Koliko denarja porabite za hrano in koliko privarčujete
Za hrano zapravimo približno 40-50.000 sit. Nakupujem vsak dan in dvakrat na mesec malo več.
Zdaj smo začeli malo bolj paziti in sem naredila načrt, da ne bomo zapravili več kot 35-40 tisoč. Tamala je stara šele 8 mesecev tako, da ne poje dosti, ampak vseeno kupujem dosti sadja, zelenjave, razne -linote, frutke …
Ta mesec sem začela tako načrtno šparat in si vnaprej določila koliko lahko zapravim in se bom poskušala tega držati.
Šparam pa tudi tako, da si kakšen mesec ne kupim nič za oblečt in kupimo recimo 200 evrov in jih dam stran kot da jih ni.Če je zelo nujno jih še zmeraj lahko pretopiš!
Poleg tega imava kar velike stroške za stanovanje in stan. shemo oba, pa bencin, plenice ….. stroškov pač nikoli ne zmanjka.
Je pa res, da decembra se pa ne morem upreti raznim božičnim stvarem, lučkam, darilom – in takrat pa ne šparam(saj en mesec ne)!!
Privarčujemo zadnje čase bolj malo-kurilno olje,pa registracija dveh avtomobilov,pa položnice šoloobveznih otrok nanesejo kar 30 000 sit na mesec(malica,izleti,šola v naravi,revije,interesne dejavnosti).Malega pikca pa smo že skoraj spravili iz plenic in ta strošek bo kmalu odpadel.
Po “tavelko fasngo”gremo enkrat mesečno v Interspar(cca 30 000),sproti pa kupujemo jogurte,kruh,salame,mleko…
Šparat bomo pa začeli maja,ko bom jaz začela delati polni del. čas in to pomeni kar par desettisočakov več ha,ha,ha.Pa pravim-važno,da smo zdrav
Zasluživa okrog 250.000 oba skupaj na mesec! Za shemo pa dava slabih 30.000 oba skup. Imava našparan kakšen miljonček, ampak še cela kuhinja čaka in avto je že star, pa jaz bi se vpisala naprej …..
Sva pa malo bolj razkošno živela in hodila po svetu preden je prišla ( letos marca) naša princeska na svet!!To je pa tudi nekaj vredno!!
Ne, ne bom jamrala… a je vseeno res, da sem se ravno danes spet zgrozila, ko smo zapuščali trgovino po našem tedenskem nakupu :o((
Vem pa, da bi lahko prišli tudi ceneje preko blagajne, priznam…
Lahko noč!
Vladka
Hm, mi smo trije pa precej več zapravimo za hrano ( upam, da ne bom kregana, ker imava enega otroka pa več zapraviva). Res je tudi, da mali ne hodi v vrtec in tudi midva se ne hraniva drugje tako, da je vsa hrana doma ( brez menz i.p.d.). Pa 1x na teden ( ta večji nakup ) ostane v Sparu najmanj 20.000 sit, vmes pa tudi še skočim po kakšno malenkost v trgovino. Sigurno zapravimo med 100 in 120.000 sit za hrano ( ok, vštete plenice, čistila …). Pa se mi ne zdi, da kaj nepotrebnega kupujemo kvečjemu nujno potrebno in velikokrat izdelke, ki so v akciji tako, da mi zdaj nič ni jasno.Res je, da nimamo vrta in nič svojih pridelkov tako, da kupujemo vse. No, pa tudi to je res, da je 1x na mesec 1 teden pri nas moja mama ( četrti član ) in da imamo večkrat obiske, ki tudi nekaj stanejo ( kaj je pa že treba dati na mizo ).
LP, P
No najprej, denar je energija, ki mora krožit…..:)
To da sem lani mislila ko sem imela 2 v vrtcu predšolski 17t in jasli 27t kap ni nič s tem, ko letos dam za tavelzga samo za prehrano v šoli 22t, tamala ša še vedno 27t, kje so še dejavnosti in ostalo
Povem vam kako lahko prišparate direktno za otroke. Recimo država da doklade – malokatera druga jih da. Meni se zdi kot bi jih kdo podaril. Lepo jih razdelim in jih dam vsakemu otroku nekaj – na vezavo na modro varčevanje, nekaj pa na tolimat za sprotno kupovanje kake igrače. Že 6 letniku se da dopovedat, da še ni dovolj denarja, da se da nekaj kupit in naj še mal špara, pa moram rečt, da nimam ravno malo denarja, a vedno ga je potrebno pravilno obrnt.
Naprimer, tadrug avto ti je všeč za 1,5mio – lahko vzmaeš puf in kupiš avto za 500t, tist miljon daj pa v delnice in čez 3 leta se boš še vedno pripeljala v službo, v delnicah, ali drugih papirjih bo pa vsaj 1,3mio !!??
Pa še dost je tega. Mirno noč in res je največ vredno da se imamo doma radi in da se spoštijemo in da smo zdravi. Zdravje izvira iz domačega okolja.
Ja res je-otroške doklade smo tudi mi kar puščali na takratni hranilni knjižici,pa je bilo ob koncu leta res kaj videti-pa smo zraven dodali še “božičnico”pa spomladi letni regres–pa je bil miljon tu-danes pa,kot,da ne znamo več delati z denarjem.Bolj ga obračaš,manj ga je…Pa kot je že predhodnica omenila,tudi jaz imam občutek,da nam država kar nekaj podari(doklade,pa npr.75 000sit za velike družine,pa vsaka čast podjetju za božičnico,pa dividende,regres…)Res pa je,da včasih nismo toliko letali v Avstrijo,pa Italijo,pa cel mesec morja-vse to pa stane;itaq.
No sem se kar malo razpisala…
midva za hrano oz. trgovino zapraviva cca. 70 jurjev in vidim, da sva z možem zelo zapravljiva, bo treba zmanjšat. Pa za bencin gre ene 40 jurjev pa 30 za položnice, ostane pa kaj jaz vem nekaj čez sto jurjev. plači imava dobri in jaz ne jamram. Si mislim, da bi lahko bilo slabše. Punce povejte, kako lahko tako malo zapravite za štacuno, jaz itak kupujem samo špar znamko, še pivo kupujeva najcenejše…
lp
Prišparamo nič. Stroškov je pozimi več ker je treba plačati plin. Skupaj znese brez stanovanja z vrtcem in telefonom okrog 80.000. Potem še kredit, pa obvezno vsaj en trajnik. Vedno kaj izboljšujemo (nov računalnik, nov TV, pa gospodinjski aparati..) pa čeprav stare stvari niso zanič, le čas gre tako hitro naprej. To je spet 40.000. Za hrano okrog 60.000. Ne kupujemo bedarij, samo nujno, ponavadi stvari v akciji. Nabere se pri sadju, zelenjavi, olivno olje, tune, losos, siri… Kar ostane gre pa za bencin, kakšne izlete, počitnice, pa kaj za obleč.
2x na mesec nakupimo na veliko, ostalo pa v najbližji trgovini, po sadje in zelenjavo grem najraje na tržnico. Je pa vse zelo drago… aja, smo 4.
ja, plenice, nekaj časa smo imeli na plenicah oba-jaz sem se tolažila, da bi lahko bilo še dražje, v istem času so imeli prijatelji na plenicah kar vse 3 otroke :))
Drugače pa je po mojem takole, ali šparaš ali pa imaš kredite, oboje skupaj dvomim da gre. Pa ne glede na plačo, tisti z višjimi plačami imajo tudi večje “apetite” in si več privoščijo za življenje, zato razumem vse, ki kao jamrajo (pa čeprav vem, da zaslužijo mesečno po 200K več). Ampak imajo avto takega razreda, da plačajo samo cestnino duplo, pa vse v zvezi z dragim avtom stane več, pa obleko in plašč iz Mure, pa…itd. In verjamem da poleg kreditov zapravijo vse.
Dober predlog je dala ena vmes med odgovori, ko je rekla, da na začetku meseca kupi 100 ali 200 Eur, in pol kot da jih ni… To bom sprobala drug mesec, upam da mi bo ratalo.
LP
Zdej sem ugotovila, da niti nimava tako slabih plač, saj nama po plačilu vseh treh kreditov ostane okoli 230.000 SITkar pa gre še za položnice 30.000, bencin 30.000, hrana 60.000, obrok za kurilno olje 40.000 še 5 krat , vrtec 17.000, samo za enega ker je drugi doma pri noni, itak sva pa do konca v limitu, ker sva se pred pol leta preselila v novo hišo. To je bilo pa tudi nekaj vredno. Nismo pa zaradi tega spustili nobenega dopusta sicer samo en teden, nobenega darila, bomo že nekako. Smo pa štirje člani in ena muca.