Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko črnih (amalgamskih) plomb imate v ustih?

koliko črnih (amalgamskih) plomb imate v ustih?

jaz jih imam 9..vse so stare, izredno trpežne, nekatere še iz srednje šole, 20 let od tega..takrat itak ni bilo belih..razmišljam, da bi jih zamenjala.

Jaz sem jih imela skoraj na vseh zobeh. menjam jih sproti, ko je potrebna menjava, sedaj imam ene 3.

Nobene, sem zamenjala vse.
Zadovoljna.

Ampak te nove te zagotovo ne bodo držale 20 let. Zato jaz svojo edino, ki jo imam, lepo čuvam, dokler bo, pa bo.

Enako.

Sem zamenjala vse.
In ni res, da bele plombe ne zdržijo dolgo. Imela sem ogromno belo plombo, ki se je držala samo okruška zoba na eni strani – to je bilo namreč vse, kar je od zoba ostalo -, pa je držala 15 let. Ena običajne velikosti pa je sigurno starejša kot 20 let, jo imam že toliko časa, da sploh ne pomnim, kateri zobozdravnik mi jo je naredil.

Samo za informacijo, pred 20 leti so pa že lepo delali bele plombe, pred 40-timi pa še ne. Sama imam samo bele, sem jih zamenjala pred 20- timi leti.

Eno sem menjala, ker mi je šla na živce, ostale pa, ko je bilo potrebno. In zdaj nimam nobene več.

Točno tako, skrajno neumen je tisti, ki menja stare plombe za nove, ki so, milo rečeno zanič, samo zato ker so pač stare, čeprav jim nič ne manjka. Moj oče, ki je star čez 80 let ima še nekaj starih, ki držijo kot zabetonirane, medtem, ko so mu nove že nekajkrat padle ven.

Samo za informacijo, pred 20 leti so pa že lepo delali bele plombe, pred 40-timi pa še ne. Sama imam samo bele, sem jih zamenjala pred 20- timi leti.[/quote]

Pa tudi že prej. Jaz sem bila v srednji šoli pred cca 30 leti, pa mi je takratni zobar delal izključno bele plombe. Seveda si jih moral plačati v celoti.

Bele plombe so delali že pred ohoho leti, samo je bilo treba plačat. In zastonjkarji pač imate črne plombe. Jaz nimam nobene že 30 let.

plačilna sposobnost, koliko let pa imaš, 90 mogoče? :)))))

Moje najstarejše bele so starejše od 20 let, amalgamskih že dolgo nimam več. Od belih mi še nobena ni ven padla, zato ne vem, o čem govorite. Če je plomba narejena tako, kot se šika, drži. Res pa je, da to ni poceni šport, ampak pri nas na zobeh nikoli nismo šparal.

Mislim da imam še 2. Vem pa ne, ker že dolgo nisem gledal.

… na drag šport, naj obvestim tiste srečneže, ki jim bele plombe ne delajo težav, da so še vedno (na žalost) najbolj trpežne črne. Bele niso tako obstojne, poleg tega jih je na nekatere specialne luknje prav zežko tako dobro namestiti, da bi tesnile v nedogled.

No, na račun ene zamenjave bo meni verjetno šel zob. Če bi gor pustila črno, bi bilo še vedno vse v redu. Belo sem zamenjala že vsaj trikrat. Pa ni kriv zobozdravnik.

Kako pa lahko tako zagotovo veš, da ni kriv zobar? So ti delali trije različni?

Kaj pa inlej?

Ker imam kar nekaj znanja, ne nasedam čisto vsakemu zaslužkarju, ki prifrči mimo. Zato se s plombami ne ukvarjam. Spredaj tako ali tako dobiš bele, za zadaj (kjer je obremenitev zob bistveno višja) pa so črne obstojnejše.

In zakaj ne bi? Imam že malo več kot 15 let-bele

Pred dvajsetimi leti črne zamenjala za keramične,.. zadovoljna.

Glede na to, da se daleč največ živega srebra sprosti ob menjavi plombe, jaz svoje črne menjam izključno takrat, ko popustijo oz. je čas za menjavo.

Takrat jih pa zamenjam z belimi.

Gre pa proces menjave precej počasi, ker te ta črne so kar vzdržljive.

In še vsakič, ko zamenjaš plombo, gre del zoba stra, zato se mi zdi brezveze menjavat kar nekaj na pamet, če ni potrebe.

Kako pa lahko tako zagotovo veš, da ni kriv zobar? So ti delali trije različni?

Kaj pa inlej?[/quote]

… sta delala dva. Pa ne slaba.

Nimam amalgamskih plomb.

Nobene več.

Živi in pusti živeti

Še vse plombe imam črne, stare že več kot 20 let. Enih 8. Če bo kakšno treba zamenjat, bom šla na belo, sicer pa ne vidim smisla v menjavi.

Se strinjam. Ravno včeraj sem v šestico dala ponovno amalgansko. Za plombe ne bom razmetavala denarja, mnenja strokovnjakov o škodljivosti so različna in tako se še vedno odločam po zdravi presoji.

New Report

Close