koliko sodelujete v nagradnih igrah
Sprašujem zato, ker sem bila presenečena, da sem lani morala plačati dohodnino od Droginega nahrbtnika, ki je bil baje vreden okoli 2500 sit, zakar sem morala plačati dohodnine nekaj več kot 700 sit. Se mi je zdelo kar veliko. Zdaj premislim preden oddam kakšen kupon, ali bi tisto stvar sploh uporabljala, eč bi jo dobila? In kaj če mi je naprimer všeč samo 3. nagrada, jaz pa bi dobila 1.? Lahko zavrnem ali menjam? Imaste s tem kakšne izkušnje? Saj ne da sem pod kakšno srečno zvezdo rojena, ampak vseeno, dobila sem kar nekaj nagrad (kozmetika Dove, paket ene druge kozmetike….) in sem dobila plačilo dohodnine samo za ta ruzak, pa so bile druge nagrade kakšne še več vredne. In kaj ko darilo zadene otrok? Potem pa ni treba plačat? Lani smo na smučarski tekmi dobili veliko košaro Droginih izdelkov , pa ni bilo treba nič prijavljat. Kako je pravzaprav s tem, kdaj dohodnina in kdaj ne?
Med nosečnostjo sem pošiljala skoraj vsak dan kakšne nagradne igre. Imela sem čas in sem mislila, da bom pa že dobila kaj (vsaj kakšno kapo ali majico).Od vseh dopisnic (kakšnih 100 sigurno) sem bila enkrat izžrebana in sem dobila električno zobno ščetko, ki pa sem jo morala tudi v dohodnino napisat. In kaj sem ugotovila. Da ne bom več nič pošiljala, saj več zapraviš za znamke, dobiš pa kakšno brezvezno stvar! Pa sploh ne verjamem v takšna žrebanja, bog ve kako žrebajo!
V bistvu je tako, da če v podjetju kjer dajejo nagrade sporočijo na davčno tvojo številko in vrednost nagrade, potem moraš to vpisati v dohodnino, za kar moraš tudi dobiti obvestilo (ponavadi že januarja) Če gre za kakšne večje nagradne igre, potem firme to storijo
Včasih pa gredo nagrade tako, pod roko, mimo davkarije, potem pa dohodnine ni potrebno prijaviti.
Sama v nagradnih igrah ponavadi ne sodelujem.
kadar se darilo daje osebi, ki ni zaposlena v podjetju izplačevalca => če akontacija dohodnine (25 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) od plačane vrednosti darila presega 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od povprečne bruto plače (primer: povprečna plača 260.000 SIT => 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je 5.200 SIT; če je bruto vrednost darila večja od 20.800 SIT se plača akontacija od celotne vrednosti)
Tako je uradno, kar se tiče daril in dohodnine… nakateri pa to pač malo drugače prikažejo in gre mimo davkarije
Če torej zahtevajo od tebe davčno, vedi da boš morala nagrado vpisati v dohodnino…
Sama pa kar sodelujem v nagradnih igrah, zakaj pa ne…