Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek koliko časa pustite najstnikom telefon

koliko časa pustite najstnikom telefon

Mame najstnic in najstnikov,
mene pa zanima, koliko časa na dan dovolite, da imajo vaši najstniki pri sebi telefone?
Jaz dovolim, da ga vzameta s seboj, ko gresta 2-krat na teden na popoldansko dejavnost, da lahko pokličeta, če zamudita avtobus ali če bi kaj drugega prišlo vmes. Poleg tega ga dovolim zvečer pol ure, potem ga morata izklopit in mora ostati izklopljen do naslednjega dne, ko imata pop. dejavnost ali do tiste večerne pol urice, ko jima ga spet dovolim. Seveda pravita, da ga imajo VSI ostali sošolci nonstop lahko pri sebi. Sem jima povedala, da me to ne zanima, ker vem, da ob prižganem mobilcu ne moreš zbrano delat naloge in se učit, saj sporočila nonstop prihajajo in te zmotijo in to enostavno ne gre. Stari sta 10 in 12 let.
Ali res starši v večini dovolite neomejeno uporabo mobilnih telefonov? Pa kdaj prečekirate, kako pogosto prihajajo in odhajajo sporočila po njem, kaj vse si pišejo in na kakšne načine?

ne verjami vsega kar ti 10 in 12letnici servirata 🙂

naš nima omejitve, ampak telefona sploh ne uporablja kaj dosti, so druge naprave bolj v uporabi, pa mal starejši je.

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯


Katere druge naprave pa? Ker se mi zdi, da sodobni najstniki sploh niso več kaj dosti dovzetni za računalnike, samo telefoni in to je to.

nova
Uredništvo priporoča

Moji dve bi si ju prlimali na čelo če bi lahko, imamo pa omejeno na maksimalno 2 uri na dan, lahko tudi v intervalih. Ponoči ju deponiram, samo izjemoma ju vzameta v šolo, nikoli pa kadar se gre na sprehod ali kam s prijatelji ipd. Al pa na drsališče…na igrišče ipd, jima telefonov ne dovolim. Če kaj preveč sračkata al pa prekršita pravilo, potem se mobiji deponirajo za kak teden na hladno.

Naš je star 11 let pa telefona sploh nima in niti ne prosi zanj. Je pa res, da je v razredu, kjer ima manj kot polovica otrok telefone in še večina teh jih ne uporablja telefona redno. Če kaj rabi, pokliče s stacionarnega, moževega ali mojega. Se pa kar precej druži s sošolci in prijatelji “v živo”.

super, tel. sem kr fauš. Pri nas je v razredih od deklet taka hajka, da je za bruhat. Če nimaš jabučka si itak brezveze, da ne govorim kake svinjarije objavljajo na snapchatu ipd…fuj.

Ja, Krenatamlevo. Sem zelo vesela, da je tako. Pa tudi vem, da prav dolgo ne bo več tako. Se pa pozna vsako leto, tako da držim pesti 🙂

Res ne razumem, da ste starši tako naivni in mladoletnim otrokom dovolite, da hodijo v šolo s temi pametnimi telefoni. Kako se lahko učijo, sledijo pouku, če jim telefon neprestano vibrira? Na teh telefonih imajo dostop do neomejenih informacij, vsebin, ki zanje niso primerne. Da ne govorimo o razni samomorilskih igricah, “izzivih”, katere se gredo med seboj tile najstniki. Da o pedofilih ni govorimo.
Mobitele naj uporabljajo le ob vaši prsotnosti, internet tudi. To ni tako nedolžna stvar. Za klicat pa jim zrihtajte ne jabuk, ampak star cegu na tipke. Tisti ima dovolj, za klicat ven. Drugega ne rabi.
In ja, avtorica. Pravilno razmišljaš. Hvalabogu so še taki ljudje na tem svetu.

…pride telefon v hišo v devetem ob birmi. Z nobenim od treh otrok ni težav, kar se tiče telefona…


Katere druge naprave pa? Ker se mi zdi, da sodobni najstniki sploh niso več kaj dosti dovzetni za računalnike, samo telefoni in to je to.
[/quote]

Playstation, Xbox, prenosnik – nekateri še kako raje to pred telefonom….. V generaciji naših najstnikov kar nekaj takih.

Holymoly – pri 16ih ti bodo pa zbezljali s štrika.


Katere druge naprave pa? Ker se mi zdi, da sodobni najstniki sploh niso več kaj dosti dovzetni za računalnike, samo telefoni in to je to.
[/quote]
naš najstnik je mal izven okvirjev 🙂 ni prisoten na nobenih socialnih omrežjih, ukvarja se pa z glasbo. ves prosti čas ustvarja glasbo na več različnih napravah, povezanih v računalnik.

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Pri nas nima omejitve. Na telefonu je toliko casa, koliko se mu spredne. V soli ima povprecje 4,6 . Trening ima stirikrat na teden po dve uri in se vikend tekme. Doma ima dnevna gospodinjska opravila, ki so dolocena po urniku. Zvecer telefon ugasne in ga pusti v predsobi. Ne vidim razloga, da mu omejujem njegov prosti cas in ga nikoli ne priganjam k ucenju, delanju nalog…. Ima jasno zastavljene cilje in je samostojen. In jaz naj mu tezim? Raje kaksno igrico se skupaj odigrava .

Imam 3 otroke, 15,17 in 10, telefon uporabljajo kolikor želijo, ni težav ne doma, ne v šoli, najmanjšemu rečemo, da ob pol devetih v posteljo in spat in brez telefona, včasih mu še mi kaj preberemo, drugače sam, kdo od nas še zaspi z njim.

Tudi ne gledam jim v telefone, jih pa učim in vzgajam kako pametno in dogovorno uporabljat telefon- mislim internet, snapchat,instagram, FB….

Jaz ne razumem te vaše logike, da jih ne vzgajate v odgovorne odrasle, ampak jih skoz nadzirate.

Pri nas isto.

zaspi z otrokom ali s telefonom?

Moji so dobili prve telefone pri 8-9 in jih nikdar nismo omejevali. Računalnik tudi ne.

Tud sama sodim med tiste, ki bi uporabo telefonov bolj omejevala, sam mož ima čisto druge poglede na to. Načeloma se strinjava, da jih je treba vzgojit, da imajo sami občutek za uporabo teh napravic, seveda pa vsi vemo, kako te lahko uporaba “potegne” in še sam ne več, kam je šel čas… Torej zaenkrat uporabljajo telefone dokaj svobodno, ko/če so težave z opravljanjem obveznosti, pa se omeji uporaba ali celo odvzame za en čas.

zaspi z otrokom ali s telefonom?
[/quote]

Seveda z otrokom, naš najmlajši je tak naš carti medo.

Če danes starejšim najstnikom vzameš telefon za daljši čas (tukaj ne mislim o omejitvah uporabe ali kratkotrajni odvzem preko noči ipd), razvrednotiš njegovo osebnost. Vem, da se sliši radikalno in nam staršem ni pogodu, je pa res. Klišejsko, ampak resnično:prihodnost je tukaj.

New Report

Close