koliko eurou vas je stala poroka
Tako sva se poročila tudi midva. Še v dobri Jugi, kjer so bile bele obleke primer slabega okusa, velika ohcet pa nekaj ful trapastega. Poročali smo se v vsakdanjih oblačilih, jaz tudi k frizerju nisem šla.
Sem pa na zadnji poroki računala, koliko jih je koštalo. Verjetno izpod 20 niso prišli. Bilo nas je okoli 100 (slovenska družina), vse ehtest, ni da ni.
Če bi se pa jaz morala še 1 x poročit, bi šla na Mauricius, in prej nobenemu povedala, tam snela dva natakarja za priče in se lepo v miru poročila.
Sicer pa – sovražim poroke.
Sej to pa ni poroka. Poroka je zame tisti dan, ko se to dogaja in za katerega se pripravljaš.
Glede pufov, katere nekatere omenjate. Mislim, da je to vse prenapihnjeno. Vse se lahko sproti plačuje (te malekosti – obleka, cvetje, prstani, frizura…), zabava, glasba, fotograf, snemalec – to se plača po poroki. Do takrat, pa dobiš že darila, ki pa so večina v obliki denarja in lahko zlahka (vsaj midva sva lahko) plačaš račune – pa še ostane ti.
Sej to pa ni poroka. Poroka je zame tisti dan, ko se to dogaja in za katerega se pripravljaš.
Glede pufov, katere nekatere omenjate. Mislim, da je to vse prenapihnjeno. Vse se lahko sproti plačuje (te malekosti – obleka, cvetje, prstani, frizura…), zabava, glasba, fotograf, snemalec – to se plača po poroki. Do takrat, pa dobiš že darila, ki pa so večina v obliki denarja in lahko zlahka (vsaj midva sva lahko) plačaš račune – pa še ostane ti.[/quote]
Kakor kdo. Najlepše je, če se gre po poroki takoj na potovanje. In to je seveda del tradicije in spada pri stroških zraven.
In tudi midva sva velik delež potovanja plačala iz daril.
najini stroški:
– vabila (naredila sama s pomočjo kolegice) – 50€
– obleka (moja ) – izposoja 350€+80€ čevlji
– obleka (njegova) – kupil na razprodaji 150€+60€srajca
– cerkvena poroka (se ne računa – -prispevki so prostovoljni) -dali nekaj svatje, sama dala 150€za pevce
– civilni obred – 200€ (vštet protokol na gradu, orgle…)
– frizer+kozmetičarka – 0€, darilo za redno stranko
– rože (pušelc, avti, priče in starši) – 120€
– fotografinja (bila z nami celi dan, naredila 500 slik, foto album-1x velik, 4x majhen) – 600€
– pogostitev (odločila sva se za varjanto kosila po obredih) – 1500€
– pecivo (napekle sodrodnice, sosede, znanke…) 0€
– torta – 160 €
– dekliščina/fantovščina – 400€
– nekje 300€ je šlo za ostale drobnarije (škatle za piškote, kruhki za pogostitev svatov na mojem domu, harmonikaš….)
– poročno potovanje (all, last minute,) – 800 €
– povabljenih in prisotnih 75 duš!!
caca – 5000€, z darili se nama je povrnilo okoli 4000€! Zadovoljna oba!
Najina poroka je stala okoli 8.000 €. Normalno, da bi prišla še dražja, če ne bi malo pazili na cene, imeli nekaj vez,… Npr. obleke pri nas izposojajo od približno 600€ naprej, jaz pa sem jo v Bosni kupila za 350€. Tako jo imam vedno za spomin (to sem si vedno želela, ampak cene pri nas so nenormalno previsoke). Dol sem kupila tudi naprsne šopke, košare, svoja dva šopka (enega za vržti med mladenke, drugega za spomin), blazinico za prstana, tako da pri teh stvareh smo kar prišparali. Pri nas so cene 2-3 višje. Meni je fullllll všeč, da je vse v isti barvi, ne pa da je šopek ene, baloni in druga dekoracija druge barve,…. Midva sva imela vse v belo-roza kombinaciji…..moja obleka je bila bela z roza rožo, njegova obleka je bila tudi bela z roza srajco, uglavnem vse je bilo v isti barvi. Pohvale za to padajo še danes :))) Smo pa naleteli na problem, ker v gostilni oz.v tej dvorani za poroke so imeli samo marelične in rumene prte, ampak tudi to smo rešili, saj dober znanec dela v hotelu, tako da nam je priskrbel bele prte, tako da je izpadlo vse kot je treba – belo roza 🙂 Nekaj popusta pa so sami od sebe dali fotograf, zlatar (ker smo vzeli tega fotografa, ampak sploh nismo vedeli, da sodelujeta), kamerman (ker je bilo veliko naročil dvd-jev). Poroko so plačali moji in njegovi starši, z darili pa sva zaslužila malo čez 8000€ in porabila za nakup kuhinje. Tako, da svatom hvala za kuhinjo :)))
Midva se poročiva čez 3 tedne in morem reči da načrtujeva normalno , lepo poroko, tam 50 – 60 svatov pa sva računala da naju pride manj kot 5000e vse skupaj.
Glede gostilne ful priporočam pr rupar, nad škofjo loko poročni menu pride mislim da 18e na osebo, (za pojest pa da dol padeš, okusno, mislim super je no) civilna naju bo prišla 200 e, ker sva tam naročila šampanjec in piškote, cerkvena naju pride 210- 160 za pevce, ostalo za župnika, vabila sva sama naredila, igrali bodo od neki znanci ( 1h – 15e) , obleke se vam pa splača jit pogledat v americanota v BTC ker so tolk lepe in ful pocen, jaz sem dala za mojo 150e pa je res lepa, zaročenec pa je dal 130e + čevlji še posebej to je pa to. Nimava pa še zračunano koliko bo prišel šopek in okras za na avto. Aja fotografa sva naročila, (svetujem da malo pofirbcate okoli) in naju pride 250 e s tem da sama kupiva album. Torta in pecivo vse skupaj naju pa pride okoli 150e.Tako da ostane nama samo še fantovščina in dekliščina, in pogostitev doma.
lp
midva sva okvirno računala koliko bi naju prišlo, oz koliko sva max pripravljena dat za neko stvar in naju je prišlo takole:
obe obleki – 600€
čevlji – 50€
nakit – 50€
frizer, makeup, nohti – 100€
vabila + zahvale za vse – 100€
moj šopek, nadomestni, ženinov naprsni – 80€
35 naprsnih za svate – 40€
prstani – 300€
civilna 100€
žurka – večerja – hrana+pijača – 2500€
fotograf – 500€
muska – 800€
fotoknjiga – 80€
okrasitev civilne – 100€
okrasitev gostilne – 100€
pogostitev po civilni – 100€
okrasitev avtov – 30€
poročno potovanje – 3000€
—————————————- 8630€ pa so samo najnujnejše stvari.
primorska je draga
Sicer stvar posameznika ampak gledenato da sem veliko po porokagh službeno meni osebno
jo ni čez piknik varjante kjer predvsem ne gledaš koga boš povabu da ti kdorkoli kdaj zamiri in če je družba večja in dobra je predvsem lahko samo žur boljši in lepši.raje vsa ostali ceremonjal mal zreduciraš,vglavnem zna se dogajat in bit zelo lepo..verjemite…pa še sproščeno je vse veliko bolj
to, da dobiš več nazaj kot si dal za poroko je že stalna praksa pr mojmu u familiji oz pri njegovih bratrancih in sestričnah. vsak je dal za poroko vsaj 10.000€ pa vsak je nazaj dobil vsaj 10.000 do 15.000€. zakaj? ker so ful velike familije, 3 tete, 2 strica, 5 bratrancev, 3 sestrične, pa še vsak od njih ima vsaj po 3 otroke. vsak od bratrancev da vsaj 500€, vsaka teta oz stric da vsaj po 1000€. in pride samo z nevestine strani 9000€ plus ženinova stran malo manj pa je 5.000€ več kot je poroka stala. eni pač imajo srečo.
ne to niso moji sorodniki ampak od mojga žlahta s katero se itak ne pogovarjajo. ne to so poroke z nekje 150 ljudmi – sama žlahta, vsi se med sabo poznajo, pa.č vsi bratje, sestre, tetam, strici, bratranci, sestrične, pa vsi njihovi otroci, pa še ene par sosedov pa ene par kolegov od vsakega, pa družinski prijatelji od enih staršev pa od drugih staršev,… moraš računat nato, da je v vsaki generaciji vsaj po 5 otrok. moj tast je bil najmlajši od 6 otrok. njegovi bratje ali sestre imajo vsak vsaj po 2 otroka, njihovi otroci imajo vsaj po 3 otroke. to so samo ožje familije pa jih pride že 100.
bogati? sploh ne. več kot 1500€ nima nihče plače, nekateri še pol tolko ne, ampak morajo dat toliko za darilo tudi če morajo zato vzet kredit, ker je taka navada in pika. se spodobi, da če te nekdo povabi na poroko, da mu jo plačaš. ta navada je v familiji že vsaj 100 let. in se je vsi držijo.
Midva se boma poročila naslednje leto i ker je do takrat še dobro leto si boma stroške skušala razdelit čez celo leto in nekako okvirno razmišljama takole
– glasba-to imama že fiksno zmenjeno 1000e igrajo od takrat ko midva želima pa do zadnjega gosta
– fotograf 500e
– gostišče nekje okoli 2500-3000e ker boma pri njih imela tudi civilno poroko, penina
– prstana 400e (kombinacija belega in rumenega zlata)
– obleka moj 240e kupljena na razprodaji je orginal murina obleka, čevljev ne bo rabil ker jih ima še doma
-obleka zame- nagledana sposoja pride 250e, čevlji jih imam že doma so žive barve ne bodo beli
– torta 80e
– pecivo bodo napekle sorodnice, kupila boma edino malo mehkega peciva da ga bomo imeli po civilni poroki tako da računam okoli 20e
– por.šopek ter okrstitev cerkve- cca 200e
– avtomobilov krasili ne bomo ker bomo imeli civilno in cerkveno ter fešto v okviru 500m in lahko gremo peš in mi je to brez potrebe/škoda denarja za razne balone in mašne
– vabila, naprsni šopki mislim da ne več kot 120e
– konfeti jih v bistvu ne bo ampak boma ob odhodu vsaki družini dala zahvalo z najino sliko- cca70e
– oblačila in obutev za najini pupi cca 50e
Torej naju bi skupno prišlo okoli 5900e to je za cca 57 oseb (upama da bo znesek manjši in da boma še kje kaj privarčevala ker nama ni namen da zapravima več kot je potrebno, boma pa vse plačala sama ker nočema da bi kdo imel občutek da nama je pa to in to moral plačat.)