koliko lahko zaslužim?
Prosim, če kdo pozna te predpise, da mi odgovori, kako in kaj.
Sem upokojena in prejemam pokojnino. V podjetju,kjer sem bila zaposlena delam še naprej po pogodbi o delu. Tako sem v lanskem letu kar nekaj zaslužila poleg pokojnine.
Ker sem nekaj zasledila, da pogodbeno delo upokojencev ni več možno, oz. je možno samo do določenega zneska, prosim, če mi kdo lahko pove kako in kaj je s tem.
Ali kot upokojenka lahko delam (firma mi itak odtegne davek) in kakšne so posledice.
Hvala za odgovore.
Letno
Minimalna urna postavka je prav tako določena in znaša najmanj 4,2€ na uro.
Začasno in občasno delo upokojenca je relativno nova stvar in je namenjena ravno temu, da lahko upokojenci opravljajo kako delo, ki ima značaj rednega dela (kar s podjemno pogodbo ni mogoče).[/quote]
Če prav razumem, na leto lahko poleg pokojnine zaslužim 6.300 evrov bruto s tem da lahko delam 60 ur na mesec.
Prosim, če mi še lahko napišeš:
Če zaslužim ta znesek se mi pri pokojnini kaj pozna ali ne?
In pa od kdaj velja tak predpis, ker lani sem jaz zaslužila poleg pokojnine še bistveno več.
Že vnaprej hvala.
Letno
Minimalna urna postavka je prav tako določena in znaša najmanj 4,2€ na uro.
Začasno in občasno delo upokojenca je relativno nova stvar in je namenjena ravno temu, da lahko upokojenci opravljajo kako delo, ki ima značaj rednega dela (kar s podjemno pogodbo ni mogoče).[/quote]
Če prav razumem, na leto lahko poleg pokojnine zaslužim 6.300 evrov bruto s tem da lahko delam 60 ur na mesec.
Prosim, če mi še lahko napišeš:
Če zaslužim ta znesek se mi pri pokojnini kaj pozna ali ne?
In pa od kdaj velja tak predpis, ker lani sem jaz zaslužila poleg pokojnine še bistveno več.
Že vnaprej hvala.[/quote]
Začasno in občasno delo upokojenca je dobrega pol leta stara stvar, ki za delo, ki vsebuje elemente rednega dela, nadomešča podjemno pogodbo (ki se mimogrede, za to, da ti celo leto hodiš pomagat v bivšo službo in redno delaš po par ur tedensko, sploh ne sme uporabljati).
Do tega zneska se ti pri pokojnini ne pozna nič.
Več o tem tule http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/zaposlovanje/upokojenci/
Odžira delo?!?
Kozlarija… delo se dobi na podlagi usposobljenosti/sposobnosti/znanja? Zakaj bi dala firma delo nekomu manj usposobljenemu, če lahko dela nekdo ki delo opravi bolje?
Ni mi ravno jasno to razmišljanje – a naj bi penzija pomenila da NE SMEŠ več delati – ali da ti NI TREBA več delati?[/quote]
Delo se dobi na podlagi vez/poznanstev. Tale upokojenka jih očitno ima.
Odžira delo?!?
Kozlarija… delo se dobi na podlagi usposobljenosti/sposobnosti/znanja? Zakaj bi dala firma delo nekomu manj usposobljenemu, če lahko dela nekdo ki delo opravi bolje?
Ni mi ravno jasno to razmišljanje – a naj bi penzija pomenila da NE SMEŠ več delati – ali da ti NI TREBA več delati?[/quote]
Delo se dobi na podlagi vez/poznanstev. Tale upokojenka jih očitno ima.[/quote]
Drži, da tudi tako. Vendar ne SAMO TAKO.