Koliko dopusta mi pripada?
Če me delodajalec zaposli za dva meseca in mi ponudi minimalno dopusta (20 dni za 12 mesecev).
Koliko dopusta mi pripada za ta dva meseca?
20 deliš z 12 in zaokrožiš – navzgor ali navzdol, kakršna cifra ti pač pride.
Pa še to, dopusta nimaš toliko kot ti ga delodajalec ponudi, ampak kolikor ti ga pripada po zakonodaji.
Dober delodajalec, ki zaposli delavca brez osnovne šole…
Osnovnošolska matematika; 20 (celotni dopust) deljeno z 12 (meseci v letu) x 2 (meseci, ko delaš)
Zaokroževanje decimalk pa znaš? Ne? OK, prišepnem: do pet se zaokrožuje navzdol, nad pet pa navzgor.
Torej če prav razumem sta to dva dneva? Če mi potem podaljšuje pogodbo za dva meseca (recimo celo leto), potem mi ga za vsake dva medeca pripada 2 dni? Tako torej v celem letu dobim le 12 dni? Kaj pa na otroke in leta?
20:12=1,66666667 torej ti pripadata 2 dneva na mesec in ce ti podaljsujejo po mesec oz. dva bi to v celem letu zneslo 24 dni. �
20:12*2=3,33 dni, kar pomeni 3 dni za dva meseca.
Prvo se deli, koliko bi bilo na mesec in pomnozi s stevilom mesecev, sele potem se zaokrozuje.
In ce se podaljsuje, da skupaj nanese delovno razmerje od 1.1. do 31.12., je zadnja odlocba (vsakic jo moras dobiti!), vsa razlika do polnega dopusta.
Se to, za otroke, za leta (ce po KPK pripada), se vsteva k osnovi 4 tednov dopusta.
Ce namrec delas npr.4 dni na teden, je osnova 16 dni, ce delas npr.se vse sobote, torej 6 dni na teden, je osnova 24 dni.
Brca sama sem pred dvema mesecema podpisala pogodbo o pripravništvu z 20 dnevi/leto. Sedaj mi sodelavka pravi, da bi morala dobiti +3 dni za tri otroke. Ker računam na službo tudi naprej ne bi rada preveč pametovala že na začetku. Pa še piše, da so lahko 3 dni izberem sama ostalo določi delodajalec. Je to za pripravnike v domu upokojencev normalno? Hvala za info.
so otroci pod 15 let?
potem ti pripada, sicer ne
je pa normalno, da ti delodajalec razporeja dopust
Forum je zaprt za komentiranje.