Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Koliko davka ob prodaji???

Koliko davka ob prodaji???

POzdravljeni,

rabila bi pomoč – dve leti nazaj (2004) sem od očeta v dar dobila (darilna pogodba) manjšo stanovanjsko hišo, ki je v navedeni darilni pogodbi ocenjena na znesek 3mio. Zdaj bi jo lahko prodala nekje za 15 mio. Zanima me, ali moram v tem primeru plačati davek na dobiček, ko gre za darilno pogodbo ali ne – in če ja koliko??? Po kolikem času sem davka na dobiček oproščena???? Hvala za kakršnokoli pomoč – lp, K.

Ne glede na to, da ste nepremičnino dobili v dar od očeta, se bo v vašem primeru ugotavljal davek na dobiček. Vse ostalo v zvezi z davkom na dobiček, pa je že bilo napisano na tem forumu in si lahko odgovor poiščete sami. LP.

Davek od dobička iz kapitala se obračunava za tiste, ki so pridobili nepremičnino po 01.01.2002 in jo sedaj odtujujejo. Davek se obračunava 20-let in sicer na razliko med revalorizirano vrednostjo ob pridobitvi ( pri darilna pogodba) in vrednostjo ob odtujitvi (pri prodaji), upoštevajoč stroške, ki jih boste lahko uveljavljala. Stopnja davka v vašem primeru je 20%.
Davka od dobička ste lahko oproščeni po 3-letih lastništva IN 3-letih stalnega bivanja (v stanovanju morate biti tudi uradno prijavljeni).
Ker ste nepremičnino pridobila kot obdarjenka I.dednega reda, imate sedaj možnost, da s cenitvijo dokazujete, da je bila nepremičnina leta 2004, ko vam je bila podarjena dejansko več vredna kot ste navedli v darilni pogodbi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close