuhalna plošča, hladilnik – današnje potrošništvo je tako naravnano, da ti izdelki po 10-ih letih nimajo nobene tržne vrednosti, vse kar je kupljeno za višje zneske, je davek na emocionalnost prodajalca
S kuhinjo je tako kot z avtomobilom – že ko ga novega iz salona ven pripelješ, je manj vreden, potem pa vsako leto še najmanj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj.. Četudi stoji v garaži in se prah na njem nabira alipa ga gazda glonca nonstop po uporabi :D[/quote]
A drugače je vse v redu s tabo? Sam tko, vprašam…
Jaz ima pa Ewe, ki je še boljša od DanKuchen, šleka pac, šleka pac :P
S kuhinjo je tako kot z avtomobilom – že ko ga novega iz salona ven pripelješ, je manj vreden, potem pa vsako leto še najmanj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj.. Četudi stoji v garaži in se prah na njem nabira alipa ga gazda glonca nonstop po uporabi :D[/quote]
A drugače je vse v redu s tabo? Sam tko, vprašam…[/quote]
Vse v najlepšem redu, samo za take kot si ti, se je treba včasih na tebi enak nivo spust, da boš razumela in nehala monade klepat po tipkovnici, žal