Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko je teža volnene odeje z vodo vred?

Koliko je teža volnene odeje z vodo vred?

Imam 5 kilski pralni stroj. Zdaj pa me zanima, koliko bi tehtala volnena odeja skupaj z vodo? Namreč, kupila sem volneno odejo, veliko za čez celo posteljo, pa si nisem mislila, da jo bom komaj stlačila v boben. Kaj bi vi naredili? Dali prati volneno odejo in tvegali ali raje ne?

Nikakor, če še suho komaj v boben stlačiš.

Tistih pet kil je teža perila – stehtaj deko, če tehta več kot 5 kg, je ne peri, če pa manj, pa komot.

Odsvetujem, zelo. Ni šans, da ti potem ob vsej tej vodi boben obrne, boš mela tako štalo in razlitje, da ni res. jaz sem bila tud pogumna, celo z 9 kg bobnom, pa se je posralo …

Dvojne deke, se pravi 200 x 200 nikakor! Sploh ne v 5 kg boben! Uničila boš oboje – deko in pralni stroj, ker volna vpije ogromno vode in je noro težka, ko je namočena. Mogoče bi šlo z večjim, vsaj 9 kg bobnom, pa še to dvomim, ker 9 kg suhega bombažnega perila je še vedno OBČUTNO lažje ko se namoči, kot pa 9 kg suhe volne, ko se ta namoči. Enojno deko, 140 x 200 pa komot, jaz jih perem ves čas, samo brez centrifue oz. na minimalno, 500 obratov.

Če nimaš programa za volno, itak ne, ker boš dobila ven odejo za dojenčka. No, ali pa vsaj precej manjših dimenzij, kot je zdaj.
Odvisno, kakšna je ta volnena odeja. Po mojem si vsi predstavljajo one težke, goste … Jaz imam tako, ki je čisto lahka, čisto rahlo tkanje in ne tehta po mojem niti enega kilograma. Žal sem jo skrčila v pralnem stroju 🙁

A za čistilnico ste že slišali? Stane komaj kak evro več kot eno pranje doma.

Tudi na roke bi jo, ker tako tkana oz. pletena. Tako tkanje je nemogoče ohraniti nespremenjeno pri pranju.

Nikakor ne stavi odeje v stroj! Stroj bi se polomil! Odejo odnesi v čistilnico, ali pa jo enostavno stresi in pusti na zraku, da se prezrači. Saj včasih odej niso prali, pa so vseeno preživeli.

Ste pa buče. Mokra deka ni nič težja od vsote teže suhe deke in vode, ki jo pralni stroj spusti v boben. Če stroj po programu pere z 10 litri vode, suha deka pa tehta 4 kile….Je istto, kot če date v stroj 4 kile suhega bombaža, ki ga stroj zalije z 10 litri vode.

Edini problem lahko nastane, če stroj ne more enega kosa perila primerno razporedit po bobnu, preden začne vrtet z 800 vrtljaji na minuto. Moj stroj v takem primeru ne bi hotel scentrifugirat. Ker najprej začne vrtet počasi in razporeja enakomerno po bobnu. In če se naredi kepa, ne bo nič. Bi jo mogla potegnt ven in ožet na roke.

ampak 5kg stroj ni za take hece. Imam 8kg stroj pa komaj stlačim noter sintetično deko dimenzij 200 x 250. Zaenkrat jo je še vedno opral.

pojdi v center kjer imajo stroje za 12 kg

Pred leti sem kupila dve pregrinjali, enega zase in enega za mamo.

Svoje sem prala v stroju, mama pa je nosila v cistilnico. Njeno pregrinjalo je kot novo, kot bi bilo komaj kupljeno, mojemu se je ze po prvem pranju poznalo, po nekaj pranjih pa je bila razlika zelo ocitna.

Zdaj tudi sama take stvari nosim v cistilnico.

New Report

Close