Koliko denarja za darilo za birmo?
Večini sosedov se fučka kam mi hodimo in v kaj mi verjamemo. In še bolj je vseeno meni, kaj si oni o meni mislijo in govorijo. zanimivo pa je, da v tem okolju veljamo za eno bolj spoštovanja vrednih družin, pa gre za blokovsko naslje sredi Ljubljane.
Moji otroci imajo glavo na svojem mestu, pa srce tudi. So izobraženi in imajo o stvareh izdelano mnenje, kar ga ti, ki samo kokorikaš, nikoli ne boš imel. O tvojem mnenju o moji omejenosti pa raje ne bi. si preveč odvisen od tega kar delam. Če še nisi, pa še boš.[/quote]
in zakaj mu zdaj groziš?
res ste cerkveni … eni zahrbtneži
Koliko “otrok” bi šlo “po svoji volji” k birmi? Brez da bi jim starši (in duhovščina) “težili”? Je pa po drugi strani res, da tudi v šolo ne bi hodili :-).
Me pa resno zanima še nekaj: ljudje gredo menda k maši, ker jim je to v veselje, uteho …. Med mojimi znanci jih je precej. A zanimivo, ko je maša kdaj daljša, jih potem slišim: “oh, danes je bila pa dolga maša”, prej z nekim negodovanjem. Nikdar jih ne slišim: “Danes je bilo pa odlično, župnik je po maši odmolil še dva rožna venca, zelo smo uživali”.
Podobno kot na koncertih – daljši kot so, bolj je publika navdušena.
Avtorica mislim da bo 50 eur čist ok pa kaka malenkost ter lepo zavito.
Za vse druge pa samo par besed: po vaše se potem ženijo tudi izključno iz enega samega razloga in to je, da si ustvarijo dobiček na podlagi daril. Okrugle rpjstne dneve prorejajo tudi so iz razloga daril. Na obiske vabimo tudi samo iz razloga kaj nam bodo prinesli. Ma dajte no.
Avtorica mislim da bo 50 eur čist ok pa kaka malenkost ter lepo zavito.
Za vse druge pa samo par besed: po vaše se potem ženijo tudi izključno iz enega samega razloga in to je, da si ustvarijo dobiček na podlagi daril. Okrugle rpjstne dneve prorejajo tudi so iz razloga daril. Na obiske vabimo tudi samo iz razloga kaj nam bodo prinesli. Ma dajte no.
Mi smo botri, pa bo darilo za 400evr. Sin je dobil poleg darila od ostalih povabljenih okoli 20 evr od vsakega. tako, da če daš 50, max 100 je to dovolj. pa prosim, ne samo denarja. to je tako ponižujoče.[/quote]
a mora biti en roženkranc zraven ali knjiga o seksu pred poroko?
Jasno je, da so vsi najbolj veseli denarja. Vi sodite med bolj ohrne,[/quote]
Primitivna pripomba!
Daš toliko kot lahko daš, za nekoga je 500 € cela plača za nekoga polovico, za nekoga tretino in tako dalje. Ni pravila koliko moraš dati, če pa že boš dala denar potem daj denar v ovojnici in daj k cvetličarki zavit in dodaj morda veliko čokolado in naj ti aranžira dogodku primerno.
Lepo se imejte, sicer se pa strinjam s pripombo, da gre predvsem za duhovnost pri vsem tem, samo to je pa neizpeta pesem….. Če bi bila cerkev poštena bi na to opozarjali tudi duhovniki tako pa ….
Kje so časi, ko smo dobili uro. Pa mami mi je šla vezat, da ne bi obremenjevali žlahte.
Tudi mi ni jasno, zakaj bi morali gostje kaj dati zraven. A ni samo boter zadolžen?
Sicer pa verjamem, da je tako, tudi na krstu vsi pričakujejo, da boš samo kot gost dal zraven. Jaz sem dala 100 eur, za birmo bi tudi dala 1oo eur. To se mi zdi ravno prav.
Če bi pa šla za botra, potem se pač skeširaš. Mogoče računalnik, iphone, ipad, kaj v stilu do jurja. Več je pa že perverzno za moje pojme.
Ah, mi smo to vse spustili. Včasih mi je žal.
Vprašajte birmanca, kaj si želi. Saj ti otroci še niso pokvarjeni. Morda si želi čisto kaj enostavnega. Včasih se je za birmo kupilo uro, ali kaj zlatega (posebno za punce). Za fante je vse skupaj malo težje. Morda si fant želi kaj za obleči,ali kaj drugega. Če mu že daste denar, mu priložite zraven čestitko,v katero mu napišite posvetilo, ki mu bo ostala za celo življenje. Samo ne pretiravati!
Lahko pa kupite lepo torto za birmo ali kolače (vsaj včasih je bila taka navada). Običajno se med birmancem in botrom tudi razvije en poseben odnos, ki te veže celo življenje.
Lepo se imejte, meni je bilo najlepše, ko so bili moji otroci pri krstu, pri obhajilu, pri birmi….
Me prav zanima, koliko današnje mularije si želi uro ali koliko tako mladih punc neko zlato…
Pa kaj to v cerkvi res v nekem vzporednem svetu živite, skoraj kot neki Amiši?[/quote]
Imeti danes uro je prav fensi. Vsaj glede na moje tri najstnice. Ena ima štiri, drugi dve hrepenita po njej. Kolikor vem tudi prijateljice. Ure so spet in. Zlato pa itak.
Hčerka je pred tremi leti dobila od vseh gostov skupaj, vključno z botro – bilo nas je nekaj čez 20 – 600€ in nekaj simboličnih darilc. Bila je presrečna!
Ravno tako je bila navdušena nad piknikom, ki je bil posvečen njej, birmanki.
Imeli smo se super!!
Nisem poročena. Če bi se poročila, bi jasno povedala, da ne sprejemam daril. Ker vem, v kakšno stisko zna odhod na poroko, kjer bi se predvsem morali vsi imeti fajn, spraviti gosta, še bolj pa priče, ravno darilo. Iz tega razloga – ker pač ni bilo financ – sem sama že ostala doma.
Povsem napačno sporočilo osebi, ki gre k birmi. Zaradi denarja? Če zato hodijo, je skrajni čas, da takoj nehajo, ne pa šele po birmi …
Same travme za vse … odrasle, ki komaj spraskajo denar skupaj, da se lahko kosajo z drugimi in birmance, ki so to zaradi denarja?[/quote]
ubogi otroci, silite jih v cerkev, zdaj pa še ne bi dobili konkretnega plačila za to :([/quote]
Me prav zanima, koliko današnje mularije si želi uro ali koliko tako mladih punc neko zlato…
Pa kaj to v cerkvi res v nekem vzporednem svetu živite, skoraj kot neki Amiši?[/quote]
Le zakaj si tako zajedljiva? Napisala sem, da se je včasih kupilo uro, ali kaj zlatega.
Ne moreš iz svoje kože, kajne? In ne, nisem ko Amiši, sem z nogami na trdnih tleh, veš.