Koliko denarja porabite za hrano in koliko privarčujete
Midva skupaj prineseva 290 do 300.ooo sit, jaz imam porodniško borih 80.000Sit, saj sem zanosila kot pripravnica in sem delala le 5 mes. pred nastopom porodniške. Za hrano mes. zapraviva med 40 in 50.000 Sit, včasih več včasih manj, stroški z položnicami so 30.000Sit pozimi 50.000Sit,plačujeva vsak mesec kredit 60.000sit, pa bencin 2krat mes. 12.000sit, pa plenice, pa drugi izdatki, … . Moj knedl je star 6 mes.
Ampak nam gre kar fino, sicer nič ne prihranimo, živimo iz meseca v mesec, gledamo le da ne gremo v minus.Z možem sva se zmenila da bova začela varčevat takrat ko bodo najini prihodki večji ( saj sva oba na začetku kariere). Nikakor pa ne bomo varčevali tako da bi se zato morali odpovedati skupnim počitnicam, pa kakemu družinskemu izleteku, pa darilu za božička, no čeprav je žalostno vedet da marsikdo mora živet tudi brez tega.
Vzameš kredit in miljon naložiš v delnice… Na pamet bom rekla, da je obrestna mera za kredit 12{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar ppomeni, da mora biti donosnost delnic vsaj 13{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da se ti sploh splača to naredit…
Potem je pa tu še TVEGANJE!!! Večina delnic in skladov je vprašljivih…. Res je bil skok ob denacionalizaciji, ko smo imeli vsi enih par certifikatov in smo šibali vlagat in potem je par let celo kaj rastlo… Ne verjamem,da bo tudi v prihodnje taka rast… Na delnicah lahko tisti miljon (verjetno pa res ne cel) tudi zgubiš…. Hmmmm…. :((((
Pri nas dela samo moz, sem studentka, nimam dohodka, stipendij,….le nadomestilo porodniske in otr.dodatek 4 t.
Sva v najemniski hisi + stroski, hrana 70 t, misko 50 t, kurjava joj mene, kreditov ni, avto je se mlad, res da trenutno en, ker sva drugega, ki je bil strar odstranila, ker bi bila registracija vec kot je bil vreden. Morje, smo bili letos maja (teden), junija (vikend) in julija (teden).
Prispara se nekaj, kar nekaj, vcasih pa se zgodi, da smo tut na limitu. Kaj cmo, se zivi, ni lahko, ampak gre.
SEM PA VESELA; DA SMO VSI ZDRAVI!”!!!
Ja meni tudi ni jasno to s položnicami, sem samo zdej na hitro seštela, pa najbrž še kej pozabila – 54 tisoč brez vrtca, ki se je (zaradi tega ker nismo več v jaslih) znižal na 32 tisoč……
Pa nismo razsipni npr. glede telefona…..nevem no, meni bi zeloo prav prišlo če bi bilo položnic res samo 30 tisoč…..potem je tu še hrana (nekje 80-100 t, kupujemo vse…., no tu so zraven še čistila, kozmetika), potem je vsaj 40 tisoč bencin…..
ne vem no, sploh mi ne gre iz glave tistih 30 tisoč…..
lp
n
Mi zapravimo za hrano, OK tudi čistila so zraven in plenice ta mesec Merkator Pika 128.000 SIT. Smo štirje, tako da se lahko potolažiš.
Res pa je, da kupujemo tudi Pečjakove zamrznjene dobrote, kakšne škampe, lososa…….
Torej veliko zapraviti za hrano – relativno
Stroški ki jih še imamo
– 65.000 SIT stanovanjski kredit
– 56.000 SIT vrtec
– 27.000 SIT interesne dejavnosti za osnovnošolca
– 22.000 SIT prehrana v OŠ
-cca 40.000 SIT – ogrevanje, RTV, elektrika,telefon
Torej fiksnih stroškov + prehrane je za cca 300.000 SIT. Nekaj stroškov gre še za izlete, bencin, …… kar ostane se varčuje npr. za nov avto, pralni stroj, dopust ali kaj drugega
Ostane pa cca 80.000 SIT
Toliko pri nas. So pa sedaj dohodki malo boljši kot v preteklosti. Mož je postal vodja (40 let), jaz 37 let. Torej sva v letih ko naj bi si človek že nekaj ustvaril čao
eto, to tudi mene zanima :))
Za našo 4 člansko družino imamo (smo imeli) za mesec september reci in piši za 106.000,00 SIT položnic. Vključno z vrtcem, obvezno dodatno zavarovanje – mi ne trgajo od plače avtomatično!, gsm, telefon, časopis, internet, elektro, voda, plin(groza, vsak mesec 17.000 samo plina!), smeti, ta mesec moram še dohodnino plačat, kabelska, televizija. Potem pa še vedno kakšen extra zraven, npr kakšen tabor v vrtci, letovanje, zimovanje… Meni vedno zmanjka konec meseca, mi mož daje za malico, hahaha. Včasih si milim, klinc pa tak življenje, pa grem u shoping z eurocardom. Sicer mi je potem naslednji mesec žal, kolikor imam las na glavi, ampak…. Nekje je treba sprostit frustracije!! Frizer, kozmetični izdelki, obleke tu sploh niso zraven. Skupaj imava na voljo 280.000,00 neto skupaj z otroškim dodatkom in to je to. Ni kredita, ni varčevanja. Nismo življenjsko zavarovani, in bognedaj, da se nam kaj zgodi!! Ne vem, kdo bo živel otroke! Pa nekako rinemo iz meseca v mesec. Lačni nismo, goli in bosi pa tudi ne.
Vsem srečno in lep pozdrav
Midva tudi ne zasluživa ne dobro ne slabo, mislim da sva nekje vmes. Pa od tega plačava 90.000,00 vrtca (za dva otroka), kar mi je ful velik. Zaradi svojih “dobrih” plač dobim minimalne doklade (za oba 8000). Plačam ob koncu leta dohodnino. Tudi pri hrani ne pretiravamo. In se potem vprašam, da sem na koncu na istem s kolegico, ki ima slabo plačo – 100.000,00. Res, to plačilo vrtca mi ne gre iz glave. Pa gledam potem v vrtcu starše s samimi dobrimi avti in vikendi, seveda imajo svoja podjetja, in sem prepričana da ne plačujejo toliko vrtca kot ga jaz. Tako, da punce, ki nimate ne vem kakšne plače, ne se sekirat, verjemte da ste na koncu meseca skoraj na istem.
Skupnega prihodka imava mesečno okrog 530.000,00 SIT, vendar že veliko let zelo varčujeva za hišo, v katero se bomo spomladi vselili, torej še dve leti šparanja, potem si bomo tudi mi privoščili več. Sicer mesečno za vse porabiva okrog 160.000,00 SIT, od tega pa največji strošek predstavlja privatno varstvo dveh otrok (60 tisoč) – tako, da trenutno prihraniva okrog 350 tisoč mesečno – gre pa vse za ureditev hiše.
Moja deklica obiskuje poldnevni program brez kosila za otroke od 3-6 let in plačamo 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrtca. Polna cena za ta program je 45.321 sit. Zdaj pa, če naše plače preračunaš v bruto zneske normalno pademo v 4 razred po pravilniku o plačilih staršev za programe v vrtcih, med 105.906-129.490 SIT mesečni bruto dohodek na družinskega člana v letu 2002. Vse pa je seveda odvisno od cene vrtca v vaši občini.
Lep pozdrav, Gala
AA, mene tut zanima kako uspe s 100 t preziveti racune in hrano?
Pri nas so racuni (smeti, rtv, telefon, ADSL (studentski), delo, voda, kurjava, zzzs, dodatno zavarovanje (to od tega meseca odpade), delo knjige, magna) okoli 70t, pa da kartic ne omenim!
Kmalu bom dipl ekon. pa mi ni jasno kako priti ceneje skoz? Ok, sem ze nehala vsak dan einkaufat, en krat na teden veliko 15-20t v Intersparu, ker v Mercatorja si ne upam vec, za isto kolicino stvari placas cca. 6-7 t vec. Ok, sprotne stvari -beri res malenkosti kupujemo dnevno pri “najdrazjem sosedu”.
Ne hodima trenutno kaj dosti ven, ker nimava nikogar ki bi pazil na miskota, jemo kosila tut doma,….jaz nimam pojma, kje bi naj clovek sparal – sem pa zihr na hrani ne!!!
Ce nimas stroskov stanovanja pomeni, da si pri starsih. Ok, ce mi tega stroska ne bi imeli bi mogoce, se res malo bolj priblizali vasim prihrankom, ampak, ne gre drugace, kot tako kot trenutno je!
Bo bolje, ko bosta dve placi pri hisi! Upam, da kmalu!!!!!
Midva s fantom sva sama. Ob današnjih cenah si niti ne upam imeti otroka.
Fant je redno zaposlen, jaz delam že tri leta preko šs in študiram.
Stroški pa so sledeči:
položnice – 35.000 sit
bencin – 40.000 sit
olje – 30.000 sit/mesec
hrana – 60.000 sit
+ rojstnodnevna darila (sorodniki, prijatelji, …)
Potem sta pa tukaj še dva najina kosmatinca, ki tudi kar dosti pojesta. Da ne omenjam morebitnih obiskov pri veterinarju.
Sproti pa je potrebno še varčevati za registracijo, kasko, 2x na leto je potrebno avto servisirat, počitnice, moj izredni študij.
Sploh ne vem kako nama rata.
Občudujem družine, ki morajo priti čez mesec in varčevati za stanovanje.
pozdravček
ja, med nakupi hrane so ogromne razlike.
že samo pri mesu, če kupiš 2/3 govejega stegna in 1/3 svinjskega stegna in ti mesar zamelje pred tabo, je cena točno 1x višja kot če kupiš že zamleto.
Kila govejega stegna stane v naši mesnici 1.860 sit, kila mletega pa 990 sit.
pa odvisno katere znamke kupuješ npr. špagete, ali znamko Spar ali pa Barillo, pa čokolado, pa pivo, pa plenice, pa X stvari lahko kupiš drago ali poceni. Vsak kupuje glede na svoje zmožnosti.
Prav dam tistim, ki se v času šparanja odpovejo firmam in prišparajo več za stanovanje.
Butasto se mi pa zdi, da nekdo toži nad tem, da ne more nič prihraniti, po drugi strani pa se hvali, da pa kupujejo samo Rio mare, pa Ementaler, pa… ma daj, boš pač pol leta kupoval Gaudo v akciji za 900 sit in boš nekaj prihranil :))
Oj,
Zanima me, ali je kdo naredil analizo cen med različnimi trgovci? Oziroma ali je kdo analiziral cene ‘normalnih izdelkov’, cene posebnih trgovskih znamk, kjer se verjetno kvalitete ne da primerjati med sabo, dodatne ugodnosti (kot npr. pika) ….dejansko me zanima kje se res najbolj splača kupovati?Sem pa tisti tip potrošnika, ki mu je vseeno ali je moka, olje, sladkor, sol merkatorjeva ali sparova znamka, pri šamponih, praških, zobnih pastah pa uporabljam točno določeno, preizkušeno znamko.
Te nima kaj bit sram zarad plače.. tako pač je v tej naši državi. Sram je lahko tiste, ki so prišli do dobrih služb po vezah in to brez kakšne posebne izobrazbe (jih poznam kar nekaj)
Saj včasih se človek poskuša tolažit, bog da imamo vsaj službo in da smo zdravi, ampak ko vidiš kako eni fajn živijo, te pa kar mine. Pa ne rečem, da je bilo vsem vse podarjeno, eni so se morali pošteno boriti, da so prišli do večjih plač in dobrih služb, izobrazbe… samo enim pa res kar pade z neba.
Kar nekaj mojih prijateljev ima to srečo, da so jim starši naredili ali pomagali graditi bajte, ali pa kupiti stanovanja, avte. Pol pa tebe čukasto gledajo: “Ja a vi pa nič ne razmišljate, da bi si kupili večje stanovanje, saj v tem majhnem pa ne boste mogl večno živet..” HM, jaz že to vem, ampak samo razmišljanje ni dovolj, če sedaj odplačujemo kredit za to “majhno stanovanje” kako naj potem človek še kaj na stran da.
Je pa nekaj res, z možem sva ga kupila sama in se nama vsaj noben ne vtika v najino življenje kot npr. najinim prijateljem, kjer imajo starši občutek, da jim pa seveda sedaj lahko marsikaj rihtajo. Hvala pa taka pomoč.
Se strinjam z Aniko, nam starsi ne morejo pomagat. Prvic nimajo, drugic pa so svoje ostre izjave proti nama ze povedali! Ponosna sem na vse kar sva si ustvarila v zadnjih 3 letih. Materialno, razen hise same imava vse svoje. Tut avto odplacan, brez kredita.
Kar se pa tice hrane. Ja jaz sem med tistimi, ki dolocene stvari, kupujejo znamke (Barilla, Barcafee, Becel,…), nikakor ne maram Mercatorjeve blagovne znamke, Sparovo pa kupim samo tisto, ki vidim da je ok (recimo soncnicno olje je Sparovo od Gea-je, al pa med je Medexov, al pa jajca, kisla smetana,Sredstvo za strojno in rocno pranje posode,…..). Kozmetiko in pralne praske (Persil Pervol in Lenor) kupujema izrecno samo v Mullerju, res da je drazje, ampak je kvalitetno.
Pazim na to, kje je kvaliteta pakirano pod lastno ali trgovinsko znamko!
Kar se pa tice primerjave cen, tiste kar delajo z kosaricami so zame brez pomena, ker so noter stvari, ki jih vecinoma ne rabis, al so pa znamke, ki jih ne moznamo (substituti). Ce vzames ono kosarico za pondere statisticnega urada, se nekako gre, ampak tut tisto je bolj tako tako relevantno za vsakodnevno porabo!
Tisto kar sama kupujem vsak dan je med Intersparom in Mercatorjem blazna razlika. Sam spomnim se pred par tedni so mi cel teden disali Cipsi – tisti Greek styl- pa so bli v mercatorju 398 sit v sparu pa 198 sit! Ce to ni to, pol ne vem, pa saj je dost takih malenkosti, ki se v pol meterskem racunu opazijo v koncni fazi kot velika razlika!
1 kg mandarin tuš = 178 sit (mercator 198 če je hiper, navaden so skor 300)
1 kg banan tuš = 188 SIT (merc 200)
1 l merlota tuš = 569 SIT (merc. 770) itd itd itd
V nasprotju s svojim prepričanjem sem začela prebirat kataloge, ki jih dobimo domov v nabiralnik. Pogledam, kaj kje po koliko, pogledam, kaj rabimo in grem tja, kjer je največ od tistega kar rabimo, v akciji. Najugodnejši ponudniki se pri nas menjajo nekako na 2 mes, 1 x je najcenejši merc, enkrat tuš, pa spet spar (meni se je naš zameril in ne grem več dol). Kupujem strogo po listku, samo, kar rabimo, nič na preveliko zalogo, ker se potem zgodi, da pozabimo, da smo “nekoč” kupili na zalogo in potem se nam samo kopiči. Tudi ne letam od trgovine do trgovine, pogledam samo, kje je moj nakup najcenejši, vzeto v celoti (ne grem v tuš po jogurt in po kruh v merc itd). Gledam pa še vedno, da ne kupujem kakih “sumljivih” akcijskih artiklov. Prejšnji teden, recimo, je imel tuš akcijo mesa in se vzela najprej “za probo”, če je sploh za kaj, pa so bili goveji zrezki odlični, cena za kilo pa slabih 1.200 SIT.
Šparat se da s tem, da kupiš bombažne plenice, ne uporabljaš raznih čistilnih robčkov, celega spiska kozmetike, da kupuješ zelenjavo kdaj tudi v akciji in zamrzneš (cvetača po 60 SIT pred kakim mesecem, recimo, zdaj je po 300), da namesto žemljic kupiš kruh, da kupiš navaden jogurt in dodaš žlico marmelade namesto raznih fruchtzwergov in montejev, sploh da ne kupuješ zamrznjene in pripravljene hrane…..dosti je tega. Čistila še vedno kupujem zunaj, ker so pol cenejša, s praškom vred, pa tudi zunaj ne kupujem zvenečih imen, ampak lastne blagovne znamke (BIPA). Tako vsi mesečni nakupi znesejo okoli 60T SIT+nekaj čez 100 jurjev kredita+vse položnice krepkih 100 jurjev, sploh zdaj, ko kurijo+cca 50 jurjev bencin (+/- 10 jurjev) – a če kaj ostane? Ja, ostane, moje stanovanjsko varčevanje, ki mi ga “opulijo” od plače, še preden jo dobim. Ne sparam na sadju in zelenjavi, šparam pa na vseh stvareh, ki niso nujne za normalno življenje. To sicer kdaj pomeni kakšno delo več, ampak j…. ga, so rekli v vojski. Račun je pa le nižji!
Nas je šest: mami in ati (oba zaposlena), tri študentke (vse z republiško štipendijo) in 1 osnovnošolka (4. razred). Živimo na deželi in glede na to, da kurimo na drva (lastna), zelenjavo pridelamo na njivici, sadje v sadovnjaku, v gozdu je polno gob, bezga, borovnic, malin, robid, kostanja in nekaj mesa + jajca imamo doma (kunce in kure) kar precej prišparamo. Vode nam ni bilo treba plačevati (ko je bilo treba prijaviti vodne vire, so nam prvič zaračunali, pa je cela vas plačala za vse leto vnaprej – 500 SIT/mesec na člana), elektrike porabimo za 10t mesečno, telefon skupaj z internetom 8t (veliko delamo brez povezave), komunala 1600 SIT, RTV naročnina 2600 SIT (se mi zdi), otroška malica 3300 SIT. To je vse. Časopisov nimamo naročenih (saj za to je RTV in internet), sestrica nima naročenih nobenih revij letos (si jih ogleda v knjižnici, če jo kaj zanima). Kruh peče mami doma v krušni peči (ogromno prišpara) – ob nedeljah speče 8 ali 9 hlebcov za ves teden. Punce pa se živimo iz svojih štipendij (ne zapravljamo za obleko in kozmetiko). Jaz pri frizerju nisem bila že najmanj dve leti (imam dolge lase), špice mi postriže sestra, na počitnice ne hodimo (letos smo šle s sestrami na morje za en dan). Mleko hodimo iskat k sosedovemu kmetu. V velik šoping gremo 1x mesečno, ostalo imamo doma. Mami je čistilka, ati pa delavec v proizvodnji. Oba imata mizerno plačo, a shajamo, ker smo skromni. Starša sta zapufana in ves denar vlagata v novo hišo. Hvala Bogu, otroci nismo razvajeni – se ne šminkamo (tudi mami ne), kadi pa tudi noben v družini ne. Alkohola ne pijemo. Če pride kdo na obisk, dobi domač mošt, domača jabolka in domač kruh ali pa jabolčno pecivo. Komur ni všeč, mu ni treba jesti in peti.
Vem, da v mestu ljudje vsega tega nimajo in morajo kupiti. A mi ne gre v glavo, kako lahko ljudje s tako visokimi plačami jamrajo, da se ne morejo živeti. Moja mami je bila deset let doma zaradi nas otrok in smo životarili z eno plačo. Pa gledam ženske po TV-ju, da nimajo za preživet, pa še za hrano ne, pa cigareto drži v roki, ravnokar je bila pri frizerju, našminkana je kot vsa umetna, otroci pa bi radi računalnik, pa videorekorder pa ne vem kaj še. Kako potem lahko pravi, da nima za osnovno preživetje, če ima za vso kozlarijo? Jaz takim ne bi dala nič. Zakaj se pa drugi lahko preživimo? Nisem ji jaz kriva, da mora ona kadit, pa najnovejše hlače pa plašč imet.
Sicer pa danes šparat se ne splača – denar prehitro propada.