Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko časa so vaši otroci v vrtcu zunaj?

Koliko časa so vaši otroci v vrtcu zunaj?

Ko pripeljem otroka ob 8. uri v vrtec je vzgojiteljica sama s skupino (19 otrok starih 3-4leta). Okoli 8.30 pride še varuška. In sta skupaj do 13 ure.
Pred kosilom so otroci zunaj na igrišču. Nekateri gredo že po kosilu domov, ostali spijo do 14. ure, imajo malico in čakajo da pridejo starši po njih. Takrat je že varuška sama z njimi. Ob 15. uri je še pet otrok in gredo v sosednjo igralnico, kjer je tudi še 5 otrok starih 3-4 leta.
In kaj mene jezi?
Ko pridem ob 15.45 po otroka so v zatohli in vroči igralnici, rolete na pol spuščene, zunaj pa lep dan. Vprašam varuško zakaj pa niso na igrišču, reče da ravnateljica ne dovoli! Halo???
Ja uradno je varuška po 13 uri sama s skupino (19 otrok) in sama ne zmore, ne sme ven s toliko otroci. Ko pa jo vprašam zakaj se združujejo, reče da je tak malo otrok, 4 ali 5 otrok in gredo ob 15. uri skupaj v skupino kjer je še tudi samo 5 otrok. Ja, malo se je zapletla, najprej da jih je preveč za eno samo, nato da jih je tako malo, da se združijo. In ko se združijo sta dve varuški. Mislim, da bi lahko 10 otrok oblekli in šli ven, na igrišče. Ali? Znanke, sodelavke, moja sestra, mi razlagajo, da so njihovi otroci zunaj ko pridejo po njih.
Kako pa je pri vas? Ali naj grem do ravnateljice in zahtevam da se gre z otroci tudi popoldan ven? Ali obstaja kakšen odlok?

Pri nas je popolnoma enako kot pri vas ( mogoče sta v istem vrtcu :))
Res bi bilo fajn, da bi otroki po spanju bili vzunaj, kjer bi počakali na starše.

Ali imaš v črnuškem vrtcu otroka?
To isto tudi mene grozno pojezi, prav smilijo se mi, še posebej ko je zunaj šajba, moj mali pa notri, med štirimi stenami, bi se kar zjokala!!

Zunaj so pred kosilom (do 11:45 ure) in po opoldanskem spanju (po 13:45 uri) – gre za skupino 4 in 5 letnikov. So pa, vsaj pri nas zunaj vse skupine z izjemo jasli – samo tukaj bi bilo pa trebo vzgojiteljico premakniti za kakšno stopinjo, da bi se stanje spremenilo. Jaz sem v glavnem ful vesela, da so veliko zunaj, v prejšnjem vrtcu so bili non stop notri, če že zunaj pa le na ograjeni terasi pred igralnico. Razlog po besedah vzgojiteljice so bili starši, ker niso želeli, da bi otroci hodili ven, ker se lahko prehladijo! Grrrrrrrr!!!

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

A sama boš kaj dosegla? Pri nas recimo spijo eni do 13.30, eni do 14.00, eni do 14.30, eni pa celo do 14.45. potem pa grejo v sosednjo igralnico. Večinoma grejo otroci do 15.30 vsi domov in ostaneta 2 varuški. Sedaj še ne grejo ven, ampak poleti pa. Pa vsaj za pol urice

Ko sem jaz otroka prišla iskat, so bili vedno zunaj, če je bilo lepo vreme. Seveda je bilo to še v časih, ko starši nismo komplicirali čez vse možne meje. Zdaj je učitelji in vzgojitelji bojijo, pa razni predpisi, pa strupene rože, pa razne oslarije. Potem otroke raje držijo notri, gre lahko manj narobe.

Ej, če vas moti, pojdite do ravnateljice in zažnarajte. Je pa, po mojih izkušnjah iz prejšnjega vrtca (Lj. – Jarše, enota Mojca) potreben protest kaj več kot le enega starša. Sem blazno žnarala glede tega, pa sem dosegla bore malo.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Še en dokaz, da je bolje, da otroka nimam v vrtcu.

Niso vsi vrtci “trdi”. Da pa so, je pa v veliki meri kriv skupek staršev, ki ne znajo drugega, kot povsod iskati le napake. Žal.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Sem že vprašala par staršev in res, tudi njih moti, da so otroci v lepem vremenu do 16. ure zaprti v igralnici. Če ne bo šlo drugače pa bomo zbrirali podpise, saj nas ni dosti. 10 staršev ki imamo otroke tam med 15. in 16. uro.
Vidim, pa da ni osamljen primer. Sem mislila, da smo pri nas ne gredo popoldan ven.

Ja to res ni fino, pri nas so otročki vsaj na terasi do prihoda staršev in to z dvema varuškama.

Samo ena varuška pa tudi ne more nadzirati 10 otrok zunaj. To je le malo drugače kot če so v igralnici, kerj je manjši prostor. Jaz osebno raje vidim, da moj otrok ostane v igralnici z eno varuško, kot, da ena varuška pelje ven 10 otrko, še posebej, če igrišče ni ograjeno.

Problem pri vas je, da ostane ena sama varuška z 10-imi otroci, najprej uredite to, prostm se dogovorite za igrišče.

Pri nas so zunaj vsaj 1 uro pred kosilom in po počitku (nekje po 14.30) dokler po njih ne pridejo starši. Nas so še posebej opozorili, naj otroke oblečemo tako, da se bodo lahko brezskrbno igrali na igralih, na travi ali v peskovniku.
Če je igrišče mokro, gredo samo na sprehod. Če dežuje, ostanejo v igralnici.

Ko pridem po hčerki, sta obe umazani od peska, zemlje in trave, skuštrani in razigrani. In to mi je pri tem vrtcu zelo všeč.

Pri nas je enako kot pri KaLi, le da gredo tudi na mokro igrišče (samo v razmočen preskovnik pa ne), zato je garderoba polna gumijastih skorenjčkov! To nam je zelo všeč.

Pri nas so zunaj tudi po spanju. Jaz vidim samo 2 razloga, zakaj ne bi bili:

1. se varuški ne da
2. ravnateljica ne dovoli

V 1. primeru uredi z vzgojiteljico in varuško (zahtevaj), v 2. primeru zahtevaj to od ravnateljice.

Če je igrišče dobro ograjeno, 10 otrok na 1 osebo ne bi smel biti problem čuvati.

Katka – si ti normalna? 10 otrok bi ti sama peljala na igrišče??? Daj nehi ga lomit no, …še dobro, da obstajajo kakšni normativi, če ne bi eni starši izsilili še kakšno tragedijo.

Gre za normative, kjer je zakonsko določeno, koliko vzgojiteljic mora biti na določeno skupino otrok, kadar gredo ven. Koliko je to v mešani skupini, ne vem, vendar piše v zakonih. Mislim, da sta na 10 otrok predvideni dve vzgojiteljici. Če gre ven samo ena z desetimi otroci, je vrtec odgovoren za morebitno nesrečo, ki bi se pripetila, ker ni zagotovil varstvo po normativih. Tako da se tega v vrtcih ne gredo več, sploh odkar je tako veliko tožb ob raznih nesrečah otrok (padci s tobogana, gugalnice…).

Lani je moja hčerka hotela da bi prišli, en dan ko sem bila na dopusti me obiskat. In sem vprašala v vrtecu če bi lahko prišli, pa je rekla da ne ker je sama ker je varuška na dopustu ker so počitnice. Res da jih je bilo v skupini samo 11 pa si ni upala je rekla da bi morale biti dve in če se jim kar koli zgodi bo ona odgovarjala. Potem mi je pa rekla da če jih jaz pridem iskat in da jih spremljam do nas pa je samo ena ulica se pravi nič od nič, pa ni smela sam. SEm rekla da ji pridem pomagat in so lahko prišli k nam na obisk.
Tako, da jaz vzgojiteljice tudi razumem da si neupajo. Ker je sedaj toliko tožb in vsega da kar res ni.

Hec s temi ravnatelji … pri nas je vodstvo vrtca naročilo, naj bodo čimveč zunaj, tudi če rosi ali rahlo sneži. Nam to zelo ustreza, enim je šlo pa tudi v nos …

mami

Pri nas je pa tako, da so denimo lani (skupina 2-3 leta) bili ogromno zunaj, ob 14. uri jih je varuška kar zbudila, potem so pojedli malico in šli ven.
Letos so pa eno leto starejši, skupine se prej združujejo, ker je pač več otrok, ki že okrog pol treh gredo domov. In kadarkoli pridem, so notri. Pa ne vse skupine v vrtcu, lanska vzgojiteljica jih še vedno pelje ven. Naše dve pa ne, čeprav sta drugače vredu.
Me pa to ful jezi!

Ok, se opravičujem. V mislih sem imela malo ograjeno igrišče. Ne poznam tako podrobno normativov, ampak če je število otrok tako, da normativom ustreza, potem pač ni opravičljivo, če ne gredo ven.

Za odlok ne vem, pri našem fantu so res veliko zunaj in to v vsakem vremenu, ker me zelo veseli. Mogoče pa vseeno vprašaj še koga v vrtcu? LP!

New Report

Close