Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko kupiti otrokom

koliko kupiti otrokom

Torej, stvar je taka, z možem imava 3-letnico, 4,5-letnika in 6 letnico, oba imava lahko rečem precej visoko plačo, tako da ne bi bilo problem otrokom kupiti za prihajajoče dobre može, kakrkoli bi si zaželeli, vendar sem mnenja, da potem otroci ne bodo znali ničesar ceniti, če bodo dobili vse, kar hočejo.
Tudi mož se načeloma strinja z mano, čeprav potem ponavadi on, ko pride v trgovino, želi kupiti zanje še več, kot si sami želijo.

Poleg tega, če jim ne bom izpolnila želja, bom imela nekoliko slabo vest, saj sebi pač kupim, kar si zaželim, tudi če kakšen teden kasneje ugotovim, da tega sploh ne potrebujem, tako da res ne vem, kaj naj storim.
Kaj bi ve storile na mojem mestu?

Jst sm bolj za to, da je miklavž in dedek mraz oz. božiček. Torej za miklavža se dobi suho sadje, sladkarije, kakšne elastike ali nalepke ali nogavičke ali rokavičke. Potem za božička oz. dedka mraza pa malo večje darilo. Torej če vama denar ni problem jim izpolnita želje. Oz. vsakemu samo 1 željo. Tako bodo znali ceniti stvari. Če bo pa vsak dobil po 2 oz. 3 veliki darili že samo od vaju še vedeli ne bodo s čim se igrat. Še posebi, ker se ponavadi dobi še kakšno darilce od starih staršev.

------------------------------------------- Nasmehni se, nekdo te ima rad=)

Manj je več…pravijo:)
Ne vem naš nikoli ne dobi vsega kar si zaželi, ker potem mislim, da res ne bo znal ničesar ceniti. Midva se trudiva ga vzgojiti tako, da je tudi z malenkostmi zadovoljen.
Sicer je pa teh obdarovanj res preveč(predvsem v tem času se naberejo none in nonoti pa tete iz vseh koncev in daril ni ne konca ne kraja:((() in so otroci čisto zmešani od vsega.

Malce je pač odvisno od otrokovih želja.
Pri nas si 5-letnica res malo stvari zaželi in tudi takoj ji je jasno, da ne more vsega dobiti. Dedku Mrazu je pisala za 3 stvari in glede na to, da ji prinese pri obeh starih mamah, doma in še pri moji sestri – bomo malce razdelili in ji bo prinesel vse željeno.

Sinko (3 leta) pa je popolnoma drug tič. On bi imel vse, kar vidi pri prijateljih, kar vidi v trgovini in kar vidi v raznih reklamnih letakih. Tako bo sigurno dobil stvar, o kateri sanja že od poletja, ostalo pa … po najini presoji.

Sama sem za zmernost – čeprav po tem, da v bistvu dobita 4 ali 5 daril, to ni zmerno. A padejo vmes tudi oblačila, ki jih v vsakem primeru potrebujeta.

Nekoč pred davnimi časi, za devetimi gorami in devetimi dolinami je živel gospod, ki so ga klicali Jezus.

In nekega dne ga neka mati vpraša prav isto, kar ti sprašuješ.

In on je odgovoril:” Tvoja naloga ni razvajanje, pač pa da otroku zagotoviš osnovne pogoje za preživetje in nič več.”

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Ne vem sicer, kje si to prebral, vendar bi bilo v današnjem času, v pogojih, ki jih opisuje “božiček in dedek mraz” kar malo sramotno, da bi svojim otrokom zagotavljala samo osnovne pogoje za preživetje in nič več.

ja, tale se tudi meni zdi malo kruta

Mislim, da je kljub temu, da denar ni ključno vprašanje, dobro za otroka, da se mu da vedeti, da nikoli ne dobiš vsega, kar si želiš in da je treba ceniti to, kar dobiš. Slej ko prej otroku to vedenje pride prav. Je pa popolnoma razumljivo, da bo “vaš dobri mož” obdaroval malo bolj razkošno, zakaj tudi ne. Vseeno pa pustite tudi kakšno neizpolnjeno željo. Bolj kot to, pa se mi zdi pomembno, da se tudi otroke (oz. te še bolj), ki imajo veliko materialnih stvari, ki jim starši lahko zagotovijo veliko izkušenj, znanj…vzgaja v duhu solidarnost, že od malega.

Betty J. Eadie
V OBJEMU SVETLOBE

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

morda je bolj kruto, da se pustite izkoriščati otrokom

jaz bi kupila nekaj za oblečt, pa eno igračko, ki si jo želijo. tako preprosto, itak bo vseh daril preveč.
predvsem pa potrudita se z možem pričarati tisto čarobno pričakovanje in navdušenje.

Modri pravijo: ce zelis otroku slabo, mu daj vse.
Mislim, da imajo prav.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

mavrični vitez napisal:

> Betty J. Eadie
> V OBJEMU SVETLOBE

To je najbrž (ne vem, ne berem vsega šodra) skonstruirala avtorca. Kdo bi vedel od kje ji ta “informacija”!? SP najbrž ni glih pozorno brala… Če ga sploh kdaj je…

A ne bi blo boljš, MV, da kako svoje mnenje (če ga imaš, seveda) tle gor napopaš, namest, da kopipejstaš vse kar se ti zdi vsaj prbližn zadost poduhovljeno? Čist dobronamerno, nč slabga ne mislim…

se absolutno NE strinjam z vsemi predhodnicami.

miklavž in dedek mraz obstajata prav zato,
da otrokom izpolnita vse želje.

jih pa malo USMERJAŠ,
KO PIŠEJO PISMO
če se ti zdi, da pretiravajo z željami.

jaz ji, če je le mogoče (da se da dobiti) kupim ali sama naredim
vse, kar napiše.
ker mi je všeč njeno veselje.

hčerka je stara 8 let
(in najbrž ne bo dolgo več verjela v to
zato jo skušam maksimalno razveseliti dokler to traja)

je pa drugače zelo skromna.
torej ji izpolnjevanje vseh želja za božička
le ni tako škodilo kaj?

se pa jaz spomnim,
in mi bo vedno ostalo v spominu,
da velikokrat nisem dobila, kar sem si želela
(oz. je bilo v stilu: copati, pižama, piškoti)
pa malo zamerim staršem:
kaj mi res nista mogla kupiti enega preprostega vozička za punčke.

tako, da moj nasvet:
SKROMNOSTI SE UČI OTROKE MED LETOM.
se bo to poznalo tudi pri željah za božička.

pa vedno,
podari kaj tudi tistim, ki si ne smejo želeti ničesar.

Pri nas bo nosil le Miklavž, ker se mi zdi vse ostalo bolj nadomestek za tiste, ki nekoč iz nekih raztlogov Miklavža niso želeli. Božič je pa že po vsebini darilo, seveda, če ne gre le za potico in te ostale zunanje zadeve.
Vsakemu bo prinesel eno darilo, sicer malo večje, večjima otroka v vrednosti okoli 5000 SIT, hčerki (3 mes) nekaj manj, ker vse imamo, ampak darilo bo dobila. Miklavž letos ne bo nosil cunj in sladkarij, ker ima tudi druge otroke za obdarit in ima dovolj dela, če prinese vsakemu eno stvar.
Prinesel bo tudi za odrasle, za starše, stare starše ter tete in strice, skratka za vse (steklenico vina in domačo salamo). Seveda tudi za bratrance.
Ja, napisati je potrebno pismo – z eno samo željo, ki je seveda otrokova, vendar ne prevelika…, pri nas Miklavž tudi pride prej malo pogledat, kako je pospravljeno in to, pusti kakšen piškot in pisemce, skratka, kar nekaj se dogaja in ni vse le v darilih.

Še najbolj se strinjam z diverso. Dokler otroci verjamejo v to, da jim res nekdo drug prinese darila, jih ta darila ne bodo razvadila, pač pa razveselila in jih napolnila z občutkom, da jih ima še nekdo tam daleč zelo rad in misli nanje.
Pri pisanju pisemc ocenimo, če je otrok napisal preveč in otrokom povemo, da ima dobri mož veliko otrok za obdariti in nima toliko prostora v svoji vreči, da bi toliko prinesel in naj si izbere manj in tisto, kar si najbolj najbolj želi.
V ta darila lahko dodajamo stvari, ki bi jih otroku sicer tudi kupili (smučarska oprema, šal, rokavice…).
Ne nosijo pa pri nas dobri možje le otrokom. Nekaj malega pustijo tudi staršem. Ob novem letu oz. Božiču obdarimo tudi babice in dedke. Darila so pod smrečico in jih vzamejo, ko nas obiščejo.
Za darila drugih otrok (bratranci in sestrične) se pogovorim z njihovimi starši.

Zelo radi se obdarujemo. Zelo rada zavijam paketke in jih postavim pod smrečico. In zelo sem vesela, če je darilo obdarovancu všeč. Mislim, da z obdarovanjem otrok in drugih pravzaprav še najbolj osrečim sebe.

hej MV, ko boš imel otroke, boš gledal na to malo drugače…. saj res ne potrebujejo kupe igrač, ampak ti povem, da ni lepšega, kot da se mi vsi 4 spravimo v otroško sobo na tla, privlečemo vse lego kocke in postavljamo pravljično mesto… pa roko na srce, kupit otrokom 20 škatl kock je razvajanje.
ampak jaz sem hvaležna, da smo zdravi, siti, oblečeni….da se imamo radi, včasih pa z možem kupiva igračke zato, ker se dopadejo nama, ne toliko otrokom :)))
lp

V takem primeru se mi zdi najboljša rešitev ta, da se želje uresničijo.
Toda.
Naj bodo to želje, ki so ostale neizpolnjene med letom, torej so otroci morali dlje časa čakati na njihovo uresničitev.

Kot otrok sem živela v podobnih razmerah. Za rojstni dan sem dobivala lepa darila, najlepša in najboljša pa za božič. In na nekatera sem kar dolgo čakala, a sem vedno vedela, da jih bo prinesel Božiček.

Pa skupaj kaj podarite tistim, ki si ne morejo privoščiti skoraj nič ali nič.

Lepe praznike.

New Report

Close