Koliko moraš zaslužit, da si v srednjem razredu?
Nekaj dni nazaj so govorili o davčnih razredih in srednjem razredu. Vedno sem mislila, da tisti, ki prejema povprečno slovensko plačo okoli 1000 eur, da spada v srednji razred. Kot sedaj ugotavljam srednji razred zasluži na mesec 1,5 kratnik povprečne plače, se pravi 1500 neto. Torej je prebivalstvo Slovenije večinoma v nižjem razredu. Če bi država hotela povečat potrošnjo bi morala znižat davke nižjemu razredu, da bi vsaj lahko normalno živeli.
Jaz se imam za srednji razred, dobim pa 1400 z vsemi dodatki vred.
a si se prišla pohvaliti ali res kaj vprašati?
Najprej plača ni nujno edini dohodek, po katerem se razvrščajo razredi. Lahko imaš minimalca in oddajaš sobe študentom in prideš čez 1500 evrov neto dohodka na mesec. Imaš torej nepremičnino in še rento od nje, torej se ne moreš šteti v spodnji razred. Lahko si na socialni podpori, imaš pa v lasti veliko hišo, vikend in še par parcel iz dedovanja. Po premoženju zagotovo ne spadaš v spodnji razred.
Ha ha…Nisem v srednjem razredu. Sem kar v nižjem razredu. Sem razočarana nad davki in samo razmišljam na glas.
Pa lep dan.
Jaz zaslužim 1.500 in se imam za nižji srednji razred. Komaj pridem skozi mesec.
Tajkuni so tudi spodnji razred. Uradno so zdaj vsi brez premoženja in dohodkov.
je po moje v Sloveniji družina, ki zasluži vsaj jurja po glavi, ima v lastni vsaj eno nepremičnino in na računu vsaj 40.000 evrov. Brez skrbi nisem srednji razred in ni videti, da bi kdaj do tam prilezla.
Si pa večina ljudi predstavlja, da je srednji razred, če jim uspe nekako zvezat mesec z mesecem.
Naš sosed je s socialno višji razred.
dohodki, socialna pomoč za 4 člane 520€, 2x otroški dodatek skupno 230€
oba na črno delata, ded težek podjetnik in direktor, ne nakazuje si plače, zasluži 10000€+ na mesec, žena ne vem kaj dela a se hvali da prinese čez 2000€ na mesec.
ker živijo v 102m2 neprofitnem stanovanju in imajo 20€ najemnine, vrtec zastonj, zavarovanje jim plača država, izlete jim krije država, položnice jim subvencionirajo, skos jim nosijo neke donacije domov(merkator, lidl…) a ded fura audi A7 nov model, ženska audi A5 (čist nov, danes še ne 1 mesec star) delajo se boge in hodijo jamrat na socialno da rabijo izredno socialno pomoč, občinsko pomoč. V resnici se pa kopajo v dnarju. To ti je višji sloj.
1000 evrov na mesec je nedvomno spodnji razred.
Bi se strinjala. To pomeni, da pri dveh otrocih zaslužiš vsaj 2.000 neto in mož tudi. No, mi smo še daleč od tega. Moja plača je sicer 1.700, ampak mož je pa na povprečni plački.
Mi spadamo v srednji razred, skupni prihodki znašajo ca 12.000/mesec, smo pa resda bolj proti vrhu srednjega razreda. Rekel bi, da se srednji razred prične z družinskimi prihodki nekje 5-6.000 mesečne
Nižji razred živi boljše od srednjega (spodnji del). Nižji razred dobi za otroke otroški dodatek, plača manj vrtca, plača manj za malico in tako v nedogled. Karkoli ta država da je namenjeno nižjemu razredu. Srednji razred res dobi malo višjo plačo, vendar ko 4 članska družina potegne črto in plača vse ima na računu manj kot soseda iz nižjega razreda. Seveda ta tega ne bo priznala saj dlje od svoje riti ni sposobna pogledat.
Po definiciji države je srednji razred vsak, ki ima dohodka več kot 1250€ bruto. Pri tem znesku ostaneš brez vseh ugodnosti.
oh 🙁 Lepo vam je 🙂
oh 🙁 Lepo vam je :)[/quote]
Se ne pritožujemo. čeprav nam država več kot pol tega pobere…
Saj človek ne more verjet, kako ste eni na tekočem s finančno situacijo sosedov. Jaz še za starše ne vem, kolk imajo penzije, pa sestra in brat plače, kolk plačujejo vrtca, a imajo otroške dodatke… Pa se zelo dobro razumemo, se kar precej družimo, ampak o takih stvareh se pa sploh ne pogovarjamo. Enako s prijatelji. Eni pa do evra natančno veste za sosede, koliko zaslužijo, koliko imajo stroškov…?!?
Nižji razred živi boljše od srednjega (spodnji del). Nižji razred dobi za otroke otroški dodatek, plača manj vrtca, plača manj za malico in tako v nedogled. Karkoli ta država da je namenjeno nižjemu razredu. Srednji razred res dobi malo višjo plačo, vendar ko 4 članska družina potegne črto in plača vse ima na računu manj kot soseda iz nižjega razreda. Seveda ta tega ne bo priznala saj dlje od svoje riti ni sposobna pogledat.[/quote]
In prav je tako. Nižji razred je upravičeno deležen socialnih transferjev, ker jih delodajalci plačujejo manj kot oni prispevajo s svojo produktivnostjo.
vse pod 3K€ neto/mesec je revščina
država (uradniki) se pa norca dela iz davkoplačevalcev in se gre neke famozne študije
Z možem imava dobra dva jurja mesečno in se tudi slučajno ne smatram za srednji razred.
Ni nama hudega, je pa treba zelo gledat na denar, da si lahko privoščiva 1-2x letno kakšno potovanje, malo morja, pa sproti malo hrane za dušo (kakšen koncert, gledališče, tudi kdaj v tujini).
Vsaj 3.000 mesečno bi bilo fajn imet za malce bolj lagodno življenje. Oziroma 1.500-2.000 na osebo.
1.500 je po moje meja za srednji razred.
3K neto si je treba zaslužit. Nobena država in uradniki ti niso krivi, če ti tega nisi sposoben. Najlažje je jamrat, foušijo zganjat in vse okoli sebe obtoževat za svojo (mentalno) revščino.
3K neto si je treba zaslužit. Nobena država in uradniki ti niso krivi, če ti tega nisi sposoben. Najlažje je jamrat, foušijo zganjat in vse okoli sebe obtoževat za svojo (mentalno) revščino.[/quote]
da nisi ti planeta kiksnil — ne samo teme na MON_u … da takole “per se” udrihaš … šuft zagaman brezvezen kot si
3K neto si je treba zaslužit. Nobena država in uradniki ti niso krivi, če ti tega nisi sposoben. Najlažje je jamrat, foušijo zganjat in vse okoli sebe obtoževat za svojo (mentalno) revščino.[/quote]
da nisi ti planeta kiksnil — ne samo teme na MON_u … da takole “per se” udrihaš … šuft zagaman brezvezen kot si[/quote]
Raje si najdi službo, namesto da stresaš svoj prostaški gnev na vse okoli sebe. S takim odnosom ni čudno, da si, kjer si.
da nisi ti planeta kiksnil — ne samo teme na MON_u … da takole “per se” udrihaš … šuft zagaman brezvezen kot si[/quote]
Raje si najdi službo, namesto da stresaš svoj prostaški gnev na vse okoli sebe. S takim odnosom ni čudno, da si, kjer si.[/quote]
lubčka ☺
aja, kje pa sem ☺
Nižji razred živi boljše od srednjega (spodnji del). Nižji razred dobi za otroke otroški dodatek, plača manj vrtca, plača manj za malico in tako v nedogled. Karkoli ta država da je namenjeno nižjemu razredu. Srednji razred res dobi malo višjo plačo, vendar ko 4 članska družina potegne črto in plača vse ima na računu manj kot soseda iz nižjega razreda. Seveda ta tega ne bo priznala saj dlje od svoje riti ni sposobna pogledat.[/quote]
In prav je tako. Nižji razred je upravičeno deležen socialnih transferjev, ker jih delodajalci plačujejo manj kot oni prispevajo s svojo produktivnostjo.[/quote]
Točno tako. Končno nekdo, ki se strinja, da je otroški dodatek, malica, vrtec itn socialni prispevek. Sedaj naj ga pa še država tako obravnava pa da vidimo koliko pametnjakovičev se bo tem transferjem odpovedalo.
Forum je zaprt za komentiranje.