Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko držaja elektrika ta mesec?

Koliko držaja elektrika ta mesec?

Za koliko sem vam je potrdažila elektrika ta mesec? Mi smo november in december res varčevali, se pravi pralni stroj je delal po 22.uri, enako pomivač, kuhali in pekli od 14-16. Cena elektrike skor enako, kot oktober – 90€ (oktober 85€), manjša novejša hiša, 5 članov.

Sam to je noro, ne morem jaz skoz prat ponoč, ker pol moram tudi vstat in dat v sušilca za pol ure, da ni vse pomečkano in pol še obest,…… za vikend ne pridem na čisto, ker prideta dva študenta domov vsak s svojim kufrom.

Tudi kuhanje od 14-16 ni vedno po planu, ker imamo različne obveznosti tekom dneva. A ni tole malo noro?? A pol Golob ni tega ustavil ali kako?

Omrežnina fiksni del je odvisen od priključne moči in je popolnoma vseeno, ali kaj uporabljaš ali ne.

Omrežnina po porabi je zanemarljiva razlika med najdražjim in najcenejšimi blokom, govorim o 0,001€ na kWh.

Sama elektrika pa je odvisna od tega, ali jo rabiš v višji ali nižji tarifi ali pa imaš eno tarifni števec.

4 € več kot prejšnji mesec.

Do goloba je bilo glede tega čist ok , zdaj pa katastrofa , treba je uredit zdravstvo  itd .

Brigajo me ti bloki. Nič ne šparamo, nič ne gledamo, peremo v najdražjih tarifah, dol nam visi. Imamo sončno, zdaj plačujemo 38 € na mesec ne glede na karkoli. Ker sem se moral itak odločit ali vložim v fasado in okna ali v sončno, sem se odločil za slednje in ni mi žal. Ena boljših odločitev zadnjih 10 let. Tudi avto mi bo počasi šel, star 15 let, tako da bo naslednji tesla. Pa bomo še pri benzu prišparal.

Drugače pa dvomim, da karkoli prišparate tisti, ki perete ponoči in kuhate v nekem baje ugodnem bloku. Bedarija!

5€ več, brez kakršngakol šparanja.

Mi nismo nič drugače delali in imamo podobno položnico kot lani v tem času. Pa nimamo sončnih panel samo hiša je dobro nizko energijsko zgrajena s toplotno črpalko. Zaradi ugodnega vremena se pa črpalka skoraj zastonj obrača in troši elektriko.

iz 150 na 190, večja poraba elektrike kot v novembru za cca. 200 pri obeh tarifah, čeprav ne vem od kje.  Omrežnina tudi višja.

Mi smo imeli nižji račun, kot pred enim letom, poraba sicer malo nižja, ampak račun pa občutno nižji.

20 več vsak mesec dražje šparam pa glih ne

Odgovor na objavo uporabnika
japajade576, 10.01.2025 ob 14:10

Brigajo me ti bloki. Nič ne šparamo, nič ne gledamo, peremo v najdražjih tarifah, dol nam visi. Imamo sončno, zdaj plačujemo 38 € na mesec ne glede na karkoli. Ker sem se moral itak odločit ali vložim v fasado in okna ali v sončno, sem se odločil za slednje in ni mi žal. Ena boljših odločitev zadnjih 10 let. Tudi avto mi bo počasi šel, star 15 let, tako da bo naslednji tesla. Pa bomo še pri benzu prišparal.

Drugače pa dvomim, da karkoli prišparate tisti, ki perete ponoči in kuhate v nekem baje ugodnem bloku. Bedarija!

Budalo fuknjeno bo vložilo skoraj 100 000 evrov v zeleni nateg in potem budalo pametuje o šparanju. 🙂

9,5€ več brez spremenjenih navad.

Pa še to je zaradi gretja s TČ.

Morda sem kakšenkrat rit dvignila od kofeta po kosilu, če je bil pomivalc že poln in je bla ura nekje 14.00 do 16.00. Ajde, če je lih 1 m vstran, zakaj pa ne.

To je pa tudi vse. Pralni in sušilc sem vklapljala, kot prej.

Tako, da tole vpitje je zrežirano.

daisycutter, 10.01.2025 ob 14:00

4 € več kot prejšnji mesec.

Enako!

Oktober 28€

November 40 €

December 44 €

Vse delam enako kot prej, sem pa res prala sobote nedelje, pom.stron ponoči. Sušilca nimam, sem v hiši.

Kuham ko mi paše ne gledam na ceno tarife.

robi9, 10.01.2025 ob 15:42

Budalo fuknjeno bo vložilo skoraj 100 000 evrov v zeleni nateg in potem budalo pametuje o šparanju. 🙂

Kaj tebi ni jasno, šupak glupi? Kakšnih sto jurjev, budalo? Sem pisal, da se je rabilo odločit ali zrihtam novo fasado in nova okna, ker so bile toplotne izgube zelo velike (no, saj so še vedno, ampak zdaj me ne briga več), ali zrihtat elektrarno. Fasada + okna skupaj 40K, elektrarna + TČ skupaj 20K. S tem da bi tudi če bi fasado zrihtal in okna zamenjal plačeval za nafto + elektriko kar nekaj keša, zdaj plačujem pozimi 38, poleti 8. Elektrika, gretje, hlajenje, vse za dve gospodinjstvi, bajta 250 kv.

Kaj kurac se kurčiš, če pojma nimaš.

japajade576, 10.01.2025 ob 17:27

Kaj tebi ni jasno, šupak glupi? Kakšnih sto jurjev, budalo? Sem pisal, da se je rabilo odločit ali zrihtam novo fasado in nova okna, ker so bile toplotne izgube zelo velike (no, saj so še vedno, ampak zdaj me ne briga več), ali zrihtat elektrarno. Fasada + okna skupaj 40K, elektrarna + TČ skupaj 20K. S tem da bi tudi če bi fasado zrihtal in okna zamenjal plačeval za nafto + elektriko kar nekaj keša, zdaj plačujem pozimi 38, poleti 8. Elektrika, gretje, hlajenje, vse za dve gospodinjstvi, bajta 250 kv.

Kaj kurac se kurčiš, če pojma nimaš.

ma papak robi plačuje še manj kot ti. On nič ne plačuje, k živi v mamini kleti.

Sorazmerno, upoštevajoč porabo in pri praktično enakem razmerju VT in MT, za 8,7% manj kot 01/2024 (nimam več podatkov za 12/2023 v uporabniškem računu). Nominalno je položnica za 12/2024 za 0,38€ višja od januarske (= zaradi večje porabe).

Navad torej nisem spreminjala (samo malo več pekla decembra 😉 ).

kenguru, 10.01.2025 ob 17:49

Sorazmerno, upoštevajoč porabo in pri praktično enakem razmerju VT in MT, za 8,7% manj kot 01/2024 (nimam več podatkov za 12/2023 v uporabniškem računu). Nominalno je položnica za 12/2024 za 0,38€ višja od januarske (= zaradi večje porabe).

Navad torej nisem spreminjala (samo malo več pekla decembra 😉 ).

In koliko to plačujete elektrike? Vsi pišete, da plačate 5 € več kot lani, 8 € več kot decembra ….

Kolikšno položnico imate, na kaj kurite in kako veliko stanovanje imate? Ker so zadeve zelo različne tudi na isto kvadraturo in ogrevanje, pa celo porabo.

Pri nas za december 260 € 80 kvadratov električna centralna.

Nima veze koliko plačujemo. Vprašanje je, koliko je bila višja decembrska položnica. In relevantno je ali smo kaj zamenjali navade – bolj upoštevali časovne bloke ali manj uporabljali.

In velika večina pravi, da je razlika minimalna pa se to bolj zaradi višje decembrske porabe. Razen veliki porabniki, ti pa mjavkajo, da je joj. Kar samo pomeni kako močno so jih mali uporabniki do sedaj kreditirali. 

ampak koliko, 10.01.2025 ob 17:55

In koliko to plačujete elektrike? Vsi pišete, da plačate 5 € več kot lani, 8 € več kot decembra ….

Kolikšno položnico imate, na kaj kurite in kako veliko stanovanje imate? Ker so zadeve zelo različne tudi na isto kvadraturo in ogrevanje, pa celo porabo.

Pri nas za december 260 € 80 kvadratov električna centralna.

Glej, primerjaj svoje podatke, porabo, s preteklo, ker samo to šteje. V mojem postu je point ravno v tem, da ti samo znesek na položnici še nič ne pove. Če bi bila poraba decembra enaka januarski, bi imela za 8,7% nižjo položnico. Tako je – zaradi večje porabe – višja.

Tudi drugi dejavniki so ostali enaki – ista nepremičnina, isti vir ogrevanja in ponudnik. In iste navade.

Nima veze, 10.01.2025 ob 18:02

Nima veze koliko plačujemo. Vprašanje je, koliko je bila višja decembrska položnica. In relevantno je ali smo kaj zamenjali navade – bolj upoštevali časovne bloke ali manj uporabljali.

In velika večina pravi, da je razlika minimalna pa se to bolj zaradi višje decembrske porabe. Razen veliki porabniki, ti pa mjavkajo, da je joj. Kar samo pomeni kako močno so jih mali uporabniki do sedaj kreditirali. 

Pa kdo javka, bebec? Mi smo veliki porabniki in ne gledam na porabo, prižgem kar hočem, ko se mi sprdne. Če zdaj plačujem vsega skupaj 38 € te 4 mesece, potem pa 8 €, prej sem pa 350 € na mesec je to še kako ugodno. Glede na to, da bi moral, če ne bi nabavil panelov, nujno zrihtat fasado in okna, kar bi bila vsaj dvakratna cena panelov in TČ, se mi je to še kako splačalo.  In ko bom čez par mesecev nabavil še teslo, bom pa itak na konju.

Pa ne ti meni, da mene kreditiraš. Ti kreditiraš elektrooligarhe, ki si namesto da bi znižali račune za elektriko, sebi talajo mastne milijonske nagrade na že itak mastne plače po 25.000 € na mesec. To sodrgo kreditiraš, ne pa nas, ki imamo svojo elektriko in viške zastonj dajemo elektro podjetjem. Mi smo tudi decembra imeli 21 dni svojo elektriko, čim je par ur na dan sonce, ne rabimo nobenih dodatkov od zunaj. Tiste dodatke pa brez skrbi več kot dovolj izplačamo, ko oddajamo svoje viške zastonj.

kenguru, 10.01.2025 ob 18:07

Glej, primerjaj svoje podatke, porabo, s preteklo, ker samo to šteje. V mojem postu je point ravno v tem, da ti samo znesek na položnici še nič ne pove. Če bi bila poraba decembra enaka januarski, bi imela za 8,7% nižjo položnico. Tako je – zaradi večje porabe – višja.

Tudi drugi dejavniki so ostali enaki – ista nepremičnina, isti vir ogrevanja in ponudnik. In iste navade.

Razumem, ampak me vseeno zanima, koliko plačujete drugi. Mama ima enosobno stanovanje v bloku, bolj ali manj vedno mrzlo pri njej, ampak račun ima pa 150 € elektrika in gretje, kar se mi zdi enormno za 40 kvadratov. Zanima me zaradi primerjave.

Ti še vedno ne razumeš, da takrat, ko imaš ti viške s tem samo štalo delaš, ker jo je takrat preveč in z njo nimajo kam. Pa jo z izgubo rinejo v prodajo in talajo.

Enako, kot je bilo pred časom s kešem v bankah, ko so zaračunavali za denar, ki si ga imel pri njih namesto, sa bi dobil obresti. Ker ga je bio preveč in smo jim delali štalo in so bile kreditne obrestne mere v minus.

Ne gre pa ne gre, a ne?

ampak koliko, 10.01.2025 ob 18:17

Razumem, ampak me vseeno zanima, koliko plačujete drugi. Mama ima enosobno stanovanje v bloku, bolj ali manj vedno mrzlo pri njej, ampak račun ima pa 150 € elektrika in gretje, kar se mi zdi enormno za 40 kvadratov. Zanima me zaradi primerjave.

Seveda imate vi in vaša mama že v štartu višje zneske, ker se tudi ogrevate na elektriko (mi ne). Zato pa mora vsak pogledati svojo situacijo in vam nič ne pomaga, kako je drugje.

Januarska položnica je bila 40,61€, decembrska 40,99€.

Ja, enako, kot če bi 3n kmet šoli podarjal viške hrane. Samo štalo bi jim naredil, ker bi plačali več za odvoz.

Vi solarci res mislite, da kar nekomu donirate viške, a ne?

Ti859, 10.01.2025 ob 18:19

Ti še vedno ne razumeš, da takrat, ko imaš ti viške s tem samo štalo delaš, ker jo je takrat preveč in z njo nimajo kam. Pa jo z izgubo rinejo v prodajo in talajo.

Enako, kot je bilo pred časom s kešem v bankah, ko so zaračunavali za denar, ki si ga imel pri njih namesto, sa bi dobil obresti. Ker ga je bio preveč in smo jim delali štalo in so bile kreditne obrestne mere v minus.

Ne gre pa ne gre, a ne?

Aja? Zakaj pa misliš, da ko imam jaz viške, te elektrike ne rabijo? Kot sem že zapisal, veliki trgovci, tovarne, pisarne…vse pač že praktično od aprila dalje laufa klimo. Poleti se za ohlajanje prostorov rabi ogromno elektrike. Za kurjavo eni uporabljajo nafto, drva, sekance…, za hlajenje pa vsi uporabljajo ELEKTRIKO. Boste to kdaj doumeli ali ne? Vsako leto je vse prej bolj vroče in poletja so vedno bolj peklenska. Kaj ni jasno? Tut če živiš na Kredarci, pa tebe osebno to ne tangira, je to dejstvo.

New Report

Close