Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko govorijo

koliko govorijo

vem, da je vsak otrok drugacen in da gre pri vsakem razvoj svojo pot, ampak me iz vecih razlogov zelo zanima koliko govorijo vasi dvajsetmesecniki in koliko so motoricno ze sposobni ?

Naš otrok govori ko raztrgan dohtar, tudi zelo razumljivo in v celih stavkih (recimo: “mami roke mila”), tudi motorično je izredno spreten, včasih še moje dojemanje prehiteva. Je pravo nasprotje starejšega otroka, ki se mu je glede govora odprlo šele po dopolnjenem drugem letu starosti, motorično je imel pa še vse do prvega razreda OŠ kar težave.

Naša takrat 20 mesečnica je kar precej govorila, pri motroiki pa ni bila glih najboljša. Ne se obremenjevat, eni so prej za govorit, drugi pa kasneje.

Srečno! Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Naš je star 23 mesecev, motorično je zelo spreten, razume za več kot dve leti, čeblja pa kot 14-mesečnik, toej ati, ne, am am (jesti), drugo je pa en kup dojenščine. Naša družinska prijateljica je logopedinja, in pravi, da smo ponavadi starši preveč nestrpni ter čisto brezveze zaskrbljeni. Upam, da res.:)

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Naša je pri 19-ih mesecih šele začela govoriti, zdaj, pri 27-ih mesecih pa govori kot nora in jo tudi zelo dobro razumeš. Ko je začenjala, je bil zakon: avto, nak (tovornjak), mama (am am- torej jest), ati (in to sva bila oba, ne samo ati, tudi ko sem jaz ponjo prišla v vrtec, je rekla o ati je…). Se pa res pozna iz tedna v teden, kako govor napreduje.

Toncka

moj prvi sin je pri 18 mesecih že govoril vse, cele stavke in vse se je pogovarjal.Motorično pa ni bil tak spreten.Drugi sin bo avgusta star 3 leta in je izredno motorično spreten, do pred enim mesecem je govoril v dojenščini čisto vse, razen mama, ata, am am, pa-pa, sedaj pa se mu je odprlo in že povezuje besede, vsako besedo ponovi za bratom, skratka vsak dan več pove in bolj razločno.Včasih ko pa bi rad kaj na hitro povedal pa pove v svojem jeziku.

Naša je pričela zelo hitro govoriti, že pri enem letu je bilo ati, mami, deda, babi, nam nam, muca… Sedaj je ravno dopolniladve leti in govori brez prestanka. Pove vse v stavkih, edino težavo ji delata R in L. Zna pa že tudi nekaj celih pesmic od ringaraja, pa kuža pazi, jurčku bomo pomagali…
Ne vem ali je vpliv vrtca, ker njihova vzgojiteljica jim cele dneve prepeva in mala naju z atijem uči pesmice. Res pa eni začnejo govoriti prej eni pa poznej, govorimo pa vsi a ne? To tudi ni nikakršno merilo inteligence, tako da nič sekirat!!
Anita

New Report

Close