Koliko daste tedensko, mesečno za zelenjavo.
pri vas pa nimate španskih polžev…..
Le zakaj se pisarniške ženske po občinah ne držijo svojih tem tipa gelish nohti, tašča, morje… ampak pametujejo o stvareh, ki jih vidijo samo na krožniku?
[/quote]
imam vrt brez skrbi.
potreseš oz razvrstiš zrnce po zrnce na razdaljo par cm pred vrt oz tam,kjer je goišče polžev.seveda preventivno še preden začneš saditi.
imam vrt brez skrbi.
potreseš oz razvrstiš zrnce po zrnce na razdaljo par cm pred vrt oz tam,kjer je goišče polžev.seveda preventivno še preden začneš saditi.
[/quote]
pri nas smo še bolj nobel, za vsako zrno naredimo smerokaz za polže, da kakšnega zrna ne falijo in po pomoti na svežo solato ne nabašejo. Je trajal par let, pa smo ji navadili, pomaga tudi mala avtošola za polže, saj starejše polže težko navadiš na upoštevanje znakov. Da ne govorim o tem, kako eni divjajo po vrtu.
😁
Sploh una dejansko lena barca take strela da glava boli. Če zna ta motiko držat v roki sem papež. Bi bilo bolje da bi kdaj vseeno bila tiho in se ne smesila kolk dela.
[/quote]
Priznam, letos je s (sposojeno) vrtno frezo vrt uredil partner, pa s sekularko in z motorko tudi ne delam.
Aja, vrt pa drugače prelopatamo z vrtnimi vilami in ne z motikami 🙂
Priznam, letos je s (sposojeno) vrtno frezo vrt uredil partner, pa s sekularko in z motorko tudi ne delam.
Aja, vrt pa drugače prelopatamo z vrtnimi vilami in ne z motikami 🙂
[/quote]
Barca seveda motike ne rabi, ker ona je z zakonom prepovedala rasti plevelu po vrtu in ker se pri njih zakonov držijo vsi po vrsti in dosledno, plevelu še na misel ne pride, da bi čez leto ven pokukal na njeni gredici. Freza je bila sigurno na sončno energijo, tako da partnerju tudi za pir sosedu ni bilo treba dati.
Barca seveda motike ne rabi, ker ona je z zakonom prepovedala rasti plevelu po vrtu in ker se pri njih zakonov držijo vsi po vrsti in dosledno, plevelu še na misel ne pride, da bi čez leto ven pokukal na njeni gredici. Freza je bila sigurno na sončno energijo, tako da partnerju tudi za pir sosedu ni bilo treba dati.
[/quote]
Očitno je grozdje res zelo kislo :))
[/quote]
Očitno je grozdje res zelo kislo :))
v glavnem za vse skrbi mož. Baba pa pametuje.
poje pa v celem letu 32 čebul in iz 4 sadik paradajza najbrž še mezgo dela.
iz 4 paprik pa ajvar.
[/quote]
ne vem no, moja mama ima približno tak vrt, pa da bi dala 500 evrov za sadike in urejanje, jo kap trofi.
ljudje na kmetih pač znajo bolj z vrtom delat, si vzgajajo sadike iz semen, si menjavajo sadike med sosedi itd itd
verjetno jaz več za moj “vrt” zapravim, ko imam dve visoki gredi, kot pa ona za svojih 200 kvadratov, s tem, da jaz v letu pridelam par glav solate, deset kil paradajza in pet bučk, ona pa ima zelenjavo za celo poletje.
ne vem no, moja mama ima približno tak vrt, pa da bi dala 500 evrov za sadike in urejanje, jo kap trofi.
ljudje na kmetih pač znajo bolj z vrtom delat, si vzgajajo sadike iz semen, si menjavajo sadike med sosedi itd itd
verjetno jaz več za moj “vrt” zapravim, ko imam dve visoki gredi, kot pa ona za svojih 200 kvadratov, s tem, da jaz v letu pridelam par glav solate, deset kil paradajza in pet bučk, ona pa ima zelenjavo za celo poletje.
[/quote]
ja da ne bo tebe kap trofla, ko ne bo več zastonj zelenjave, ki jo mama itak brez sredstev pridela. po kmetih bolj malo vidim na vrtovih semen, tako kot v starih časih, ko so bili prav na vsakem vrtu kotički za to. Je pa tudi res, da eni ljudje pojedo malo zelenjave (pri naših sosedih imajo vsako leto super vrt, večina zelenjave pa na vrtu propade, pa razumi če moreš), tako da je krompir glavo zeleno živilo. Če pa hočeš pridelati res raznovrstno zelenjavo, pa da zraven še eksperimentiraš z novimi stvarmi, pa vse naravne neprilike zraven, potem pa to postane tak srednje drag šport. Gotovo pa ima sveža zelenjava neprimerljivo več koristnih snovi, ki ne izpuhtijo med transportom, kot kupljena, kar pa je neprecenljivo (za ostalo pa je Mastercard).
najbrž pa tašča ali mama toliko več zapravita a ne?
pod te cifre jaz štejem vse, od semen, sadik, gnojila za rododendrone, pa zaščite pred rilčkarji in insekti, koprene, ki jih kupim, kakšen teglc, proti polžem….. in vsi taki nakupi na koncu kar nanesejo.
[/quote]
O,madona 500€,kje pa…semena v glavnem pridelam sama..rastlino pustim da zacveti in posusim,proti polzem nic,ker jihpobiram,proti usem plesni in takim tezavam pa naredim priptavek s sodo,proti insektom nic,ker lahko po moris tudi cebele in kar je se koristnega..ce ni rastlina oprasena ni plodov,tako da stane bolj malo,je pa dela vec
ja da ne bo tebe kap trofla, ko ne bo več zastonj zelenjave, ki jo mama itak brez sredstev pridela. po kmetih bolj malo vidim na vrtovih semen, tako kot v starih časih, ko so bili prav na vsakem vrtu kotički za to. Je pa tudi res, da eni ljudje pojedo malo zelenjave (pri naših sosedih imajo vsako leto super vrt, večina zelenjave pa na vrtu propade, pa razumi če moreš), tako da je krompir glavo zeleno živilo. Če pa hočeš pridelati res raznovrstno zelenjavo, pa da zraven še eksperimentiraš z novimi stvarmi, pa vse naravne neprilike zraven, potem pa to postane tak srednje drag šport. Gotovo pa ima sveža zelenjava neprimerljivo več koristnih snovi, ki ne izpuhtijo med transportom, kot kupljena, kar pa je neprecenljivo (za ostalo pa je Mastercard).
[/quote]
od kod ti ideja, da mama mene z zelenjavo oskrbuje? jaz žal večino zelenjave, ki jo pojemo kar lepo kupim, mama stanuje predaleč, da bi si z njenim vrtom mogla kaj pomagat…
za pravi vrt pa pri nas niti prostora ni, kaj šele časa in volje.
Mislim,eni pa imate nivo,da se spravljate na Barco.
Glede vrta pa,mi imamo majhen zelenjavni vrt,okrog 30 m2,pa kar nekaj pridelamo. Predvsem je okus te zelenjave neprimerljiv s trgovinsko. Ne vem pa koliko zapravimo za zelenjavo. Za sadike pa ene 30 eur,ne vem,ker sama sejem ne,ker imam premalo prostora kupujem sadike celo sezono,nekaj dobim od sosedov. Ravno danes sem posadila 12 sadik radica,1.8 eur. Posejem seveda korenje,grah,fizol,.kupim pa sadike solate,pora,paradiznika,zelja,paprike…No,lani sem sama pridelala sadike paradižnika in paprike,kaksno leto mi uspe,vcasih zamudim vse skupaj.
Se pa oba z možem ukvarjala z vrtom,on bolj zaliva,jaz pa rahljam in plejem,pobiram,sadim. Nimam nekega reda,ko poberemo npr solato,v prazno luknjo vtaknem seme nizkega fižola, ali pa posejem malo korenja kjer rata kakšen prostor,tako da imam korenje sedaj na 3 različnih koncih po 1 m2. Kmalu bom začela pobirat nizek fižol,ko ga bom vrgla ven,bom tam posadila endivijo. Če bi imela več prostora,bi imela verjetno več reda. Letos imam tudi melone in lubenico,2 kola visokega fižola,kar ni Bog ve kaj,imam pa celo gredo nizkega in celo gredo pora, 10 sadik paradjza….
Trgovinske zelene solate skoraj ne jemo,ker nam je res zanič,ko imamo pa svojo,pa vsak dan zmazemo 1 veliko skledo,brez težav. Imamo še nekaj sadja,maline,cesnje,jagode,ribez…želim si,da bi imela enkrat več Zemlje,da bi več pridelala,kakso njivo kje v najemu,ce bo zdravje in čas.
domnevam da o kotičkih, kjer zgnijejo zreli plodovi. to je najbolj ziher način, da prideš do zrelih semen pri paradižniku in kumarah
[/quote]
Najbrž so mišljeni kotički, kjer se goji zelenjava za semenitev, saj seme zelja in drugih kapusnic pridelaš šele v 2. letu. Semena paradižnikov in kumar pa pobereš iz plodov še isto leto in ne rabiš posebnega prostora.