Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko držaja elektrika ta mesec?

Koliko držaja elektrika ta mesec?

Alo, nisem si jaz tega izmislil. So kar mojstri elektrikarji to po TV govorili. In če ne bi bilo res – zakaj potem dve sezoni, lezna in zimska? In zimska bistveno dražja? Čemu? Odgovori, prosim.

Odgovor na objavo uporabnika
kenguru, 10.01.2025 ob 18:24

ampak koliko, 10.01.2025 ob 18:17

kenguru, 10.01.2025 ob 18:07

ampak koliko, 10.01.2025 ob 17:55

kenguru, 10.01.2025 ob 17:49

Sorazmerno, upoštevajoč porabo in pri praktično enakem razmerju VT in MT, za 8,7% manj kot 01/2024 (nimam več podatkov za 12/2023 v uporabniškem računu). Nominalno je položnica za 12/2024 za 0,38€ višja od januarske (= zaradi večje porabe).

Navad torej nisem spreminjala (samo malo več pekla decembra 😉 ).

In koliko to plačujete elektrike? Vsi pišete, da plačate 5 € več kot lani, 8 € več kot decembra ….

Kolikšno položnico imate, na kaj kurite in kako veliko stanovanje imate? Ker so zadeve zelo različne tudi na isto kvadraturo in ogrevanje, pa celo porabo.

Pri nas za december 260 € 80 kvadratov električna centralna.

Glej, primerjaj svoje podatke, porabo, s preteklo, ker samo to šteje. V mojem postu je point ravno v tem, da ti samo znesek na položnici še nič ne pove. Če bi bila poraba decembra enaka januarski, bi imela za 8,7% nižjo položnico. Tako je – zaradi večje porabe – višja.

Tudi drugi dejavniki so ostali enaki – ista nepremičnina, isti vir ogrevanja in ponudnik. In iste navade.

Razumem, ampak me vseeno zanima, koliko plačujete drugi. Mama ima enosobno stanovanje v bloku, bolj ali manj vedno mrzlo pri njej, ampak račun ima pa 150 € elektrika in gretje, kar se mi zdi enormno za 40 kvadratov. Zanima me zaradi primerjave.

Seveda imate vi in vaša mama že v štartu višje zneske, ker se tudi ogrevate na elektriko (mi ne). Zato pa mora vsak pogledati svojo situacijo in vam nič ne pomaga, kako je drugje.

Januarska položnica je bila 40,61€, decembrska 40,99€.

Ja, kaj pa če prištejete še stroške kurjave? In poveste kvadraturo? Potem bo pa primerljivo, ne?

Ja, 10.01.2025 ob 18:29

Alo, nisem si jaz tega izmislil. So kar mojstri elektrikarji to po TV govorili. In če ne bi bilo res – zakaj potem dve sezoni, lezna in zimska? In zimska bistveno dražja? Čemu? Odgovori, prosim.

Ker vas peljejo scat!! Letna in zimska sezona, ne me basat. Zakaj bi torej nekdo, ki kuri na drva, plačeval po zimski tarifi elektriko? Pri njem se praktično nič ne spremeni, ne? Če že kaj, porabi več elektrike poleti, ko hladi stanovanje in večkrat pere perilo, ker je vse dnevno umazano od potu. Pa več kuha, ker so mulci doma in ne v šoli itd. itd. Saj so vas tudi z omrežnino peljali scat. Kot je nekdo že napisal, agencija za energijo se financira zgolj in samo iz omrežnine. Nobenega omrežja ne bodo iz tega keša prenavljali, vse bo šlo za mastne plače 100 zaposlenih na agenciji, najemnine, vzdrževalna dela, opremo, material, čistilni servis….

Pač naložijo vam kretenije in vi kupite. Jaz pa samo čakam, da se še baterije pocenijo, pa da si še to montiram in popolnoma odklopim od teh idiotov.

Tomaž H, 10.01.2025 ob 15:07

Mi smo imeli nižji račun, kot pred enim letom, poraba sicer malo nižja, ampak račun pa občutno nižji.

No zdej sm šla gledat januar lan pa januar letos, letos točno 3€ MANJ  kot lan januarja. S tem, da res sploh pojma nimam kdaj je nižja, višja elektrika, me niti zanima ne, ko rabm vklapljam, ko ne pač ne dela. Pomivalca npr pr men laufa vsak dan, dostkrat tud 2x na dan. Pralni stroj odvisn, včasih dan za dnem, tud parkrat na dan, včasih npr 3 al 4 dni miruje. Isto velja za vse ostalo.

4€ več kot decembra 2023, poraba zdaj za 30kWh večja kot 2023.

Nobene panike.

Ena južna neprijavljena, 10.01.2025 ob 14:17

5€ več, brez kakršngakol šparanja.

v votlini živiš je še to dost

japajade526, 10.01.2025 ob 18:26

Ti859, 10.01.2025 ob 18:19

Ti še vedno ne razumeš, da takrat, ko imaš ti viške s tem samo štalo delaš, ker jo je takrat preveč in z njo nimajo kam. Pa jo z izgubo rinejo v prodajo in talajo.

Enako, kot je bilo pred časom s kešem v bankah, ko so zaračunavali za denar, ki si ga imel pri njih namesto, sa bi dobil obresti. Ker ga je bio preveč in smo jim delali štalo in so bile kreditne obrestne mere v minus.

Ne gre pa ne gre, a ne?

Aja? Zakaj pa misliš, da ko imam jaz viške, te elektrike ne rabijo? Kot sem že zapisal, veliki trgovci, tovarne, pisarne…vse pač že praktično od aprila dalje laufa klimo. Poleti se za ohlajanje prostorov rabi ogromno elektrike. Za kurjavo eni uporabljajo nafto, drva, sekance…, za hlajenje pa vsi uporabljajo ELEKTRIKO. Boste to kdaj doumeli ali ne? Vsako leto je vse prej bolj vroče in poletja so vedno bolj peklenska. Kaj ni jasno? Tut če živiš na Kredarci, pa tebe osebno to ne tangira, je to dejstvo.

Tehnično gledano sončne elektrarne delajo veliko sra.nje v omrežju, ja.

In kaj točno “strokovnjaki” sedaj predlagajo v Elesu imetnikom sončnih elektrarn?

“Za lastnike sončnih elektrarn je najbolje, če čim več proizvedene energije porabijo sproti, saj bo višek proizvodnje, ki gre v omrežje, v prihodnje, ko ga bodo odjemalci ‘prejeli nazaj’, lahko obremenil njihovo omrežnino. Vgradnja hranilnikov oziroma baterije je sicer možna rešitev, vendar ne moremo mimo tehničnih in finančnih omejitev. “Ko je dolg dan in je veliko sonca, je običajna baterija, kakršno na primer sofinancira država, polna v uri ali dveh in odtlej gre spet vsa neporabljena proizvodnja v omrežje,” je izpostavil Eržen. Ker je polnjenje in praznjenje baterije povezano z energijskimi izgubami, je smiselno čim več proizvedene elektrike porabiti v realnem času, je poudaril.”

Torej imetnike sončnih elektrarn spodbujajo, naj bodo čim večji porabniki, hkrati pa jokajo kako ravno oni najbolj obremenjujejo omrežje.

Torej imetniki sončnih elektrarn, poleti rabite čim več proizvedene elektrike, polnite si avtomobile, grejte bazene, hladite bajte…..

daisycutter, 10.01.2025 ob 14:00

4 € več kot prejšnji mesec.

pri nas samo 2,5 evra več. upajmo, da bo tako naprej.

Ena143, 10.01.2025 ob 13:29

Za koliko sem vam je potrdažila elektrika ta mesec? Mi smo november in december res varčevali, se pravi pralni stroj je delal po 22.uri, enako pomivač, kuhali in pekli od 14-16. Cena elektrike skor enako, kot oktober – 90€ (oktober 85€), manjša novejša hiša, 5 članov.

Sam to je noro, ne morem jaz skoz prat ponoč, ker pol moram tudi vstat in dat v sušilca za pol ure, da ni vse pomečkano in pol še obest,…… za vikend ne pridem na čisto, ker prideta dva študenta domov vsak s svojim kufrom.

Tudi kuhanje od 14-16 ni vedno po planu, ker imamo različne obveznosti tekom dneva. A ni tole malo noro?? A pol Golob ni tega ustavil ali kako?

Lovljenje nižjih blokov vam prav nič ne pomaga, ker te bloke plačate FIKSNO glede na dogovorjeno moč, ki jo je določil elektro. Če imate v 1.bloku dog. moč 3,2, boste plačali 3,2 X 3,6 (cena v 1.bloku) ne glede na porabo. Če bi zdaj 2 leti pazili, da imate čim manjše viške, bi vam eventualno in če se bo ta sistem sploh obdržal, lahko določili nižjo dogovorjeno moč.

Sama elektrika je še vedno najcenejša od 22h do 6h in čez vikend in praznike (NE pa med 14h in 16h!). Na tem se lahko špara!

Omrežnina (tista, ki se šteje glede na porabljene kWh in ne dogovorjena moč!) je nizka in ni bistvene razlike med bloki. Tako da tu nima smisla šparat.

Imate pa na računu tudi informativen izračun, koliko ste “prebili” dogovorjeno moč, in tisto se bo čez dve leti plačevalo penale (če se bo ta sistem seveda obdržal). To pa bo v 1.bloku precej drago. Presežeš pa hitro, sploh s kuhanjem (ena el. plošča je 1,2 – 2, 4kw, pečica 3 kw, likalnik 2 kw in več, grelec vode 2 kw in več…). Torej, na zdajšnje položnice to ne vpliva, bo pa vplivalo, ko vam bodo čez 2 leti glede na presežke določili novo dogovorjeno moč.

O tem, kakšna bedarija je izraz dogovorjena moč, pa raje ne bi.

New Report

Close