Koliko daste tedensko, mesečno za zelenjavo.
Se kar splača. Zagon vrtička je malo dražja stvar, a ko si 1x not, imaš svoja semena in vso orodje, se stroški bistveno zmanjšajo.
Mi pojemo okoli 0,5kg zelenjave na osebo, sadja jemo manj, oziroma zdaj poleti več, a to so jagode, češnje, maline, ki so takoj po par € na osebo, k sreči prihaja čas breskev in lubenic, bo občutno ceneje. Torej, računaj 0,5kg zelenjave na osebo, cena vsaj 1,5€/kg, ker jasno ne ješ samo zelja in strogo sezonske zelenjave, torej gre recimo pri nas mesečno samo za zelenjavo brez sadja okoli 100€ na mesec, brez krompirja in čebule.
Se kar splača. Zagon vrtička je malo dražja stvar, a ko si 1x not, imaš svoja semena in vso orodje, se stroški bistveno zmanjšajo.
Mi pojemo okoli 0,5kg zelenjave na osebo, sadja jemo manj, oziroma zdaj poleti več, a to so jagode, češnje, maline, ki so takoj po par € na osebo, k sreči prihaja čas breskev in lubenic, bo občutno ceneje. Torej, računaj 0,5kg zelenjave na osebo, cena vsaj 1,5€/kg, ker jasno ne ješ samo zelja in strogo sezonske zelenjave, torej gre recimo pri nas mesečno samo za zelenjavo brez sadja okoli 100€ na mesec, brez krompirja in čebule.
[/quote]
in kolikšen vrt moraš imeti, da pridelaš vsa semena? Gledam okoli in okoli in priznam, da poznam samo enega človeka, ki res veliko semen pridela sam. Vsi ostali pa veselo kupujemo, zadnje čase čim več sadik, saj tako ziher zraste.
Imam vrt, pa vseeno kupim še kar nekaj zelenjave, ker jo pojemo veliko, vrt pa je omejen tako prostorsko kot sezonsko. Po moje tudi tam okrog 100 evrov na mesec za dokup sadja in zelenjave. Plus okrog 500 evrov spomladi za semena, sadike, gnojila, naravne pripravke, sem pa seveda štejem tudi okrasne rože.
in kolikšen vrt moraš imeti, da pridelaš vsa semena? Gledam okoli in okoli in priznam, da poznam samo enega človeka, ki res veliko semen pridela sam. Vsi ostali pa veselo kupujemo, zadnje čase čim več sadik, saj tako ziher zraste.
Imam vrt, pa vseeno kupim še kar nekaj zelenjave, ker jo pojemo veliko, vrt pa je omejen tako prostorsko kot sezonsko. Po moje tudi tam okrog 100 evrov na mesec za dokup sadja in zelenjave. Plus okrog 500 evrov spomladi za semena, sadike, gnojila, naravne pripravke, sem pa seveda štejem tudi okrasne rože.
[/quote]
500€ spomladi za semena, sadike, gnojila….? Od tega 400€ verjetno za okrasne rože, tega ne štej, sama semena in sadike niti slučajno ne pridejo toliko.
Imamo vrt cca 400 m2, pa nekaj sadik in semen seveda tudi kupimo, pa mislim, da ne presežemo v celem letu 100€, prej kakih 50€. Vrečka semena je dober €, sadika pod €.
Za gnojenje pa vsakih nekaj let nabavimo pri kmetu malo prikolico uležanega hlevskega gnoja, ostalo uporabljamo domač kompost.
500€ spomladi za semena, sadike, gnojila….? Od tega 400€ verjetno za okrasne rože, tega ne štej, sama semena in sadike niti slučajno ne pridejo toliko.
Imamo vrt cca 400 m2, pa nekaj sadik in semen seveda tudi kupimo, pa mislim, da ne presežemo v celem letu 100€, prej kakih 50€. Vrečka semena je dober €, sadika pod €.
Za gnojenje pa vsakih nekaj let nabavimo pri kmetu malo prikolico uležanega hlevskega gnoja, ostalo uporabljamo domač kompost.
[/quote]
najbrž pa tašča ali mama toliko več zapravita a ne?
pod te cifre jaz štejem vse, od semen, sadik, gnojila za rododendrone, pa zaščite pred rilčkarji in insekti, koprene, ki jih kupim, kakšen teglc, proti polžem….. in vsi taki nakupi na koncu kar nanesejo.
najbrž pa tašča ali mama toliko več zapravita a ne?
pod te cifre jaz štejem vse, od semen, sadik, gnojila za rododendrone, pa zaščite pred rilčkarji in insekti, koprene, ki jih kupim, kakšen teglc, proti polžem….. in vsi taki nakupi na koncu kar nanesejo.
[/quote]
Ne, sem računala kar skupen znesek, ki ga plačava obe z mamo.
Kemiji pa se, kolikor le gre, poskušamo izogibati, kopreno pa uporabimo večkrat, ravno tako kot cevi za kapljično namakanje ali pa folijo za streho nad paradižniki.
Ne, sem računala kar skupen znesek, ki ga plačava obe z mamo.
Kemiji pa se, kolikor le gre, poskušamo izogibati, kopreno pa uporabimo večkrat, ravno tako kot cevi za kapljično namakanje ali pa folijo za streho nad paradižniki.
[/quote]
pa ne da si prej tekla mamo vprašat koliko je letos zapravila? Tudi sama se kemiji izogibam, ampak včasih ti kakšen škodljivec vse uniči. al pa pozeba, toča, polži, pa je treba tudi večkrat sejati ali ponovno zasaditi. pa kakšno drevo propade , za vse v naravi je potrebno skrbeti.
pa ne da si prej tekla mamo vprašat koliko je letos zapravila? Tudi sama se kemiji izogibam, ampak včasih ti kakšen škodljivec vse uniči. al pa pozeba, toča, polži, pa je treba tudi večkrat sejati ali ponovno zasaditi. pa kakšno drevo propade , za vse v naravi je potrebno skrbeti.
[/quote]
Jaz nimam mame, imam kar sama svoj vrt oz majhno njivico. In se kar strinjam z barcino oceno. Jaz imam še krompir in me pride recimo vse skupaj s semenskim krompirjem tam okoli 70 evr. Sicer pa semen ni težko pridelati lastnih. Vsako leto sejem svoje seme paradižnika, papriko, korenje, skoraj vso solato (razen radiča) in motovilec. Imam tudi svoj petršilj, fižol, grah.
Kemije ne uporabljamo. Biodinamika. Malo več dela in neprestano pridobivanje znanja, uspeh pa kar zagotovljen.
Jaz nimam mame, imam kar sama svoj vrt oz majhno njivico. In se kar strinjam z barcino oceno. Jaz imam še krompir in me pride recimo vse skupaj s semenskim krompirjem tam okoli 70 evr. Sicer pa semen ni težko pridelati lastnih. Vsako leto sejem svoje seme paradižnika, papriko, korenje, skoraj vso solato (razen radiča) in motovilec. Imam tudi svoj petršilj, fižol, grah.
Kemije ne uporabljamo. Biodinamika. Malo več dela in neprestano pridobivanje znanja, uspeh pa kar zagotovljen.
[/quote]
In koliko ocenjuješ ti letno “vrže” ta vrt? Koliko vas je doma?
Vrta imam ene 80 kvadratov. Za sadike paradajza , 4 kom, 4x kumare, cebule 32 kom, cvetače, zelja in brokolija po 6, krompirja 10kg, pese 24kom, dva paketka solate, korenje in petersilj in eno nizkega fizola, sem dala pod 50 eur. Od sosede sem pa dobila še par sadik paradajzov, pa stiri paprike, bucke sem pa sam iz lanskoletnih pesk pridelala, v jogurtovem loncku. Jagode se pa zarastejo ze same. Spricamo ne, nisem ljubitelj kemije, če že, namocimo koprive al karkoli je pač potrebno.
Rož nimam, cesnja raste že 20let, enako jablana, pa trto imamo. Travco pa tudi samo kosimo. Kompost pridelamo sami.
Da dam 500eur vsako leto za vrticek, no ja, ce se preseravaš ali hoces dokazovat, kako razmetavas z denarjem. Za samo zelenjavo pa ni potrebno.
V poletnih mesecih kaj veliko ne zapravljam za zelenjavo, kupujem kako sezonsko sadje, enako tudi cez leto. Pa paprike eno vrečo, da jo vložim, tocno po mesecih ali na letni ravni nisem nikoli racunala. Mene veseli to pocet,no moža če sem natancna, rada pa vem, kaj, kje in kako je pridelano, neglede na to ali se splača ali ne.
[/quote]
Zakaj bi jo tekla vprašat? Že konec zime se dogovarjava, kaj bo katera vzgojila in kaj bo katera kupila, tako da ves čas obe veva, kaj je že na vrtu in kaj (in od kod) še bo 🙂
Sadika sadnega drevesa pri drevesničarju pa tudi ne preseže 10€, pa OK, 15€, če računaš še količek, zaščitno mrežo in mrežo proti voluharju.
Imam 4 otroke in pojemo ogromno zelenjave. Pol leta jo kupujem, pol leta pridelam na vrtu, večinoma za sproti.
Ko jo kupujem, me pride cca 50 eur na teden.
Za semena in sadike (parad.,paprika,ohrovt,brokoli ipd) dam čez leto 30 eur. Gnoj od soseda, kompost domač. Kupim le feramol proti polžem.
Porabim pa vsaj 5x več časa za pripravo domače zelenjave ( do lonca) kot kupljene.
Pozabila dodat, imamo še rdeči in črni ribez, pa maline. Verjetno moj kaj obreže te zadeve, drugače rastejo kar lepo same. Vsako leto se kaksna zraven rata. Se sreca, da je prostora dovolj.
[/quote]
v glavnem za vse skrbi mož. Baba pa pametuje.
poje pa v celem letu 32 čebul in iz 4 sadik paradajza najbrž še mezgo dela.
iz 4 paprik pa ajvar.
v glavnem za vse skrbi mož. Baba pa pametuje.
poje pa v celem letu 32 čebul in iz 4 sadik paradajza najbrž še mezgo dela.
iz 4 paprik pa ajvar.
[/quote]
Ne, ni res. Jaz prestudiram glede kolobarjenja, pa dobrih sosedov, kaj bi imeli na vrtu. Posadim jaz, on potem paradjze privezuje, pleveva oba, vec res on, iz vrta zadeve ne vlagam, razen letos bom peso, če bo uspela.
Ce ne bi tako skocila, bi lahko vmes razumela zapis, da papriko za vlagat kupim, ker meni doma ne ratuje kaj prevec. Sicer pa kaj in kako imam jaz poslihtano ni stvar debate, kajne?
če je tebi v veselje delat, potem delaj, samo ne teži možu, da mora potem on glavna dela narediti (preštihat oz. sfrezat, pa prekopat, pa gnojit itd. itd.), pospravljat pridelke, okopavat, zalivat itd.
Imaš ogromen vrt na Primorskem ali bolj malo zelenjave jeste? Če niste primorci to pomeni, da letos še nisi jedla paradižnika ali paprike?
Kupujem res malo zelenjave, trenutno korenje, morda kak kg paradižnika, če imamo obiske
Na vrtu so bučke(4 vrste), brokoli, blitva, grah , rukola, solata, špargljev je konec
Skratka manj kot 5 evrov na teden za zelenjavo 7-članske družine.
Paradižnik je še zelen, jajčevci delajo plodove, melone tudi