Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko zaslužijo učitelji?

Koliko zaslužijo učitelji?

[attachment=0]Zajeta slika1.JPG[/attachment][attachment=1]Zajeta slika.JPG[/attachment]

Pri plačni lestvici so levo začetni plačni razred in skrajno levo končni plačni razred, za določen naziv. Je lepo jasno, da učitelj začne pri 32. plačnem razredu (ne pripravnik), konča pri 37, nato lahko napreduje v naziv učitelj mentor, začne pri 35 konča pri 40 itd…. Ja res pa je, da je lahko nekdo npr. v plačnem razredu 37 in ni nujno, da je učitelj mentor oz. da je napredoval tudi v nazivu.

Enkrat sem slišal, da sta se dve kravi pogovarjali o planu, da bodo krave prevzele svet in podjarmile človeka.

Mislim, a lahko te komentarje  “slišala sem ali videla sem” ohranite za sebe, če niso podatki preverjeni. Vse je javno dostopno. Če iščete pozornost jo iščite nekje drugje.

Učitelj začne v 32.razredu in lahko napreduje do 37. Razreda v cirka 6 letih ob pogoju, da je vsako leto s strani ravnatelja ocenjen s 5. Na tri leta se placni razred dvigne za dva razreda, ce si vsakic ocenjen s 5 (skupaj torej 15 tock). Ko prides do 37.placnega razreda, vec ne mores napredovati v tem nazivu. Ce hočeš dalje napredovati, moraš napredovati v višji naziv. S tem odpreš višje plačilne razrede.

Odgovor na objavo uporabnika
razmislek, 02.10.2019 ob 05:33

Učitelj pripravnik začne 7 razredov manj od učitelja (25 plačni razred, oziroma 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} osnovne začetne plače učitelja), dokler ne naredi strokovnega izpita. Učitelj začne pri plačnem razredu 32 (1485,46 € bruto) in konča pri 37 plačnem razredu (1807,29 € bruto). Potem lahko napreduje v učitelj mentor, učitelj svetovalec, učitelj svetnik. Kot učitelj svetnik lahko doseže 46 plačni razred (2572,34 € bruto), kar je najvišji razred, ki ga kot učitelj lahko doseže. Potrebno pa se je zavedati, da je potrebno napredovati 4 krat v nazivu in 14 plačnih razredov. Se pravi, daleč od tega, da do tega pride vsak.
Ne razumem, da ne znate pogledati kataloga FDMN (http://www.pportal.gov.si/katalog_FDMN.html) in plačne lestvice (https://www.seja.si/14/6/2/), da kar naprej sprašujete eno in isto, ko pa je vse javno dostopno.

Drži, in naš sosed je učitelj svetnik, razrednik in prek 20 let del.dobe. Dobi dobra dva jurja neto brez malice in potnih. Je pa sposoben in zelo priljubljen med otroci tako da si zasluži še več.

Učitelji dobijo manj kot zaslužijo. Jaz 5 minut ne bi zdržal s to mularijo.

Točno, tudi jaz ne bi zdržala niti eno uro v razredu, kaj šele več ur in iz dneva v dan. Bi se čez vikend najbrž morala neprodušno zapreti, da bi lahko v ponedeljek spet šla med te divjake. Tako, da zaradi mene naj nim prej zvišajo plače, kot zdravnikom. Ker baje že imajo hude težave dobit učitelje, ker ni več norcev, ki bi šli med to mularijo. Da ne govorimo o tem, da imajo ponekod pa še več težav z nemogočimi starši. Kmalu naš šolski sistem ne bo več tako kvaliteten, kot je bil.

Ni šans, 22.08.2022 ob 19:01

Točno, tudi jaz ne bi zdržala niti eno uro v razredu, kaj šele več ur in iz dneva v dan. Bi se čez vikend najbrž morala neprodušno zapreti, da bi lahko v ponedeljek spet šla med te divjake. Tako, da zaradi mene naj nim prej zvišajo plače, kot zdravnikom. Ker baje že imajo hude težave dobit učitelje, ker ni več norcev, ki bi šli med to mularijo. Da ne govorimo o tem, da imajo ponekod pa še več težav z nemogočimi starši. Kmalu naš šolski sistem ne bo več tako kvaliteten, kot je bil.

Res, ni več tako lušno delat v šoli, sem izkusila. Ok, gimnazija gre skozi. Ampak kak poklicni ali nizje poklicni program, zelo zelo tezko za ucit. In pa potem se prilagajanje dijakom s posebnimi potrebami, ki jih je vedno vec. Za 1000 eur neto, pa klici starsev, pa izsiljevanje, pa 30 dijakov razredu, kjer govorijo en cez drugega. Aa, skoda zivcev. Edino pravilno da ne dobijo vec uciteljev. Naj se malo zamislijo in starsi tudi!

10 let delovne dobe v šolstvu, imela 1100 € z malico in potnimi stroški in vsemi dodatnimi zadevami (interesne dejavnosti, učna pomoč..).

Letos poleti šla delat v gospodarstvo. Plača boljša, delovni čas neprimerno boljši, saj te popoldan ne gnjavi noben starš, ni dodatnih sestankov, razreševanja disciplinskih težav… Da ne govorim o enem učencu, ki je obup od obupa, ruši vsako uro, agresija, pretepi, on ne bi nič, ne zvezka ven vzel, ne pisal ne nič, starši so arogantni, držijo z njim. Ma to ne morem povedat, kakšno sekiranje je to vsakodnevno, ko razglabljaš, kako naj rešiš to težavo, ko ponoči razmišljaš, da bo jutri spet štala, si pa bolj ali manj nemočen, ob vseh razgovorih, vseh razširjenih timih, pisanju birokracije od zapisnikov pogovorov, od katerih nikoli nič ni, do vzgojnih ukrepov, ki nimajo nobenega učinka… Dobil je tri vzgojne opomine po zakonu. IN???? Šola bi morala najti drugo šolo, ki bi ga sprejela! Seveda ga nobena noče, saj ni nora! In je itak ostal pri nas.

Ni za verjet, kako sem si oddahnila, da ne bom videvala več ne njega ne njegovih staršev. V novi službi uživam. Plača boljša za 300 €, sekirancije nobene (to, da je treba roke lovit itd zame ni sekirancija, pač normalno delo), pritisk mi je padel, odlično se počutim. Pa še na dopust bom lahko šla oktobra v Grčijo, ko so cene nižje in ni gneče, vreme pa še vedno krasno in ne prevroče. Ma ga ni keša, da grem nazaj v šolstvo!!!! Ljudje, kaj se tam dogaja in kako nemočne so postale šole, saj je v vsakem oddelku vsaj en divjak, če ne več.. kriza od krize. Učiteljev kronično primanjkuje in s tako plačo ter takim načinom, ko ima šola zvezane roke in jo lahko vsak starš in mulc zeza in se učiteljem v obraz reži, bo primanjkljaj še večji. Trenutno je 436 prostih delovnih mest za učitelje, dober teden pred začetkom pouka.

dobrega jurja, 22.08.2022 ob 19:31

10 let delovne dobe v šolstvu, imela 1100 € z malico in potnimi stroški in vsemi dodatnimi zadevami (interesne dejavnosti, učna pomoč..).

Letos poleti šla delat v gospodarstvo. Plača boljša, delovni čas neprimerno boljši, saj te popoldan ne gnjavi noben starš, ni dodatnih sestankov, razreševanja disciplinskih težav… Da ne govorim o enem učencu, ki je obup od obupa, ruši vsako uro, agresija, pretepi, on ne bi nič, ne zvezka ven vzel, ne pisal ne nič, starši so arogantni, držijo z njim. Ma to ne morem povedat, kakšno sekiranje je to vsakodnevno, ko razglabljaš, kako naj rešiš to težavo, ko ponoči razmišljaš, da bo jutri spet štala, si pa bolj ali manj nemočen, ob vseh razgovorih, vseh razširjenih timih, pisanju birokracije od zapisnikov pogovorov, od katerih nikoli nič ni, do vzgojnih ukrepov, ki nimajo nobenega učinka… Dobil je tri vzgojne opomine po zakonu. IN???? Šola bi morala najti drugo šolo, ki bi ga sprejela! Seveda ga nobena noče, saj ni nora! In je itak ostal pri nas.

Ni za verjet, kako sem si oddahnila, da ne bom videvala več ne njega ne njegovih staršev. V novi službi uživam. Plača boljša za 300 €, sekirancije nobene (to, da je treba roke lovit itd zame ni sekirancija, pač normalno delo), pritisk mi je padel, odlično se počutim. Pa še na dopust bom lahko šla oktobra v Grčijo, ko so cene nižje in ni gneče, vreme pa še vedno krasno in ne prevroče. Ma ga ni keša, da grem nazaj v šolstvo!!!! Ljudje, kaj se tam dogaja in kako nemočne so postale šole, saj je v vsakem oddelku vsaj en divjak, če ne več.. kriza od krize. Učiteljev kronično primanjkuje in s tako plačo ter takim načinom, ko ima šola zvezane roke in jo lahko vsak starš in mulc zeza in se učiteljem v obraz reži, bo primanjkljaj še večji. Trenutno je 436 prostih delovnih mest za učitelje, dober teden pred začetkom pouka.

Jaz sem jo tudi podurhala iz solstva. Dobila letos ponudbo za ndc, spet v soli … Ma je ni sanse, da grem nazaj!! Zmesa se mi po treh dneh.

Prijateljica je bila profesorica na srednji šoli. Pred leti ji niso podaljšali, ker ni izpolnjevala nekega pogoja (dodatnega, izobrazbo in strokovnega ima). Sprva hud šok. Ker ni bilo drugega je vzela blagajno v trgovini. Pravi začasno, da najde na drugi šoli. Jo srečam čez nekaj let in vprašam kako in kaj. Pravi, še zmeraj v trgovini. Da je plača boljša, sobote in turnuse preživi inmožgane ima na paši. Ko uspe, ima inštrukcije, da znanje ne propade. Ampak to je kot hobi, ker starši plačujejo in so dijaki pridni. V razred pa ne gre več za živo glavo. Kot piše ena, 1000x manj stresno pa na dopust gre lahko praktično kadarkoli. Tako, da tisti, ki imate tolk za čez učitelje povedat, kar izvolite. Razpisov skor tolk, kot za natakarje. Na naši osnovni šoli jemljejo vse, samo, da koga dobijo. Tudi absolvente, brez strokovca. Vpisov na pedagoške fakse čedalje manj, tisti, ki končajo, poskusijo v šoli, a za žalost ki jo dobijo na račun, marsikateri pove – hvala, ne. In gredo v trgovine, banke, fabrke, za športne trenerje,….

In zdaj se zamislite – če ni natakarjev, ok, turizem bo trpel, a morda lažje rešljivo s tujo ali neizkušeno delovno silo. Celo zdravnike je najbrž lažje nadomestiti. Kaj pa učitelji? Bodo tudi Srbi ali Filipinci poučevali naše otroke??

P.S. Pa ne govorim o narodni nestrpnosti, da ne bo kater zdej v luft skoču.

Naj te delo veselì. Òtroke nihče ne vpraša vaše🙃🙂 😄

Kdo bo poučeval naše otroke, 22.08.2022 ob 22:57

Prijateljica je bila profesorica na srednji šoli. Pred leti ji niso podaljšali, ker ni izpolnjevala nekega pogoja (dodatnega, izobrazbo in strokovnega ima). Sprva hud šok. Ker ni bilo drugega je vzela blagajno v trgovini. Pravi začasno, da najde na drugi šoli. Jo srečam čez nekaj let in vprašam kako in kaj. Pravi, še zmeraj v trgovini. Da je plača boljša, sobote in turnuse preživi inmožgane ima na paši. Ko uspe, ima inštrukcije, da znanje ne propade. Ampak to je kot hobi, ker starši plačujejo in so dijaki pridni. V razred pa ne gre več za živo glavo. Kot piše ena, 1000x manj stresno pa na dopust gre lahko praktično kadarkoli. Tako, da tisti, ki imate tolk za čez učitelje povedat, kar izvolite. Razpisov skor tolk, kot za natakarje. Na naši osnovni šoli jemljejo vse, samo, da koga dobijo. Tudi absolvente, brez strokovca. Vpisov na pedagoške fakse čedalje manj, tisti, ki končajo, poskusijo v šoli, a za žalost ki jo dobijo na račun, marsikateri pove – hvala, ne. In gredo v trgovine, banke, fabrke, za športne trenerje,….

In zdaj se zamislite – če ni natakarjev, ok, turizem bo trpel, a morda lažje rešljivo s tujo ali neizkušeno delovno silo. Celo zdravnike je najbrž lažje nadomestiti. Kaj pa učitelji? Bodo tudi Srbi ali Filipinci poučevali naše otroke??

P.S. Pa ne govorim o narodni nestrpnosti, da ne bo kater zdej v luft skoču.

Ne nakladi.placa je v trgovini dvakrat nizja

Kaj pa british International School of Ljubljana? Tu izgleda, da se da lepo poučevat.

Mi je sicer žal za otroke, radi me imajo,  prav tako starši.

V šoli moraš znati 1000 in 1 stvar poleg tega kar obvladaš. Npr. jaz sem imela kup hobijev in certifikatov, več znaš, več delaš. Za isto plačo.

Počasi bom šla v gospodarstvo, ker je plača tu mizerna. Sem pa tako dodatno delala za preživetje, kakšne počitnice nekaj…

Hči nekaj let službe 1100…žena 30+ delovne dobe…1450…evo iz prve roke.

Zapustila šolstvo po skoraj 20 letih dela.

Zadnja leta nisem bila ne mama, ne žena. Šolski sistem, starši, vodstvo in nenazadnje tudi učenci (ki jih imam sicer neskončno rada in jih bom zelo močno pogrešala) so me pripeljali do izgorelosti in do izgube motivacije živeti. Žal, to je današnja realnost dela v šolstvu. Tudi dobri dohodki ne bi pripomogli k temu, da ostanem in vztrajam.

Potrebovala bom kar nekaj časa, da se sestavim, potem pa novemu življenju naproti.

a ni bil pred časom objavljen nek seznam izplačil in podatki so bili bistveno drugačni od tega, kar navajajo tukaj gor?

ja tko je, 23.08.2022 ob 08:34

Hči nekaj let službe 1100…žena 30+ delovne dobe…1450…evo iz prve roke.

Kar solidno, če upoštevamo, da delajo cca 9 mesecev na leto, plačo pa dobijo vsak mesec.

p.s. Smo 23.8., naših še ni na šoli, spakirali pa so natanko 5. julija.

Pred leti je bilo na TV, da dobijo še 500 eur dodatka na stresno delo. To drži ali ne?

Nekateri omenjate kako je njihovo delo stresno, raznorazni učenci. Marsikatero delo je stresno, raznorazni ljudje, raznorazni pacienti v zdravstvu. In ja, če ne bi bilo zadosti učiteljev bi verjetno treba spremeniti šolski sistem: manj ur slovenščine na teden, manj ur matematike, fizike in tako naprej. Podobno bi sledilo, ko enkrat ne bo delavcev z zdravstvu in negi.  Samo eno bomo lažje preživeli kot drugo.

Anonimno 3271, 23.08.2022 ob 08:57

Kar solidno, če upoštevamo, da delajo cca 9 mesecev na leto, plačo pa dobijo vsak mesec.

p.s. Smo 23.8., naših še ni na šoli, spakirali pa so natanko 5. julija.

Pa še začenjano ob 7.30 ali 8.20, ob 13h grejo pa že domov.

Anonimno567, 23.08.2022 ob 09:13

Pa še začenjano ob 7.30 ali 8.20, ob 13h grejo pa že domov.

Eh, zdej se bo usulo, da pa delajo doma cele večere 🙂

Pač  se poskuša prikazati, da je razlog trenutnega “pomanjkanja učiteljev” težavnost tega poklica. Ampak, če pogledamo malo širše, je najverjetnejši razlog drugje. Namreč največja generacija “baby boom” odhaja v pokoj. Torej tudi učitelji te generacije. Zato kar naenkrat primanjkuje učiteljev. Ampak to je samo trenutno, nekaj let, potem pa bo ponovno po starem. 30 let samo nadomeščanja porodnišk in bolnišk. Par prostih mest vsako leto za tiste z močnimi vezami in nadomeščanja. Tako to je v reali. Učitelji delovnega mesta v šoli ne zapuščajo. V svoji širši okolici ne poznam nikogar, ki bi ga in odšel v tako opevano gospodarstvo, kjer se cedita med in mleko.
Izjema so samo učitelji matematike.

Premalo zaslužijo. Vsaj začetniki. Trgovka v hoferju 1200 neto za 35/ur na teden. Učitelj začetnik z magisterijem 1026.

Anonimno 1808, 23.08.2022 ob 11:26

Premalo zaslužijo. Vsaj začetniki. Trgovka v hoferju 1200 neto za 35/ur na teden. Učitelj začetnik z magisterijem 1026.

saj to je povsod v JU tako. Mladi dobivajo majhne plače, po 30 letih delovne dobe pa je tudi plača 2x višja. Saj so na siolu objavljene vse plače učiteljev in vzgojiteljev, pa si poglejte.

Ravno v tem je problem. Gospodarstvu je vseeno koliko delovne dobe imaš. Zanima jih samo koliko dodane vrednosti narediš.. To da so mladi učitelji mizerno plačani stari pa več kot solidno je bedarija. Da sploh ne govorimo o dodatnem dopustu ko si nad 50 let.. Ko je človek mlad rabi daleč največ denarja saj mora v življenju še nekaj ustvariti. Pa naj se gre za policiste, učitelje ali pa gaslice.

Plače višjih policistov smo tudi videli.. 2600 neto za isto delo kot ga opravljajo mladi za 1000. Pa še manj dežurstev imajo.

mijav mijav, 23.08.2022 ob 11:28

saj to je povsod v JU tako. Mladi dobivajo majhne plače, po 30 letih delovne dobe pa je tudi plača 2x višja. Saj so na siolu objavljene vse plače učiteljev in vzgojiteljev, pa si poglejte.

Tiste objavljene bruto plače so objavljene z dodatki za kovid, ko so se otroci vrnili v šole po kovid zaprtju in so učitelji dejansko par mesecev dobivali dodatke. Je bilo razloženo. Plače za učitelje so prenizke, absolutno za tako jebanje z mularijo in njihovimi starši, kot jo imajo zdaj.

V naših časih je učitelj kresnil mulca, ki je šel čez vse meje, da ni več pisnil, danes ne smejo nič.

In ne, ne gre za začasno pomanjkanje učiteljev, bo kar trajno postalo. Mladina se samo v skrajnem primeru odloča za učiteljevanje, ko jih nikamor drugam ne vzamejo, pa še takrat spokajo v kratkem raje stran.

New Report

Close