koliko črnih (amalgamskih) plomb imate v ustih?
Sem zamenjala vse.
In ni res, da bele plombe ne zdržijo dolgo. Imela sem ogromno belo plombo, ki se je držala samo okruška zoba na eni strani – to je bilo namreč vse, kar je od zoba ostalo -, pa je držala 15 let. Ena običajne velikosti pa je sigurno starejša kot 20 let, jo imam že toliko časa, da sploh ne pomnim, kateri zobozdravnik mi jo je naredil.
Samo za informacijo, pred 20 leti so pa že lepo delali bele plombe, pred 40-timi pa še ne. Sama imam samo bele, sem jih zamenjala pred 20- timi leti.[/quote]
Pa tudi že prej. Jaz sem bila v srednji šoli pred cca 30 leti, pa mi je takratni zobar delal izključno bele plombe. Seveda si jih moral plačati v celoti.
… na drag šport, naj obvestim tiste srečneže, ki jim bele plombe ne delajo težav, da so še vedno (na žalost) najbolj trpežne črne. Bele niso tako obstojne, poleg tega jih je na nekatere specialne luknje prav zežko tako dobro namestiti, da bi tesnile v nedogled.
No, na račun ene zamenjave bo meni verjetno šel zob. Če bi gor pustila črno, bi bilo še vedno vse v redu. Belo sem zamenjala že vsaj trikrat. Pa ni kriv zobozdravnik.
Glede na to, da se daleč največ živega srebra sprosti ob menjavi plombe, jaz svoje črne menjam izključno takrat, ko popustijo oz. je čas za menjavo.
Takrat jih pa zamenjam z belimi.
Gre pa proces menjave precej počasi, ker te ta črne so kar vzdržljive.
In še vsakič, ko zamenjaš plombo, gre del zoba stra, zato se mi zdi brezveze menjavat kar nekaj na pamet, če ni potrebe.