Koliko vam je faks koristil?
Tisti, ki ste doštudirali. Koliko vam je faks dejansko koristil?
V bistvu me zanima za tiste, ki ste končali FDV, FF, PF, EF ali kak podoben družboslovni faks.
Ste šli študirat tisto, kar vas veseli ali tisto, kar ste mislili, da se splača zaradi službe.
Jaz sem šla tisto, kar me je veselilo. Pa bi bilo bolje druga varianta.
če bi šla na kak faks bi bilo isto kot sedaj: delala bi nekaj kar me ne veseli, samo službo bi lažje dobila. Zdaj pa sem končala študij, ki me zanima, službo imam s čisto iks področja pa še to sem komaj dobila in jo bom verjetno tudi kmalu izgubila.
TOrej jaz svetujem, da pojdite tisto študirat, kar je perspektivno, četudi vas veseli kaj takega kot je FF, FDV…
Kar se tiče službe mi faks nič ne koristi. Tudi jaz bi se odločila drugače, če bi lahko še enkrat zbirala.
Ja, žal je tako, da smo zbirali po srcu, ne po pameti. Kar nerodno mi je povedat, da sem diplomantka FF v javnosti.
Ja bravo,
seveda, pojdite študirat tisto, kar je perspektivno!!
In kaj je to? Tehnični faksi, medicina, farmacija, dentalna medicina….
Vendar za to je treba skoraj ‘ljubiti’ matematiko in fiziko, pa še kaj 🙂
Dandanašnji ‘sončki’ pa skoraj vsi zaribajo pri naravoslovnih predmetih.
Bojijo se matematike, fizike, kemije……pol pa tja tudi ne morejo, ne?
Poleg tega rabijo ti faksi ogromno št. pik za vpis.
Pa smo v začaranem krogu…
lp,
D
Ne posplošuj. Jaz sem imela matematiko, biologijo, fiziko, kemijo – vsa 3 oz. 4 leta gimnazije 5. Pa zlata maturantka sem bila. Torej bi lahko prišla na kateri koli faks. Ni so bile slabe ocene razlog, da sem se vpisala na FF.
Meni faks zelo koristi, izbrala sem po srcu takrat ne ravno perspektivno smer, ki pa se je čez par let razcvetela in evo mene 🙂
Jaz sem tudi končala en tak faks, zdaj sem se pa vpisala še na zdravsteni faks. Drug teden začnem. Nameravam spremenit poklicno pot.
Ko sem se jaz odločala, sem si želela na eno točno določeno smer v družboslovni sferi, oče in ostali pametni pa so me prepričevali naj se vpišem na EF, ki je bila takrat multi perspektivna. No, odločila sem se za svojo izbiro in ko sem končala, sta bila že oba poklica konkretno na psu. V mojo tolažbo, so so motili tudi ta pametni. Znanje, ki sem ga pridobila, mi koristi tudi v sedanji službi, ki je v čisto drugi sferi in še v veselje mi je.
Včasih pa slišim kako življensko filozofijo kakega ekonomista, ki je meni čisto adijo in ko se začnem o tem pogovarjati mi marsikateri pove, da se je tega naučil na faksu. No, sicer so kakšne teorije tako mimo, da se mi ne zdi mogoče, da jih ni ustvarila osebnost posameznika, ne pa uradna dokritna na EF. Se pravi, če potegnem črto, mi za izbiro študija vseeno ni žal. Mogoče bi tudi mene zanimala zdravstvena sfera, ampak to šele sedaj, ko sem šla skozi prve zdravstvene težave.
stara sem 42, končala faks, diplomirala, magisterij…..
se je dogajalo v letih, ko bi lahko dobila idealno službo, ki bi jo verjetno imela še danes……bi jo dobila takrat, če ne bi študirala, koza. če bi šla v službo, leta 1989, s V. stopnjo izobrazbe, bi bilo bolje, oprostite. nekaj mojih sošolk se je tako odločilo in so še danes zadovoljne tam, kjer delajo že 20 let ali več in so v teh letih opravile nekaj tečajev, izobraževanj in nekaj jih je napredovalo……. jaz sem pa na zavodu. težko zaposljiva!!!!!!!!
zdaj sem visoko izobražena, ponosna na papirje, ki dokazujejo, kako pametna sem, ampak………..s tem si kruha pač ne morem kupiti.
vsekakor pa zdaj, v teh časih, nujno in zavzeto podpiram in vzpodbujam svoje otroke, da vlečejo študij, dokler se da. kajti dandanes se pa vseeno bolj splača študirat, kot delat. žalostno, res.
Tehniški faks, mi je takoj po študiju ponudil dobro gledišče na smeri praktično-uporabnega neznanja.
Z uporabnim študijem mi je ponudil pot napredka in spoznavanja dela, do samostojnega dela, ki je
časovno trajala zopet za en faks. Danes mi (nam) nudi delovno in finančno zadovoljstvo.
Res? Oprosti, imaš sicer formalno izobrazbo, ampak če bi bila pametna, potem ne bi počela tega:
Tvoji otroci bodo čez nekaj let tvoja konkurenca na zavodu za zaposlovanje. Težko zaposljiv kader.
Če ne bi študirali bi sedaj že imeli zaposlitev. Dandanes se pač bolj splača delat….
Postavljanja vejic, te pa ni naučil. Fahidiot.press :)))
Sicer pa, pri nas jih še eni profesorji ali ne znajo ali pa nočejo prav pisat. So pa v prvem letniku pošiljali čez cesto študirat (na FF), če komu kaj ni blo jasno :))))
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]Res? Oprosti, imaš sicer formalno izobrazbo, ampak če bi bila pametna, potem ne bi počela tega:
Tvoji otroci bodo čez nekaj let tvoja konkurenca na zavodu za zaposlovanje. Težko zaposljiv kader.
Če ne bi študirali bi sedaj že imeli zaposlitev. Dandanes se pač bolj splača delat….[/quote]Načeloma ja, je pa odvisno od področja in naravnanosti človeka. V sloveniji imamo nekaj dobrih fakultet, (pri)znanih v mednarodnem pogledu, ki čisto konkurenčno izobražujejo za določene poklice, ki jih brez faksa ne moreš opravljat.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
Da ne boste samo pljuvali po FDV, FF in podobnih fakultetah, jaz končujem študij na BF (Biotehniški fakulteti), pa nikjer ne najdem zaposlitve na svojem področju. Pa znanec je končal študij gozdarstva, sedaj pa nekje občasno dela kot krovec, namešča strešne kritine. Drug znanec je končal študij lesarstva, pa sedaj potiska kolone vozičkov v Mercatorju. Upam le da se ne bom jaz tolkel po glavi tako ko ti, jezna sama nase.
BF je toliko da ne edini naravoslovnotehniški faks, kjer so diplomanti tudi precej nezaposljivi. Imaš pa nekaj fakultet, ki nimajo niti omejitve vpisa, ker se študentje tja ne vpisujejo, tisti, ki pa se , in ga končajo, (ker osip je precejšen) pa so pravzaprav zaposleni prvi dan po diplomi.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
Da ne boste samo pljuvali po FDV, FF in podobnih fakultetah, jaz končujem študij na BF (Biotehniški fakulteti), pa nikjer ne najdem zaposlitve na svojem področju. Pa znanec je končal študij gozdarstva, sedaj pa nekje občasno dela kot krovec, namešča strešne kritine. Drug znanec je končal študij lesarstva, pa sedaj potiska kolone vozičkov v Mercatorju. Upam le da se ne bom jaz tolkel po glavi tako ko ti, jezna sama nase.[/quote]
Žal je pri nas tako, da je za službo praviloma potrebno imeti veze in poznanstva. Povsem vseeno je, kaj si doštudiral. Če imaš veze, si v pravi politični stranki, te lahko zaposlijo kjerkoli. Sistemizacijo lahko prilagodijo tako, da ne napišejo točno določene smeri, ampak napišejo “družboslovna”, sem pa spada marsikaj.
Ja, zato pa je pri nas sistem tako slab. Če bi namreč bile v ne vem gradbeništvu, farmaciji, medicini in podobnih panogah take napake, kot so v našem sistemu, noben most ne bi stal, nihče ne bi dobil zdravila in tretmaja, kakršnega potrebuje (kar se sicer za testiranje dotične panoge dogaja v državah tretjega sveta) itd… Še vedno mi ni jasno, zakaj je naravoslovje & tehnika tako podcenjeno na pram družboslovju… večna uganka~~
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]Res? Oprosti, imaš sicer formalno izobrazbo, ampak če bi bila pametna, potem ne bi počela tega:
Če ne bi študirali bi sedaj že imeli zaposlitev. Dandanes se pač bolj splača delat….[/quote]
Ja ja, raznorazni ekonomski, turistični, strojni tehniki, šivilje BREZ VEZ – sicer z vsem spoštovanjem do vseh poklicev – pa so ful in takoj zaposljivi, na visokih položajih in s plačo 1200 neto na začetku.
Še vedno se mi zdi (vsaj dolgoročno) bolje biti brez vez in imeti izobrazbo, kot pa biti brez vez in z manj formalne izobrazbe.
Nikoli nisem obžalovala tega, kar sem študirala.
Od kod tebi ideja, da je naravoslovje podcenjeno? Mislim, da je ravno obratno.
Medicina npr. je najbolj eliten študij(še nisem slišal, da bi to bil družbosloven faks).
Vsi podcenjujejo družboslovce, ker smo v trenutni gospodarski situaciji nezaposljivi. Upam samo, da se bodo stvari obrnile na bolje, kar pa dvomim.
Dobro, medicina ima svoj monopol. Podcenjeni so vsi tehnični visokošolski strokovni študiji, pa ne vem, če je res toliko lažje končati neki vš študij na dotičnih fakultetha kot na fdv, ff uni študij…
Družboslovci so povečini čisto upravičeno nezaposljivi, ker cel kup delovnih mest, ki jih zasedajo, niso potrebna. Kako si sicer razlagati dejstvo, da je cel kup prisevkov, ki se spiše na teh forumih v delovnem času (t.j od 7-8ih do 15-16ih), praviloma izpod prstov družboslovcev (družboslovk), ki drugega ne znajo kot jamrati in odpirati take in podobne teme. Mi je prav žal… Naravoslovci-tehniki praviloma jamrajo manj, iz preprostega razloga, ker morajo bolj delati :)))) cccccc
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]Dobro, medicina ima svoj monopol. Podcenjeni so vsi tehnični visokošolski strokovni študiji, pa ne vem, če je res toliko lažje končati neki vš študij na dotičnih fakultetha kot na fdv, ff uni študij…
[/quote]Aja podcenjeni , to je mišljeno v smislu, kaj se bolj fancy sliši, diplomirani komunikolog, politolog, organizator dela, andragog, pedagog, kulturolog, obramboslovec, antropolog,… kot neki puščobni inženir, ki niti kravate ne nosi :))))
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]No večina fancy pisarnark v kostimih (ko so že omenjene kravate in to, kar se bolje sliši), ki jih jaz poznam, niso končale ne faksa na družboslovju, niti naravoslovju (pa saj ga za to, kar delajo, niti ne rabijo), pač pa so do dela prišle po vezah (imajo pa končano triletno trgovsko, v najboljšem primeru ekonomsko, upravno SŠ), ker so imele fotra na pravem mestu. Seveda so najbolj glasne glede nepotrebnosti faksa in najbolj pametujejo, zakaj kdo ne gre čistit. Kavo jim pa nosijo in čistijo za njimi pa diplomirane družboslovke, pa tudi kak težko zaposljiv naravoslovec (denimo biolog in veterinar) se najde med njimi.
draga moja jaz se za vejice pike dvopičja narekovaje vrinjene stavke in slično niti najmanj ne zanimam in
povem ti da lahko brez njih zelo dobro živim pri vsem pa bi ti omenil da od fahidiotov ti in tebi slični danes
živite o vejicah pikah in slično pa ste me učili fahidoti tvoje stroke ki s svojo stroko danes ne veste kaj bi
si počeli možno je da boš v popravljanju in branju tega spisa doživela orgazem in ga priredila svojim
željam
lp
Jaz sem na pravu in ti povem, da vsako resno podjetje potrebuje pravnika. Torej, močno dvomim, da ta delovna mesta niso potrebna. Problem je, da se podjetja zapirajo in posledično tudi pravniki ne morejo dobiti zaposlitve oziroma jo dobijo težje.
Ta vaša mentaliteta >>naravoslovje študiramo pametni, vsi ostali ste pa lenuhi in bedaki>strojništvo je najtežji faks za medicino; mi smo najpametnejši, vsi ostali ste piflarji itd.
Forum je zaprt za komentiranje.